4 af naturens egne olier, der kan hjæpe din hest

Er du skeptisk over for at bruge olie til din hest? Vi taler ikke kun om den billige madolie fra supermarkedet, som mange giver i foderet for at få hesten til at tage på. Olier er ikke bare essentielle, når din krop skal optage næring og vitaminer; de renser, nærer og beskytter huden. Vi har fundet fire af de mest effektive, som du bør overveje at give din hest.

Læs også: DIY: Naturligt haleserum, der fremmer vækst

Annonce

Hørfrøolie: Omega 3-fedtsyrer

Hørfrøolien er kendt for sit høje indhold af omega-3-fedtsyrer, der har en gavnlig effekt på hund, pels og immunforsvar. Hørfrø indeholder i gennemsnit 40 % fedt og er en af ​​de få vegetabilske kilder til omega-3-fedtsyre, hovedsageligt alfa-linolensyre. Hørfrø indeholder også cirka 30 % letfordøjelige fibre og 20 % ​​protein. Det skriver Forbrugsguiden.dk.

0,5 kg formalet hørfrø kan dagligt reducere allergiske reaktioner i forbindelse med tilbagevendende kløe, såsom sommereksem. Omega-3 fedtsyrer synes også at have gavnlig effekt på heste, der lider af inflammatoriske sygdomme, såsom allergiske luftvejslidelser og slidgigt, forklarer Dangro Nordic.

Kokosolie: Hud og brændstof

Kokosolie er et naturprodukt, der allerede for 400 år siden blev brugt som medicin i Asien. Kokosolie er godt mod tør hud, eksemer og brandsår. Olien er også god til tørre hove og som man- og halebalsam.

Forskere mener, at fedtstofferne i kokosolie nedbrydes hurtigere sammenlignet med andre olier og fedtstoffer, og er derfor en bedre brændstof end eksempelvis glykose til at øge hestens ydeevne. Det skriver det engelske medie, Horse & Hound.

Annonce

Fiskeolie: Førstehjælp til hovene

Denne type olie er særdeles velegnet til at smøre tørre og udpinte hove med om sommeren. Modsat lakseolie, lugter levertran og fiskeolie ikke lige så meget af fisk, så hvis du er sart, så gå efter disse typer olier.

Olier fra fisk er i kategori med essentielle fedtsyrer. Essentielle fedtsyrer er fedtsyrer, som mennesker og dyr skal indtage for at få et godt helbred, og fordi kroppen kræver dem, men ikke kan få dem fra andre fødevarekomponenter. Udtrykket refererer til fedtsyrer, der er nødvendige for biologiske processer i kroppen, og ikke dem, der kun fungerer som brændstof.

Lakseolie og levertran er især velegnet som hovolie og som supplement til kosten til at forebygge tør hud, og så giver det en flot og blank pels.

Arganolie: til lækkert hår og solskoldede muler

Arganolie er vegetabilsk og presses fra kernerne i frugten fra argantræet. Olien anvendes ikke kun til os mennesker, den er ligeså god og effektiv til dyr, især hunde, katte og heste, som både har pels og skavanker, som til dels minder om dem, vi mennesker har. Du skal blot huske at bruge en variant, som er parfumefri.

Men det kan være dyrt, hvis du skal smøre hele hesten ind i arganolie. Et lille tip er derfor, at du tilsætter arganolie til den shampoo, som du vasker hesten i og dermed får du plejet alt pelsen til et mere fair beløb.

Annonce

Redaktionens 3 tips til at bruge arganolie

Hestens man kan derimod sagtens plejes med arganolie, også uden at du bliver fattig. Du skal bare dosere olien korrekt. Fordel en lille mængde arganolie i håndfladen og gnid hænderne imod hinanden, så olien bliver varmet op. Begynd herefter at masser olien ind i manen. Start fra midten af hårstråene og massér ud mod spidsen. Du vil opleve, at manen bliver flottere, og den får en helt ny og naturlig glans. Denne pleje kan du foretage ugentlig eller hver fjortende dag. Resultatet af plejen er ikke til at tage fejl af, og som hesteelsker, er det alle pengene værd.

En anden ting, som vi foreslår, du kan bruge arganolie til, er at lindre myggestik eller insektbid. Det klør, og det er generende for hesten, som intet kan gøre ved det ud over at rulle sig på jorden eller ved at gnide sig op af en genstand. Ved at smøre disse bid og stik i arganolie er det vores erfaring, at du kan mindske kløen og irritationen, og hesten vil ikke længere være så generet af det.

Hestens mule kan også smøres i arganolie, og olien vil være fugtgivende og opfriskende. Det er især godt, hvis mulen er tør, eller hvis den har fået for meget sol. Olien kan også lindre sår eller rifter, som hesten evt har pådraget sig, da arganolie er lindrende og har en helende effekt. Ligesom ved mennesker, hvor det kan anvendes mod sår og betændelse.

Læs også: DIY: 4 midler mod insekterne

Kilder
Dango Nordic: Er din hest i underskud af omega-3?
Forbrugsguide: Hørfrøolie
Horse & Hound: Coconut oil: How could it help your horse?
Netdoktor: Fiskeolier
Wikipedia: Arganolie

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce