Mundkurv eller ej?

Hvad ville du foretrække, hvis din hest ikke måtte få græs: at give den mundkurv på eller ej? Det spørgsmål er ret hårdt sat op – det indrømmer vi. Men det er ikke desto mindre et dilemma, som rigtig mange hesteejere står over for, hvis de har en hest, der ikke kan tåle sommergræsset.

At være “rigtig hest”

Måske kender du tankerne: Du under virkelig din hest at gå rundt ude på de store sommerfolde, hvor størstedelen af staldens øvrige heste måske også går, hvor der er masser af plads, og hvor den kan få mulighed for at være “rigtig hest”. I så fald bliver du – til din store ærgrelse – nødt til at give den en mundkurv på, så den ikke får for meget af det sukkefyldte græs. Og er det så overhovedet at være “rigtig hest”? Du ved, at det strider mod hestens natur at give den sådan én på, og måske føles det lidt som at lukke sit barn ind i en slikbutik og fortælle, at det ikke må få noget… Er det mon sådan, ponyen i videoen her har det?

(Videoen er optaget af STALDinspiration.dk.)

Læs også: Miniguide til forfangenhed – det er ikke kun græssets skyld!

På den anden side kan du vælge at sætte din hest på jordfold. Her kan du have ro i maven i forhold til dens fysiske sundhed, for der er ikke skyggen af græs at finde. Men hvad med alt det andet? Folden er måske mindre, og måske kan din hest kun få lov at gå sammen med få andre – eller slet ingen – heste, og derved ikke blive socialiseret?

Når det handler om social adfærd, så er det faktisk rigtig svært at være en hest, der ikke kan tåle græs. For selvom den kan gå sammen med de andre heste, når den har mundkurv på, så gør kurven det umuligt at gnubbe og til en vis grad snuse til de andre. Dyrlæge Nanna Luthersson skriver i et studie, at det er vigtigt at give hesten en pause fra mundkurven, hvis man vælger at bruge sådan én:

“Mundkurve kan benyttes men kun i begrænsede perioder og kun hvis hesten håndteres og overvåges dagligt. Mundkurve skal tilpasses så hesten stadig kan drikke vand, men uden at man risikerer at de pludselig falder af. Mundkurve forhindrer hesten almindelig social adfærd med andre heste i flokken og derfor bør de aldrig bruges i lang tid ad gangen.”

Spørgsmålet er, hvad der egentlig er bedst for hesten… Kan man veje socialisering og instinkter op imod fysisk sundhed, og hvordan skal det i så fald vægtes?

Læs også: Så meget græs spiser din hest i løbet af en dag

Fordele og ulemper

Som med meget andet, så er der både fordele og ulemper ved at lade sin hest gå med mundkurv. Fordelene er få – ja faktisk er der vel kun én. Til gengæld er den stor. Din hest kan nemlig reducere sit græsindtag med op til 80%!

Og så er der ulemperne. Dem er der lidt flere af, men meningerne om dem er også delte. Det er meget forskelligt, hvordan den enkelte hest reagerer på at få sat en kurv rundt om mulen, og det må for de flestes vedkommende komme an på en prøve. Herunder kan du se, hvad du bør være særligt opmærksom på, udover fratagelsen af hestens naturlige, sociale adfærd.

Ulemper ved brugen af mundkurv:
  • Mundkurven kan give voldsome gnavesår, hvis hesten går med den døgnet rundt.
  • Mundkurven kan slide på hestens tænder, når den forsøger at få fat i græsset.
  • Mundkurven kan gøre hesten stresset, fordi den ikke kan følge sin naturlige ædeadfærd.
  • Mundkurven kan være skyld i udviklingen af mavesår, fordi hesten kun kan indtage lidt føde i løbet af de timer, mundkurven sidder på.

For at undgå noget af alt dette, kan det være nødvendigt at lade hesten gå uden mundkurven på nogle timer i løbet af dagen. Og så er spørgsmålet, om en jordfold alligevel er det bedste. Hvad synes du? Skal en hest, der ikke må få græs, gå med eller uden mundkurv? Eller har du måske en helt anden løsning?

Læs også: 10 tankevækkere om forfangenhed

Kilder: GLS Hestefoder & Nanna Luthersson

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce