Annonce

20 fascinerende facts om hestens hale

Mange af os skænker ikke halen en tanke. Men rent faktisk kan hestens hale fortælle os en hel del om dens humør, sundhedstilstand og stressniveau. Når man taler om hestens hale, er det meget vigtigt at huske på, at hestens hale er en forlængelse af hestens rygsøjle. Derfor kan problemer i halen give problemer andre steder i kroppen, ligesom haleproblemer kan være et symptom på, at noget er galt andetsteds i kroppen. Vi dykker ned i halens sociale betydning, dens anatomi og pleje, og giver dig 20 facts, som måske kan gøre dig klogere…  

Halens fysiologi 

# 1: Hestens hale starter rent faktisk helt oppe mellem ørerne. Den er en del af hestens rygsøjle. Rygsøjlen starter fra selve nakkeleddet mellem ørerne og bevæger sig i et S ned over halsen, over ryggen, til krydset og ender ude i halespidsen.  

# 2: Rygsøjlen består af 7 halshvirvler, 18 brysthvirvler, 6 lændehvirvler, korsben, men det er faktisk forskelligt, hvor mange halehvirvler der er fra hest til hest. Fuldblodsaraberen har typisk 5 lændehvirvler og 15 halehvirvler mod de normale 6 lændehvirvler og 18-20 lændehvirvler hos andre hesteracer. 

# 3: Hestens hale er en superfluesmækker. Fordi halen består af så mange led, kan halespidsen svinge i en anden retning og hastighed end resten af halen. På den måde kan hesten nemmere ramme irriterende fluer og bidende insekter. Hesten kan svinge sin hale tre gange hurtigere end et tyngdekraftsdrevet pendul, for at være helt nøjagtig. 

# 4: Har din hest en skæv hale? Det behøver ikke nødvendigvis at være et problem, men der er alligevel god grund til at være opmærksom. Skæv haleføring ses hyppigst hos araberhestene, hvor mange af dem er født med en hale, der naturligt falder til den ene side. Hvis den skæve haleføring er genetisk betinget, har hesten som regel ingen gener. Hvis en hest derimod udvikler skæv haleføring senere i livet, enten pludseligt eller gradvist, bør det give anledning til bekymring.  

# 5: Skæv haleføring forårsaget af muskelspændinger er typisk forårsaget af to muskler: semitendinosus -og semimembranosus-musklerne, som begge har tilhæftninger på halens knogler. Når disse muskler er overspændte, trækker de halen til siden. Det er rigtig vigtigt at få rettet op på, da det faktisk kan medføre en forskydning af bækkenet, mindske hestens bevægelighed i bagparten og få den til at svinge benet mere ind til den ene side end den anden.  

# 6: Hvis du vil mærke din hests halehvirvler, så løft halen lidt op og mærk på undersiden og på siden af roden, hvor de er mest tydelige. Følg hånden hele vejen ned, ind til der ikke er mere knogle tilbage. Halehvirvlerne kan være meget svære at tælle og mærke mellemrum imellem, da de bliver mindre og mindre jo længere ned af halen man kommer.  

 # 7: Du kan let tjekke om din hest har en smidig ryg via halen. Stå på siden af hesten. Tag fat om haleroden på din hest og svaj den blidt fra side til side. Din hest skal tillidsfuldt svaje med og lade rygsøjlen lave en blid og ubrudt ‘bølgebevægelse‘ fra lænden og op til manken. Stiver hesten sig eller er viser mindre bevægelse i bestemte områder af ryggen, kan den have muskelspændinger, låsninger eller sadelproblemer. 

Halens sociale funktioner 

# 8: Hesten anvender tydelige signaler gennem kropsholdning og bevægelser til at signalere, hvordan den har det over for sine omgivelser. Her udgør halen en vigtig del af dens sprog. Hesten kan f.eks. stikke halen mellem benene, hvis den er bange og/eller underlegen. 

# 9: Måske du har set en hest, der galopperer rundt på marken med en højt løftet hale. Det gør den, fordi den er glad. Halen kan bruges som et slags stemningsbarometer. Jo højere hesten løfter halen, jo mere på toppen føler den sig. 

# 10: En hale, der pisker fra side til side, fortæller, at hesten er irriteret eller forvirret. Hvis hesten pisker kraftigt med halen f.eks. i et dressurprogram, betyder det, at den har spændinger som følge af, at noget generer den. Hvis hesten pisker kraftigt med halen gennem et helt dressurprogram, bør det ifølge Dansk Rideforbunds bedømmelsesregler tælle ned i den samlede karakter.  

# 11: Nogle heste kan lide at spise sin eller andres haler. Når heste i naturen spiser halehår, er det fordi de er angrebet af parasitter i maven. Hårene trækker ormene med sig i tarmene, så de til sidst udskilles med hestepærerne.  

# 12: Selvom det måske er træls, at halen på daglig basis er mudret og fyldt med gamle hørester, så bør man undlade at flette den. Årsagen til, at du skal lade hale være hale, er, at din hest bruger den til at kommunikere med sine artsfæller. Med halen fortæller den, hvornår de andre skal holde sig væk, og hvornår de gerne må komme tæt på.  

# 13: Hestens hale bruges også som kommunikationsmiddel mellem os mennesker. Når vi sætter sløjfer i halen, gør vi det for at signalere til omverdenen, at vores hest sparker, er urutineret eller er hingst. Men har du helt styr på hvilken farve, der signalerer hvad?  

Der er fire forskellige farver, der alle signalerer noget forskelligt:

  • Rød: Sparker 
  • Gul: Hingst  
  • Grøn: Unghest/uerfaren  
  • Hvid: Til salg 

Læs også: Kender du betydningen af de forskellige sløjfer i halen?

Grooming 

# 14: Der er forskellige haletraditioner inden for de forskellige ridediscipliner. Hos springheste klippes halen, så den ender cirka midt mellem kode og has, mens dressurhestenes haler oftest går helt ned under koden. I dressursporten studser nogle ryttere halen oppe på siderne af haleroden for at skabe en flot markering og fremhæve musklerne i bagparten.  

# 15: I travsporten skulle det efter sigende give uheld at klippe halen.  

# 16: Det er forbudt i Danmark at kupere hestes haler. I nogle lande klipper eller kuperer man dog stadig haler. Det gøres mest, fordi det er en tradition inden for den pågældende hesterace. En tradition udsprunget af et behov for, at hestens hale ikke er i vejen, når den bruges foran vogn eller arbejder i marken. 

# 17: En gammel overtro lyder, at har hesten hø eller skidt i halen, når du rider, vil du falde af.  

# 18: Pas på med kun at bruge hårbørste i en filtret hale. Så risikerer du nemlig at rive hårene med ud, og din hest ender til sidst med en tynd og kedelig hale. Start i stedet med en blød børste og rigeligt balsamspray, før du går i gang med hårbørsten.  

# 19: At hesten klør sin hale kan skyldes flere forskellige faktorer såsom mitteangreb (sommereksem), tør hud eller orm. Kløe i sommermånederne kan skyldes mitteallergi, hvor hestens halerod er blevet bidt, og hesten har udviklet allergi for mitternes spyt. Vask halen med desinficerende shampoo og sprøjt med rigeligt insektspray. Så holder du mitterne på afstand.

#20: Der er mange faktorer, der påvirker hestens hårvækst i halen. Race, genetik, ernæring, pleje og sundhedstilstanden har alt sammen betydning for, hvor hurtigt halen vokser.  

Har din hest sommereksem? læs mere her

Er halen halvtam og tynd? 

Tidligere har vi bragt en opskrift på en hjemmelavet haleserum, der fremmer halens naturlige vækst. Så hvis du har en hest med en hale, der er tynd og halvtam, så prøv med denne billige og kemikaliefrie opskrift.  

Riscinusolien fremmer vækst 

Nøgleingrediensen i dette serum er riscinusolie. Ricinusolie har historisk været anvendt til pleje og behandling flere tusinde år tilbage. Det var kendt i oldtidens Egypten, hvor egypterne mente, at det havde mange medicinske og plejende egenskaber. Ricinusolien indeholder omkring 90 % ricinolic-syre. Denne umættede fedtsyre virker fugtighedsbevarende, hvilket også kaldes en humektant. En humektant er en kilde, der trækker fugt fra luften. Andre eksempler på en humektant er aloe vera-planten og honning. Ruscinusolie har vækstfremmende egenskaber, mener flere studier.

Riscinusolie er et populært naturprodukt til mennesker, der ønsker tykkere hår. Og så anvendes det også i udbredt grad til eksem eller tør hovedbund, for eksempel til at bekæmpe psoriasis. Derudover er det anti-bakterielt og anti-inflammatorisk. 

Det skal du bruge:
  • 3 dele riscinusolie (vi fandt det på nettet til ca. 40 kr. for 100 ml.) 
  • 1 del af en anden type olie efter eget valg (mandel-, oliven-, hørfrø- eller lignende type olie er rigtig gode og billige) 
  • Hvis du har lyst, kan du også tilsætte et par dråber af citrusolie eller lavendel. Bland det hele sammen i en forstøver og påfør halen. 
Sådan gør du: 

For at opnå de bedste resultater skal du anvende serummet 2-3 gange om ugen. Sørg for at massere det godt ind i halens ‘hovedbund’. Afhængigt af, hvor tørt (eller beskidt) håret er, kan du med fordel også fugte halen lidt med vand, før du smører serummet på. 

Sørg for at massere det ind i mindst et par minutter. På den måde hjælper du med at åbne hårsækkene og fremme cirkulationen i området. Ricinusolie er meget drøjt, så du behøver ikke særlig meget ad gangen. Start med et par dråber – gerne før hesten kommer på boks om aftenen, så det har de bedste betingelser for at virke. Det burde være absorberet inden for de første 12-24 timer. 

Læs også: Tip: fjern nemt burrer fra hestens man og hale

Gendelt artikel fra april 2020

Relaterede tags

Lignende artikler

Kategorier

Advertisment

Instagram