7 gode hverdagsvaner, der kan forbedre din ridning

Den bedste måde at blive god til noget, er at gøre det. Og hvorfor ikke også træne på andre tidspunkter, end når du sidder på hesten? Har du tænkt over hvilke ting, du kan gøre i løbet af dagen, der kan forbedre din ridning?

Det er muligt at udnytte nogle af de ting, du gør i hverdagen – måske endda forbedre nogle af dine i forvejen “dårlige vaner”. Vi har samlet en liste over syv hverdagsvaner, som kan forbedre din ridning.

Annonce

Skift side
Bærer du altid rundt med din taske i den samme hånd, på samme skulder eller hen over den samme arm? Har du altid indkøbsposerne i den samme hånd? Det svarer lidt til altid at ride på den samme volte – og det kunne du jo aldrig finde på at gøre… Tit kan det, vi slæber rundt på, være tungt, og det kan være med til at skabe asymmetrier i kroppen. Det kan føre til, at du falder lidt ned i den ene skulder, får ubalancer i muskler og bliver øm omkring nakke, skulder og den øvre del af ryggen. Vil du komme denne dårlige vane til livs, kan du gøre følgende:

 • Ryd op i din taske. Hvor mange af de ting, du har i din taske, har du egentlig brug for?
 • Skift eventuelt tasken ud til en mindre udgave.
 • Husk at skifte imellem, hvilke side du bærer din taske. Det vil i starten føles meget mærkeligt, mest fordi du ikke er vant til det, men din krop vil blive glad for det i sidste ende.
 • Skift håndtasken ud med en rygsæk. Det er måske ikke det flotteste, men det skaber mere ligevægtsfordeling at bruge en rygsæk.

Ret dig op, når du køre bil
Det er ikke helt unormalt, at du bruger tid på at køre bil. Men her er der også en fantastisk mulighed for at arbejde på din holdning og symmetri. De fleste kender nok også til det med at sidde og slappe lidt af, mens der bliver kørt bil. Det der med at falde godt ned i bilsædet, læne sig lidt til den ene side og måske endda falde tilbage i nakken. Det er alt sammen helt almindelige dårlige vaner, som fører til en ringere kropsholdning. De dårlige vaner, som opstår i bilen, kan desværre godt smitte af i ridningen. For det man gør, bliver man god til, og hvis du kører bil i mange timer dagligt, træner du din dårlige holdning – hvis ikke du retter dig op. Så sørg for:

 • at dit ryglæn er så lodret som muligt. Du skal føle, at dit bækken er i en neutral position.
 • at din hage ikke rykkes fremad. Sørg for, at hele baghovedet rører nakkestøtten og ikke kun toppen af dit baghoved. 
 • at undgå, at du læner dig for meget op ad armlænet – både i døren og i midterkonsollen. Hold gerne begge hænderne på rattet, så du bliver lige i skuldrene. 

Udfordr din ikke-dominante hånd
Du er højest sandsynligt højrehåndet. i så fald bruger du din højre hånd og favoriserer at bruge den til alle mulige hverdagsting. Herigennem træner du din dominante hånd og den anden vil blive svagere og svagere – og forblive det. Det er en ulempe, når du sidder på din hest og samtidigt forventer, at din hest er lige på begge tøjler. Er du egentlig selv lige på begge tøjler? Vi bør som ryttere stræbe efter, at påvirke vores heste på den bedst mulige måde i vores ridning, og den bedste start er, at din krop er i balance, også styrkemæssigt. Her er nogle små ting, du kan gøre i hverdagen for at træne din ikke-dominante hånd: 

 • Børst tænder
 • Støvsug
 • Strigl hesten
 • Løft ting 

Tænk over din kontorstol
Sidder du på kontor? Så skal du måske tænke over, hvilken stol du sidder på.  Der findes mange forskellige typer kontorstole på markedet i dag, også nogle der kan forbedre din holdning og styrker dig, mens du arbejder. Og hvordan får du så lige opbygget styrke, mens du sidder og arbejder? Du bør ikke bruge en stol, der støtter din ryg hele tiden, men én, hvor du selv får lov til at bruge dine muskler til at sidde ret. Det mest optimale er derfor ikke at bruge en stol, der giver dig støtte i hele kroppen, men en, som giver dig mulighed for at bruge nogle af dine muskler i din ryg og i din “core”. Malgré Tout anbefaler, at du bruger en af disse til at sidde på:

 • Sadelstole
 • Knæstole
 • Gymnastik-/pilatesbold

Lav rytterspecifikke øvelser
Du har måske hørt det før; det anbefales at voksne træner hver dag. Så hvorfor ikke træne noget, der vil styrke din ridning? Som med alle træningsøvelser er nogle bedre end andre, også når det gælder, hvad der kan gavne dig som rytter. Det er en fordel for din ridning, hvis du træner din fleksibilitet, styrke og muskelhukommelse. Mobilitets- og fleksibilitetsøvelser vil sikre, at du opnår en “full range of movement” som også helt naturligt vil medføre, at du sidder mere behageligt og en i afbalanceret holdning. Styrkeøvelserne vil gøre, at du kan opretholde en god holdning i længere tid og sidde bedre på din hest. Øvelser, der styrker din muskelhukommelse, vil sikre, at du har en god kropsbevidsthed, kontrol og koordination for det bedste uafhængige sæde, ben og hænder.

Bær holdningskorrigerende tøj
Vi sidder allesammen indimellem og slapper lidt af i kroppen og falder sammen. Og jo oftere, du falder sammen, jo mere træner du den holdning. Ved at blive bevidst omkring, hvordan du går og står, kan du optimere din ridning. Det kan være svært at være opmærksom på det hele tiden, så derfor kan du med fordel bruge holdningskorrigerende tøj. I dag findes der et hav af forskellige muligheder; seler, bestemt undertøj, bluser og meget andet. Du kan med garanti finde noget, der kan hjælpe dig på vej. Husk i øvrigt, at selvom du måske kun bruger tøjet 10 minutter om dagen, kan det være med til at forbedre dit sæde og din holdning på længere sigt.

Læring stopper aldrig
Øvelse gør mester, og selverkendelse er en god ting. Du bliver aldrig færdig med at kunne forbedre dig selv og din ridning. Så derfor: Bliv klogere på dig selv, din ridning og din hest. Læs, se eller lyt til nogle, der ved noget, også selvom det kun tager et par minutter. Det kan jo være, at det bliver til en “aha”-oplevelse, som bliver den sidste brik i det puslespil, du er gået i gang med. Hvis du forsætter med at indlære gode vaner – der måske umiddelbart kan virke ubetydelige – kan det ende med at gøre en stor forskel for dig og din ridning over tid. 

Annonce
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce