Priserne stiger på mange ting for tiden, og blandt andet også på elektriciteten. I takt med at dagene bliver mørkere og koldere, bruger vi mere og mere elektricitet – også i stalden – og det bliver altså dyrere og dyrere. Derfor har vi her samlet 8 råd til at spare på strømmen i stalden.
Læs også: Vil du være en bæredygtig rytter? Bæredygtige tips til stalden
Lav en plan sammen
De fleste hesteejere har deres heste opstaldet i en stald, hvor der er flere opstaldere. Men nu, når priserne på blandt andet el stiger, bliver det altså dyrere for staldejeren at holde stalden kørende som normalt. Derfor kan det være en god idé at lave nogle ændringer for at spare på strømmen i stalden. Så hvis du har opstaldere i din stald, kan det være godt at tage en fælles snak om forbruget i stalden. I kan eventuelt tage en kop kaffe efter ridning, og alle blive enige om, hvordan I bedst muligt kan spare på strømmen, når I er i stalden. På denne måde er alle indforståede med hvorfor og hvordan, de skal gøre. I kan eventuelt også lave en seddel med de gode råd, som kan hænge i stalden, så I alle bliver husket på det løbende.
8 råd til at spare på strømmen i stalden
Vi har tænkt vores egne staldvaner i gennem og har tjekket generelle råd for at spare på strømmen, for at finde 8 gode råd, til at skrue ned for forbruget ude i stalden.
1. Sluk lyset
Det første vi vil nævne er rimelig lige til – nemlig at huske at slukke lyset. Der er ingen grund til at lys står tændt, når der ikke er nogen i rummet. Så hver gang man går fra et rum, for eksempel sadelrummet eller stalden generelt, bør man huske at slukke for lyset. Når man går ind i et rum, kan man også lige spørge sig selv, om man overhovedet har brug for at tænde lyset, eller om dagslyset egentlig ikke er godt nok. Mange har også lys uden for stalden, som kan være rigtig godt, når de mørkere tider kommer. Her kan man for eksempel vælge at skifte til bevægelsessensorer, så lyset kun er tændt, når der egentlig er behov for det. Mange af sådanne sensorer kan også indstilles til at tænde på bestemte tidspunkter, så man for eksempel kan have dem tændt ved morgen- og aftenfodring.
2. Rid i dagslys
En anden måde at spare på strømmen er at udnytte dagslyset, så længe som muligt. Lige nu er der stadig lyst til rimelig sent, og det kan man godt udnytte lidt. Hvis I har mulighed for det, er det derfor en god idé at ride i de lyse timer – også gerne udenfor – så I ikke behøver at tænde lyset i ridehuset. Typisk er et ridehus fyldt med lamper, og det kræver en del strøm at have alle dem tændt. Så drop ridehuset og rid udenfor, så længe det er lyst.
3. Udskift gamle pærer til LED
Endnu et tip til at spare energi i forbindelse med lys er at skifte alle pærer til LED eller sparepærer.
Læs også: Hvorfor bør hestemennesker være klimabevidste?
4. Spar på vandet
Denne falder måske ikke lige helt ind under det at ‘spare på strømmen’ men ved at spare på vandet, nedsætter man sit vandforbrug, hvilket man også kan spare mange penge på. Dette er især en god idé at huske på, når du vasker din hest. I stedet for at tænde for vandslangen og skylle hesten over det hele, kan du nøjes med at fylde en enkelt spand op med vand, også bruge en svamp til at vaske hesten med vandet fra spanden – på denne måde undgår du at spilde en masse vand. Når du er færdig med vandet, kan du så genbruge det og for eksempel bruge det til at vande nogle blomster.
5. Vask på de billigste tidspunkter
Endnu et godt råd, som er begyndt at komme mere og mere frem, er at bruge strømmen på de billigste tidspunkter, for eksempel når det kommer til tøjvask og opvask. Typisk er det billigst mellem kl. 11-14 og efter 23. Hvis du gerne vil følge dette råd, kan du tjekke op på priserne på el time for time hos SparEnergi.dk.
Det kan nemlig ikke undgås, at der skal vaskes noget ridetøj eller udstyr engang imellem. Dette kan du forsøge at gøre, når det er billigst. Desuden kan du også sørge for at sætte temperaturen ned, når du vasker. Du kan eksempelvis spare over halvdelen af strømforbruget ved at vaske på 20 °C i stedet for på 40 °C. Og husk, at fylde vaskemaskinen helt op. Så I kan med fordel samle lidt til bunke med rideudstyret, og vaske det hele på en gang. Det samme gælder, hvis I skal have ting fra stalden i opvaskemaskine.
6. Drop tørretumbleren
Lidt i samme dur, er det også en god idé at droppe tørretumbleren så vidt muligt. Lige nu er vejret ret godt til at lufttørre sit rideudstyr efter vask, da der er en ret fin temperatur, og der er lidt vind. Så drop tørretumbleren og find tøjstativet frem i stedet. Der kan sagtens hænge en masse ridebukser, ridejakker og sadelunderlag – og det kommer til at dufte skønt.
7. Sluk for varmen
Hvis I har varme på i nogle af rummene i eller omkring stalden, er det også en god idé at skrue ned for varmen. Dette kan for eksempel være i en rytterstue eller sadelrum. I rytterstuen behøver I måske ikke engang at have varme på, hvis I bare tager et godt tæppe over jer. Hvis I gerne vil have varme på for eksempel i sadelrummet i løbet af efteråret, kan I overveje, hvor varmt det egentlig behøver at være. Ved at skrue et par temperaturer ned, kan I nemlig også spare en del.
8. Tjek dit stødhegn
De fleste folde er indrammet af et stødhegn, som naturligvis også bruger noget strøm. Her kan man lige være ekstra opmærksom på, at hegnet kører præcis som det skal, så man er sikker på, at det ikke står og bruger unødig strøm.
Vi håber, at disse råd kan bruges, så du og dine staldkammerater kan spare lidt på strømmen i stalden. Hvis du har flere gode råd, så er du meget velkommen til at skrive dem i en kommentar på Facebook, også opdaterer vi gerne artiklen løbende.
Læs også: Stor guide: Sådan har du hest på en klimavenlig måde
Kilder
Tv2 Lorry: Kæmpe guide: Sådan sparer du på strømmen rum for rum
Elberegner: Spar på elregningen – sådan sænker du dit elforbrug
Energistyrelsen: Aldrig har der været så mange penge at spare ved at bruge strømmen på de billigste tidspunkter