Går hopper i overgangsalderen? 

I modsætning til mennesker går hopper ikke i overgangsalderen. De får altså ikke menopause, men deres æg bliver dog opbrugt, og de kan derfor ikke længere blive drægtige. Forskning har vist, at hoppens reproduktive alder afhænger af antallet af æg, der er placeret i hoppens æggestokke ved fødslen. Derfor er hoppens faktiske alder ikke den samme som den reproduktive alder.

Man kalder det, at kvinder går i overgangsalderen, når kønshormonet østrogen falder i niveau. Det er årsagen til de velkendte symptomer som hede-svedeture, svimmelhed, humørsvingninger og lignende. Derudover nedsættes stimulationen af slimhinden i livmoderen, og blødningerne ophører.

Hopper bløder ikke ligesom kvinder, og intet tyder på, at de oplever symptomer ved menopause. De bliver blot mere infertile med alderen.

Annonce

Er de stadig i brunst?

Hoppers cyklus løber over 21 dage, og hoppen er ofte i brunst i omkring 5-8 dage og har ægløsning inden for det sidste døgn af brunsten. Den årrække, hvor hopper er i brunst, afhænger af hoppens genetik, vilkår og årstid. Er hoppen ikke i godt huld, ekstremt stresset eller syg, kan hoppens brunst automatisk sættes på pause. Dette genkendes også hos os mennesker. Hoppens brunstperiode er på pause i løbet af vinteren, og æggestokkene bliver inaktive. Herved undgår hun at skulle fole midt om vinteren, da hopper er drægtige omkring 11 måneder.

Læs også: Hopper og hormoner: Hvordan påvirker hormonerne hestens adfærd?

De fleste hoppe oplever deres første brunstperiode fra et til toårsalderen indtil cirka 20 til 25-års alderen, hvor de i denne periode er fertile. Der har været tilfælde, hvor nogle hopper kommer i brunst i en alder af 35 år, dog vil de ikke kunne blive drægtige, da der ikke vil være flere æg tilbage i æggestokkene. Efter 20 til 25-års alderen, ses det ofte, at hoppens cyklus bliver mere uregelmæssig, og symptomerne ved brunst kan variere en del. Det er dog sjældent, at hopper stopper helt med at udvise tegn på brunst.

Foto: Canva Pro

I hvilken alder kan hoppen ifoles?

Da det kan variere fra hest til hest om hoppens faktiske alder er svarende til den reproduktive alder, betyder det, at det er individuelt for enhver hoppe, hvornår hun senest kan ifoles. Det er ikke unormalt, at avlere ifoler hopper i 23-års alderen, men det er igen en individuel afgørelse, som også afhænger af hoppens sundhed og kropsbygning. Når hoppen er over 20 år, kan processen med at blive ifolet, samt sandsynligheden for en succesfuld fødsel, blive mere risikabel, derfor skal det være et velovervejet valg. Nogle hopper kan problemfrit avle op til, de er 25 år.

Hvis hoppen ikke før har haft føl, bør den senest ifoles omkring de 15 år. Hvis hoppen bliver ældre, er risikoen for tragiske komplikationer for store.

Læs også: Hopper og hormoner: Med det rette foder kan du hjælpe din brunstramte hest

Hormonstyring

Ligesom hos mennesker kan hoppers cyklus og hormoner variere. Det ses, at nogle hoppers performance og lyst til at samarbejde kan ændre sig afhængigt af deres cyklus. Endvidere kan nogle hopper have en forstyrret cyklus, enten med meget lang brunst eller slet ingen. Det kan ligeledes påvirke hoppens adfærd på flere områder. Her kan man faktisk gribe ind og forsøge at hjælpe hoppen med eventuelle tilskud. Dyrlægen kan hjælpe med forslag til tilskud og præparater, men der kan også altid tyes til naturmidler, som de fleste foderkonsulenter kan hjælpe med. Det anbefales dog, at dyrlæge kontaktes, hvis naturmidlerne ikke er nok til at støtte hoppen komfortabelt igennem hendes cyklus. Forsøg dig aldrig uden at konsultere dyrlæge, foderspecialist eller andre uddannede fagfolk inden for området.


Kilder:  
Ball, B., “Reproduction in the Geriatric Mare” University of Kentucky, 2015: https://equine.ca.uky.edu/news-story/reproduction-geriatric-mare  

Seges Innovation “Hoppens brunstcyklus“ Landbrugsinfo.dk, 2015  

Netdoktor.dk: Hormoner & Progesteron  

Dyrlægevagten.dk: Brunstkontrol  

Godkendt af dyrlæge Elisabeth Pontoppidan ved Hestepraksis Nord https://hestepraksisnord.dk/  

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce