3 bid, der virkelig kan gøre skade på din hest

Hvilket bid rider du med? Når det handler heste og etik, så er brugen af bidet nok noget af det mest omdiskuterede – og med god grund. Munden er et af hestens mest følsomme områder, og vi kan som ryttere langt fra mærke, hvordan det føles derinde i gummerne, når vi tager i tøjlen. Derfor kræver brugen af et bid en følsom hånd, og det er noget, alle ryttere skal lære – særligt de helt nye. Læs med, når vi gennemgår vi tre typer bid som – hvis de anvendes forkert – kan forvolde stor skade i hestens mund. Og bliv klogere på, hvordan dit bid rent faktisk fungerer, så du og din hest får en bedre ridetur.

Ingen hestemunde er ens

Har du helt styr på, hvordan bidet fungerer i din hests mund, når du tager i tøjlen? Der er der desværre mange ryttere, som stadig hiver og flår i tøjlen uden at have en grundig forståelse af, hvordan hestens mund reagerer på presset.

Der findes ikke to hestemunde, der er ens og disse små variationer spiller i en rolle i forhold til hvordan tungen, tænderne, ganen og læberne reagerer på pres. Nogle bid kan derfor føles behagelige for én hest, men forårsage store problemer for en anden.

Hvis bidet klemmer eller gnaver, kan det være meget smertefuldt for hesten, da munden er forbundet med tusindvis af nervebaner.

Synder 1: Kandarets kindkæde

Et kandar kan føles rigtig ubehageligt i en hestemund, hvis kindkæden er fastgjort forkert og får bidet til at klemme ned på laderne i munden. I de værste tilfælde kan hjørnerne af hestens mund komme i klemme mellem kæde og bid. Hvis denne bidkombination konsekvent bruges sammen med hårde hænder, kan det forårsage hævelser eller endda sår i hjørnerne af en hests mund.

Derfor er det vigtigt at tjekke at bidet passer til munden på hesten og at kindkæden er spændt korrekt. Den må hverken være for stram eller for løs. For at tjekke dette, skal du se på stangen på kandaret. Den må ikke kunne trækkes vandret, når du tager i tøjlen og slet ikke klemme hestens underlæbe, når kæden er spændt.

Omvendt må kindkæden heller ikke være så stram, at du slet ikke kan bevæge kandaret. Man plejer at sige, at en 45 graders vinkel er passende.

Vær også særlig opmærksom på, at kandaret og bidronbidet skal ligge længere oppe i hestens mund, end mange lige er klar over. Ligger det for langt nede, er risikoen for at det klemmer nemlig større. Det er en god ide at rådføre sig med en bidspecialist for at finde den rigtige størrelse og sted, hvor bidet skal ligge i munden.

Når du lægger pres på tøjlen, kan nogle bidkombinationer klemme i hjørnerne af hestens mund. På kandaret er det ofte kæden, der er den helt store synder.

Synder 2: For løse samlinger

Det fleste typer bid består af to eller flere sammenfattede stykker metal. Både på midten og i siderne, hvor det er monteret til to bidringe. Hvis samlingerne eller hængslerne, som de også kan kaldes, er for løse, kan det skabe stor ubehag for din hest. Led, som kan bevæge sig for meget i en hests mund, kan genere i ganen eller nive tungen. Løse samlinger kan også nive hjørnerne i hestens mund ligesom ved kandaret.

Du bør styre udenom bid, der er meget billige og af lav kvalitet. Bid, som er dyrere, har som regel en højere kvalitet og tendens til at være mindre mobile i deres led.

Hvis din hest er generet af et for uroligt bid, bør du gå efter et muffebid. Muffebid er enkle og ligner almindelige trensebid, men har faste ringe, som ikke kan klemme hestens mundviger. Muffebid har glatte sidestænger og fås i mange materialer med lige, todelt eller tredelt mundstykke.

Muffebid ligger roligere i hestens mund og beskytter mundvigerne mod at blive klemt.

Du kan også montere bidringe i gummi, som hindrer bidets evne til at bevæge sig for meget i munden på hesten samtidigt med, at det beskytter mundvigerne.

Synder nr. 3: Todelte stangbid

2-delte stangbid, hvor tøjlen er monteret forneden af stangen, kan også genere hesten, hvis de bliver brugt forkert. Når presset kommer, vil nogle heste reagere med at bøje i nakken og lægge hovedet på sned frem for at dreje. Det skyldes kombinationen af et delt bid og en lang stang, der kan klemme i hestens mundvige.

Hvis du for eksempel skal dreje til højre, vil du trække i tøjlen ud fra din højre hofte. Her kan det ske, at stangen vil klemme kinden, fordi bidets mundstykke er todelt og de enkelte led bevæger sig uafhængigt af hinanden. Udover at det generer hestens mund, vil hestens udvendige side være fuldstændig passiv.

Faktisk giver du hesten to forskellige signaler på samme tid. Du beder den om at bøje sig, men samtidigt også om at flytte sig væk fra det, der gør ondt. Og det kan ikke være godt for din ridning i længden.

Todelte stangbid kan gøre skade, hvis de klemmer. Hesten vil åbne munden eller lægge hovedet på sned, hvis det gør ondt.

Læs også: Hvem har ansvaret for brugen af bidet?

Overvejelser du bør gøre dig, når du vælger bid

Som ryttere er vi nødt til at have en grundlæggende forståelse af, hvordan bid fungerer i en hests mund. Hvis du er i tvivl om bidet er det rigtige til din hest, bør du tale med en bidspecialist.

Men uanset hvilket bid din hest går med, har du også et ansvar for at bruge det korrekt. Du bør vide hvordan et muffebid fungerer i forhold til et almindeligt og hvordan et kandar fungerer i forhold til et fast standbid.

Hvis rider med et almindeligt bid og du tager i tøjlen med et pres, der svarer til to kilo, vil hestens mund og lader tage imod de 2 kilo. Hvis du rider med kandar eller stangbid, vil de to kilo føles som 4 i hestens mund. Det er værd at tænke over. Så er det vores opgave som ryttere at sikre, at biddene ligger korrekt og ikke generer hesten.

Kilde: Horse & Rider

Læs også: Overvej dette, før du køber nyt bid

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce