3 nyttige nytårstips: Få din hest godt igennem hylene og bragene 

Af Jeannette Glerup. Foto: Canva Pro. 

Nytårsaften er de fleste heste – og hesteejeres – værste mareridt. Det er dagen, hvor nogle heste står apatisk eller styrter rundt i stalden eller løsdriften, og det kan give enhver hesteejer unødig stress og forårsage store bekymringer. Derfor kommer her tre nyttige tips, som kan få din hest godt ind i det nye år. 

Jeannette Glerup 

Jeannette Glerup Skaarup står bag virksomheden Sunde & Holdbare Rideheste v/ Jeannette Glerup. Med er uddannet fysiurgisk hesteterapeut fra Center for Dyreterapi i 2015, BBH-basisinstruktør fra Blue Berry Hill i 2015 og BBH-træner med speciale i terapeutisk træning ligeledes fra Blue Berry Hill i 2019. 

På Billedet er Jeannette Glerup, som sidder på en hest. Hun er på en ridebane og man kan se de træer som er rundt om ridebanen.
Foto: Arkiv

Hun tilbyder undervisning én til én, kurser og foredrag – både ved fysisk fremmøde og online. Derudover er hun stifter af Facebook-gruppen Hestenørderi-Gruppen: Vejen til en sund & holdbar ridehest. 

LÆS OGSÅ: Få en god nytårsaften med din hest 

1.Træn hesten til at blive tryg ved lydene 

Høje brag og hylende raketter kan skræmme enhver hest. Medmindre den gradvist er tilvænnet lydene og gør det i god tid inden nytårsaften. Heste kan nemlig godt lære, at lyden af raketter “bare er baggrundsstøj”. 

Det, du kan gøre, er at investere i en lydfil eller cd med lydene af brag og hyl fra raketter. 
Typisk er det sådan, at det første nummer på cd’en eller begyndelsen af lydfilen er det mest milde. Det kan du tjekke derhjemme. Begynd derefter træningen ved at præsentere hesten for den mest milde version. 

Sådan gør du 

  1. Stå på staldgangen, hvor din hest er tryg. Hav den i et træktov, så hvis der skulle ske noget uventet, kan du hurtigt komme væk sammen med hesten. Det skaber større sikkerhed. 
  1. Start din lydfil eller det første nummer på din cd på laveste lydstyrke. 
  1. Tilbyd din hest noget, den virkelig elsker at spise, for eksempel en omgang lækker lun mash eller godt med hø eller gulerødder. 
  1. Imens du står med din hest og den spiser, masserer eller strigler du den med langsomme bevægelser de steder, hvor den elsker at blive rørt. De langsomme bevægelser og en rolig vejrtrækning hos dig selv vil aktivere hestens parasympatiske nervesystem og gøre den mere rolig. 
  1. Er din hest tryg, kan du gradvist skrue op for lyden, mens du fortsætter med at massere eller strigle og giver din hest noget lækkert. 
  1. Gentag denne træning hver dag op til nytårsaften. Se og lyt til din hest og gå et skridt tilbage, hvis den synes, det bliver for voldsomt. 

Husk: Det er altid hesten og ikke os mennesker, der afgør, om den træning, vi laver, bliver for meget. Træner du flere heste på én gang, så bør det være den hest, som er mest utryg, der afgør, hvornår træningen kan gå videre til næste niv

På billede er der en hvis hest, som står opmærksom og kigger. Baggrunde er helt sort så hesten står flot frem
Foto: Canva Pro

LÆS OGSÅ: Hvad skal din hests nytårsfortsæt være?

2. Skab en tryg base: Løsdrift eller boks? 

Der er rigtig mange overvejelser omkring nytår, og hvad der gør den enkelte hest mest tryg. Du er hestens ejer og kender din egen hest allerbedst – det er vigtigt at huske. Lyt derfor til din mavefornemmelse og tag gerne nedenstående med i dine overvejelser.  

Løsdrift med fold 

Fordel: Hesten kan se, hvad der sker, hvilket kan være stressreducerende. Det afhænger dog af hestens udgangspunkt. 

Fordel: Din hest har sine sociale artsfæller at være sammen med. Er din hest den eneste i flokken, der responderer på uvante lyde og eventuelt lyset, og har flokken en god dynamik, vil de andre med stor sandsynlighed være med til at dæmpe din hests stresssymptomer. 

Fordel: Din hest kan få afløb fra det, der eventuelt ophobes i dens krop i form af stress og adrenalin ved at bevæge sig rundt fremfor at stå stille. Det er en grundlæggende overlevelsesstrategi for hesten at kunne komme væk fra det, der stresser den. Dog er det dig som hesteejer, der bedst kan mærke efter, om det vil fungere for din hest. 

Ulempe: Der er risiko for, at din hest bliver meget utryg og går igennem hegnet eller laver en skade på sig selv eller foldkammeraterne ved et uheld.   

På billedet er der en er der en hvid mule. baggrunden er helt sort, så man kan se alle hårene på mulen.
Foto: Canva Pro

Indendørs løsdrift uden fold 

Fordel: Din hest har sine sociale artsfæller at være sammen med, og også her kan de andre heste være med til at gøre din hest mere tryg og dæmpe ens stresssymptomer. 

Fordel: Din hest har et større areal at bevæge sig rundt på end i en almindelig boks. 

Ulempe: Der er risiko for, at en eller flere heste er utrygge ved at være lukket inde og derfor flytter på eller jagter hinanden, så der kan opstå yderligere utryghed og eventuelt skader. 

Fordel og ulempe: Din hest kan ikke på samme måde orientere sig om det, der sker, som hvis den stod ude. Dette kan både være et plus og et minus og afhænger af den enkelte hest.  

Hvis din hest står på boks eller i en indendørs løsdrift 

  • Blænd vinduer og lyskilder udefra af, og gerne nogle dage gør. 
  • Sørg for ad libitum grovfoder. Meget gerne både i et hønet og på jorden, så der er rigeligt af det. Det er bestemt ikke denne dag, din hest skal mangle noget. 
  • Giv din hest sin yndlingsspise i krybben og gerne så tæt på, at bragene kommer som muligt. 
  • Sæt musik på. Tjek selvfølgelig, at den eventuelt valgte radiokanal ikke spiller lyden af raketter, når det bliver midnat. 

Fordel og ulempe: Din hest er indkapslet på et mindre areal og derfor som udgangspunkt i lavere risiko for at få skader, hvis den går i panik. Dette kan dog også være en ulempe og forårsage skader, hvis hesten virkelig bliver bange. 

Fordel og ulempe: Din hest er frataget sociale artsfæller, den kan være i fysisk kontakt med. Heste, der kan nå hinanden over bokslåger er i social forstand bedre end høje bokse med tremmer. Men det tilgodeser ikke det samme behov som heste, der kan stå side-om-side. Derudover skal man huske, at en hest, der går i panik, kan komme slemt til skade hen over en halvåben bokslåge. 

LÆS OGSÅ: Stress og nytårsaften

Hvad skal jeg vælge? 

Der er mange hesteejere, som har deres heste opstaldet og dermed intet valg har om, hvor den skal stå, når det buldrer og brager. Uanset hvilken løsning, du ender ud med, er det vigtigt, at din hest er tryg og vant til det miljø, den skal være i. Det kan du træne længe op mod nytårsaften uanset, om du selv vælger eller er nødt til at finde dig tilrette med det sted, den skal være.

Husk dog altid – uanset hvad andre måtte sige – at du som hestens ejer er den absolut bedste til at vide, hvad der kan give den en så behagelig nytårsaften som muligt. 

3. Sæt en dæmper på hestens nervesystem 

Uanset hvor en hest skal befinde sig nytårsaften, kan det i mange tilfælde hjælpe den at få et eller to tilskudsprodukter. Det kan tage toppen af stressniveauet. 

Når vi giver hesten et kosttilskud, der i folkemunde “virker beroligende” er det vigtigt at huske, at hesten alligevel opfatter alt, hvad der sker omkring den. Nu bliver der blot lagt en dæmper på nervesystemet, hvilket tilsvarer en øget aktivitet i det parasympatiske nervesystem. 

Det er vigtigt ikke at glemme, at hesten bør trænes til at være i situationer, de synes er svære. Det bør altid gå forud for, at man forsøger at berolige dem med tilskudsprodukter. Når det er sagt, så er der situationer, hvor et kosttilskud kan fungere som et gavnligt supplement til træningen. En af de gange kan være nytårsaften.  

Hvis hestens stressniveau stiger, kan du over tid arbejder dig ud af det med den rigtige, gode træning. Nervesystemet vil som beskrevet påvirke hinanden ligeligt. Ryger der 10 % fra den sympatiske del, vil der tilsvarende tilføres 10 % i den parasympatiske del. Læs mere om hestens nervesystem på jeannetteglerup.dk. 

Forstå hesten bedre med Jeannette Glerup 

Link: https://www.jeannetteglerup.dk/ 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce