3 tips til at give din hest grovfoder nok – uden overfodring

En hest vil i naturen bruge 14-18 timer i døgnet på at søge føde og æde det. Vildhesten går mange kilometer om dagen, hvor den fouragerer på forskellige fødeemner. Dens instinkter er gået i arv til vores tamheste, som dog ikke går helt så langt om dagen. Til gengæld får de bedre foder, nogle gange lidt for godt – og rigeligt. Som hesteejer skal du løse en gordisk knude: Du skal give hesten tilstrækkeligt – nok – foder, som skal dække hestens behov.

Læs også: Så mange kilometer går din hest på folden

Om Martha Voss

Martha Voss er hesteagronom og driver den uafhængige rådgivnings- og kursusvirksomhed NENUC med kurser, rådgivningsbesøg og udvikling af læringsspil m.v. Martha har mere end 30 års erfaring med undervisning og research inden for hold af heste og korrekt ernæring.

Jeg er hesteagronom Martha Voss, og jeg vil i denne artikel give dig tre tips til, hvordan du kan gribe det an, så du kan give din hest foder nok – uden at overfodre den:

  1. Giv hesten valgmuligheder mellem forskellige fodermidler
  2. Fortynd energien med halm og øg energien med grønpiller og roepiller
  3. Vælg krybbefoder efter hestens behov og det øvrige foder

Giv hesten valgmuligheder mellem forskellige fodermidler

Det bedste for hesten ville være at den altid har foder til rådighed. Så kan den æde når den er sulten, og i det tempo, den har lyst. Forsøg har vist, at heste foretrækker valgmuligheder mellem flere fodermidler. Hvis din hest får hø at æde og står strøet på halm, kan du sikkert observere, at den skifter mellem nogle mundfulde hø, så lidt halm, så drikker den måske og så igen noget hø. Prøv at sætte et vildtkamera op i stalden og se på din computer, hvordan den hele tiden skifter mellem fodermidler, strøelse og vand.

Uanset om din hest står i boks, går på fold eller i løsdrift, vil forskellige slags foder medvirke til at berige dens miljø – især hvis du indretter det, så hesten skal arbejde lidt for føden. Hvis hesten kun kan vælge et enkelt fodermiddel, vil den i højere grad blive rastløs, vandre rundt i boksen og æde af strøelsen eller gnave i træværket.

Prøv dig lidt frem. Hvad har du mulighed for at tilføje foderplanen? Her er nogle eksempler:

  • Hø og wrap
  • Halm
  • Æbler
  • Gulerødder, rødbeder, roer ol.
  • Grønpiller/høcobs ol.
  • Mash med/uden roepiller
  • Grene af hassel, løn, ask, rødgran

Gør det let for dig, og besværligt for hesten. På fold kan du gemme det lækre i bunden af høkasser på taktiske steder. Men husk, at have begrænsninger på høj-energifoder og flere små steder med lavenergifoder. Giv den først det grove, så den har lagt en bund i maven, så forgriber den sig ikke bare på det lækre.

Afstem behovet for tørstof og energi med tyggetiden

Forsøg har vist, at hesten mindst skal have 1,5 % af sin vægt i tørstof fra grovfoder. Afhængigt af foderet kan hesten god æde mere, 2-2,5 % af sin vægt. Lad os se på dette eksempel:

En hest på 500 kg, får i en forsøgsrunde på skift fri adgang til en række fodermidler og æder det, der svarer til 10 kg tørstof af foderet (2 kg tørstof pr 100 kg hest). Det svarer f.eks. til 12 kg hø.

Diagrammet viser hvor meget en hest får af energi, hvis den æder 10 kg tørstof fra forskellige typer grovfodermidler.
Figuren viser, hvor meget energi de forskellige fodermidler ville give hesten, hvis den får fri adgang til foderet (de orange søjler). Baseret på tabelværdier.
Den grønne søjle viser hestens daglige energibehov, hvis den ikke laver noget, og den blå søjle viser behovet, hvis den er i let træning (motion, konkurrence på begynderniveauer).

Læs også: Det vigtige grovfoder: Stråfoderets mange muligheder

Som du kan se, er der noget hø, som næsten passer med hestens behov, mens andet giver hesten alt for meget. Kunsten er så at afstemme flere fodermidler, så hesten får det den skal, og ikke mere. Derfor er det en fordel at kende foderets indhold af energi og næringsstoffer.

Hvis du har hø/wrap med mere energi end hestens behov, skal du skifte noget af høet ud med halm. Det har jeg vist på figuren med den nederste søjle. Her har jeg givet hesten 8 kg hø (sent slået) og 2 kg halm. Man kan sige, at jeg har ”fortyndet” energiindholdet i foderplanen, så det næsten passer med hestens behov.

Figuren viser en oversigt over retningslinjer for at sikre hesten grovfoder og tyggetid nok.

Jeg kunne i stedet have givet hesten mindre hø, så det passede med behovet, men så kunne jeg få problemer med at give hesten tyggetid nok.

Se faktaboksen her ved siden af.

De 10 kg tørstof fra høet dækker næsten hestens behov for tyggetid (10 x 45 min = 450 min = 7,5 timer). Ved bare at bytte to kg hø ud med halm, giver jeg hesten halvanden time tyggetid ekstra.

Læs også: Vælg det rigtige wrap til din hest

Vælg krybbefoder efter hestens behov og det øvrige foder

Som du kan se af ovenstående beregninger, skal en hyggehest med hø efter ædelyst ikke have andet ekstra tilskud end en vitamin- og mineralblanding. Hvis du gerne vil give hesten mere krybbefoder, skal du så tage noget fra høet, så hesten ikke står og får for meget energi og dermed bliver for fed.

Heste er imidlertid skabt til bevægelse, og de fleste heste arbejder i forskellige former for ridning og kørsel. Derfor kan det være relevant med ekstra tilskud, hvis ikke dit hø kan dække behovet. Krybbefoderet skal med andre ord udfylde en mangel i foderplanen. Her skal du vælge et foder, som passer både til hesten og til det øvrige foder. Der er mange muligheder, men vær skarp og brug kun det, der er nødvendig, og vælg tilskudsfoder med fordøjelige fibre frem for sukker og stivelse. For eksempel er roepiller rige på energi (se figuren fra tidligere), og de giver gode, fordøjelige fibre til hestens tarmbakterier. Få eventuelt hjælp fra en foderkonsulent til at vælge det rigtige og afstemme mængderne.

Kilder

C. Brøkner, P. Nørgaard og H.H. Hansen: Effect of Feed Type and Essential Oil Product on Equine Chewing Activity. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 92 (2008).

D. Goodwin, H.P.B. Davidson og P. Harris: Responses of Horses Offered a Choice Between Stables Containing Single or Multiple Forages. Veterinary Record, April 21, (2007).

R. Geor, P. Harris & M. Coenen (red.): Equine Applied and Clinical Nutrition. Bog fra forlaget Elsevier (2013).

LIVE Webinar med Hesteagronomen

Deltag i Hesteagronomens LIVE webinar tirsdag den 31. januar kl. 20.00. Alle tilmeldte får efter webinaret link med adgang til videooptagelsen. Tryk her og tilmeld dig.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce