8 ting om mundkurve, du bør vide

For nogle heste byder foråret og sommeren på mundkurv, som gør, at hesten kan indtage væsentligt mindre græs, end den ellers ville. En mundkurv kan være en løsning, hvis din hest har tendens til at blive til den runde side henover sommeren eller er i risikogruppen for forfangenhed.  Faktisk kan en korrekt monteret mundkurv begrænse hestens indtag af græs med op til 70%.

Herunder får du otte overvejelser, du med fordel kan gøre dig, før du investerer i en mundkurv til din hest.  

Forskellige typer af heste og mundkurve

Mundkurve kan være relevant for mange typer af heste. Selv om det ofte er koldblodsheste som eksempelvis fjordheste, der får mundkurv på, fordi de tit tolerere sukkerindholdet i græsset dårligt, kan der være situationer, hvor andre typer af heste også kan have gavn af en mundkurv. Hvis du ikke har mulighed for en gradvis indgræsning af din hest, kan en mundkurv være godt til en start, så du kan forsøge at begrænse din hests græsindtag i den første tid på græs.

Annonce

Gradvis tilvænning

Nogle heste kan opleve at blive stressede, når deres græsindtag pludselig minimeres drastisk. Derfor kan du med fordel introducere mundkurven langsomt til din hest henover en uges tid. Hold øje med, om din hest begynder at blive aggressiv eller helt stopper med at spise, når den får mundkurv på

Læs også: Mundkurv eller ej?

Forskellige typer af mundkurve

Der findes både mundkurve, som du kan montere på din hests normale grime med tilhørende remme. Du kan også købe mundkurve, hvor mundkurv og grime sidder sammen i ét stykke. Prøv dig frem, hvad der fungerer bedst for din hest. Derudover kan du få mundkurve i både nylon og gummi. Oftest vil bunden af mundkurven være lavet af enten neopren eller gummi, da det er mest hensigtsmæssigt for hestens tænder. 

Tilpas mundkurven korrekt

Selv om din hest går med mundkurv skal du sikre dig, at den både kan spise og drikke med mundkurven på. Det vil sige, at der er cirka 1-1,5 cm afstand fra mundkurven til hestens mule, og generelt skal der gerne være 1-2 cm luft hele vejen rundt om mundkurven. På den måde kan hesten fortsat åbne munden, uden det påvirker dens vejrtrækning. Det kan desuden minimere gnavsår, og hesten kan fortsat drikke vand. Derudover kan du risikere, at din hest spiser græs ud igennem siderne, hvis mundkurven ikke sidder korrekt.

Giv hesten pauser – men på det rigtige tidspunkt

Skyldes mundkurven, at din hest skal slanke sig eller ikke tåler sukker i græsset særlig godt, kan du med fordel lade din hest gå uden mundkurv i nogle timer, men du skal være meget opmærksom på, hvornår på døgnet din hest går uden mundkurv, da vejret i høj grad styrer sukkerindholdet i græsset. En tommelfingerregel er, at du kan tage mundkurven af, når den er på jordfold (eller er på boks), hvis den går delvist på græs. Hvis din hest er på græs hele døgnet, kan du overveje at tage mundkurven af på en lun og overskyet dag eller en lun nat. Sol er nemlig det, der giver sukker i græsset, hvor varmen primært giver vækst, men hold øje med vejrudsigten, når du giver din hest pauser fra mundkurven.

Frodige græsmarker og mundkurv hænger sammen for nogle heste.

Tjek, at mundkurven fortsat sidder, som den skal

Hvis din hest går med mundkurv, skal du daglig holde øje med, at alle remmer og lignende er spændt korrekt. Du skal sikre dig, at mundkurven ikke gnaver hesten og giver sår – eksempelvis hvis den er gået i stykker og dermed kan lave skader på enten din egen hest eller andre heste med skarpe kanter. Mundkurven kan give sår yderst på mulen, og derudover kan du risikere, at grimen gnaver enten på siden af hestens hoved eller på underlæben. Desuden kan mundkurven lave skader på hestens tænder.

Heste socialiserer blandt andet igennem mulen

Endnu en grund til, at du med fordel kan overveje, om din hest skal have nogle timer uden mundkurv. En stor del af hestens socialisering foregår nemlig igennem mulen, hvor de både nusser, gnubber og napper hinanden, og dette bliver besværliggjort med mundkurven på. Dog er det værd at have i baghovedet, at en mundkurv kan gøre, at din hest rent faktisk kan gå på fold med de andre heste, hvis den får mundkurv på, fremfor eksempelvis at skulle gå alene eller med færre heste på en mindre jordfold. 

s også: Går hopper i overgangsalderen?

Mundkurv er ikke et mirakelmiddel

Hvis din hest eksempelvis skal slanke sig, kan du ikke bare gå ud fra, at din hest taber sig, hvis den får mundkurv på. Mundkurven er blot ét ud af mange tiltag. Det vil sige, at hvis mundkurven skal have den fulde effekt, skal det følges op med korrekt tilpasset fodring og ikke mindst masser af motion. Du må for alt i verden ikke sulte hesten! Selv om den går med mundkurv, skal den have adgang til stråfoder samt tildeles vitaminer og mineraler.

Vi håber, du kan bruge disse råd, og at det har givet dig en indsigt i, hvordan du eventuelt kan hjælpe din hest igennem forår og sommer med mundkurv på.

God sommer!

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce