8 uimodståelige typer hestemuler: Hvilken mule har din hest?

Hestens mule er noget af det sødeste, blødeste og mest genkendelige ved det dyr, vi hestemennesker elsker så højt. Vi kysser, rør og dufter til det varme og ofte pelsede stykke hest mere end noget andet i vores liv i stalden, og vi har uden tvivl hver vores yndlingsmule. Derfor har vi hos Malgré Touts spurgt jer læsere om det, I mener er den dejligste hestemule i landet. På baggrund af alle inputs har vi opdelt mulerne i 8 uimodståeligt dejlige typer. Så er spørgsmålet bare: Hvilken type mule har din hest?

Læs også: Bør du klippe hestens mulehår?

Annonce

Hvilke muler kan hestefolket bedst lide?

I følge Malgré Touts læsere, der har indsendt billeder og stemt i et Facebook-opslag, er der mange ting, som kendetegner en dejlig hestemule. Den kan være varm, rynket, stram, blævrende, kødfuld eller fyldt med pels. Her er nogle af de billeder, som har fået flest stemmer.

Mule på pony
Indsendt af Dorte Maj Herskind.
Islænders mule med sne på
Indsendt af Sara Creemers Norn.
Mule på shetlandspony
Indsendt af Laila Meldgaard Petersen.
Mule på fold med wrap
Indsendt af Pernille Søvndahl Teglmand.
Islænders mule
Indsendt af Mikaela Yasmin Sommer.
Islænders mule og baby
Indsendt af Jens Syrach.
Mule på føl
Indsendt af Matilde Karoline Rokkedal.
Islænders mule
Indsendt af Maria Bering Carlsen.
Heste på fold viser hver deres mule
Indsendt af Maria Grau Hansen.

8 typer hestemuler

Den pludrede

Den første type mule er virkelig udbredt og lækker på sin helt egen måde. Det bedste ord, vi kan finde til at beskrive den er “pludret”. Med det mener vi, at den er blød og bevæger sig lidt som den lækreste budding eller gele. Man kan nærmest forme den i sine hænder og den er altid dækket af et ganske tyndt lag pels. Mulens form er lidt aflang, og den er ofte ret stor eller mellemstor i forhold til hestens egen størrelse. Den lækre pludrede mule ses hos en lang række hesteracer og -typer.

Haflingers mule
Indsendt af Susanne Jensen.
Sort hests mule
Indsendt af Louise Fiskers Nørgaard.
Ponys mule i solskin
Indsendt af Camilla Funch Jandrup.

Barnenumsen

Muletypen, som vi kalder for “barnenumsen”, har fået sit navn, fordi den er kødfyldt, måske lidt “stram” i det, og ofte meget lyserød. Den hører til de heste, der har lyse muler med meget lidt eller slet ingen pels på – særligt om sommeren. Når man blidt aer eller klapper denne type hestemule, er det lidt som at røre ved en blød og lun barnenumse. Vi ser ofte muletypen hos varmblodsheste, knabstruppere og hos heste med store aftegn i hovedet.

Ponys lyserøde mule
Indsendt af Chanette Kjær.
Lys hests mule
Indsendt af Annie Hasfeldt.
Lys mule med plet
Indsendt af Helle Hansen.

Den rynkede

En rynket mule er en mellemting mellem den pludrede mule og “barnenumse-mulen”. Den er aflang og gele-agtig, men rynkerne kommer ofte tydeligst til syne på lyse hestemuler. Vi skal dog ikke afkræfte, at der findes mørkere, rynkede muler derude. Der er absolut ingen racebegrænsninger, når det kommer til at finde en sådan mule med masser af små søde folder.

Irish cobs mule
Indsendt af Mette Nørup Raarup.
Rynket og kødfyldt mule
Indsendt af Josefine Kloch Larsen.
Hests mule med plet
Indsendt af Vivian Søndergaard Hansen.

Den lille og pelsede

Denne type hestemule er helt modsat barnenumsen. Når vi taler om den lille og pelsede mule, taler vi om den type, som er lige så plysset og pelset, som den er varm og blød. Og så er den tit ret rund og kort i sin form. Det er oftest racerne, som sætter masser af pels, der får denne type mule – og særligt om vinteren. Shetlandsponyer og islændere er godt repræsenteret her.

Nysgerrig islænders mule
Indsendt af Pernille Poulsen.
Sort mule
Indsendt af Dorthe Normann Andersen.
Pelsfyldt mule
Indsendt af Dorte Miland.

Den lille og “stramme”

Den lille og “stramme” mule er helt modsat den pludrede og minder lidt om den lille og pelsede. I stedet for at være lang og gele-agtig, er den kort og “stram”. Den kan udpræget ses hos store hest. Det bliver nemlig hurtigt tydeligt, når mulen er kortere end hos heste af samme størrelse. Men den kan bestemt også findes hos ponyracer. Det er desuden vores observation, at de korte hestemuler findes hos mange varmblodsracer, men at de også kan spottes hos koldblodsracer.

Lille sort mule
Indsendt af Amanda Lucien Middelhede.
Rød mule
Indsendt af Martha-Maria Hansen.
Rød mule i solskin
Indsendt af Nadja B.S. Pedersen.

Læs også: Førstehjælp til den solskoldede mule

Den hjerteformede

Den hjerteformede mule ses oftest hos brune eller cremefarvede heste. Næseborene er mørke, og det skaber en hjerteform rundt om næseborene og ned til hestens overlæbe. Imellem næseborene går den brune pelsfarve ned i en spids, som er med til at danne hjertets to buer.

Lysebrun mule
Indsendt af Gabrielle Ryg.
Brun mule
Indsendt af Charlotte Højelse.
Hests mule på mudderfold
Indsendt af My Andersson.

Moustachen

Hvis du har en koldblodsrace, så er du måske bekendt med “moustache-mulen”. De lange hår på hestens overlæbe kan lede tankerne hen til et rigtigt menneskeskæg – en moustache. Men næ nej, det er bare din hest, der har sin helt egen og særprægede muletype. Der er ingen tvivl om, at denne mule især er at finde hos tungere racer som irish cob, tinkere, friesere, fellponyer og lignende.

Hest med lyserød mule og moustache
Indsendt af Janni Banke.
Irish cob med moustache på sin mule
Indsendt af Karina Hansen.
Mule med moustache
Indsendt af Kathrine Sørensen.

Mashkysseren

Denne mule er noget for sig. Uanset, hvilken af de øvrige typer af muler, du synes, passer til din hest, så kan mashkysser-mulen altid tilføjes. Heldigvis er muletypen forholdvis tidsbegrænset. Heldigvis for det, for det er virkelig noget griseri at nusse med en mashkysser-mule. Vi måtte alligevel have denne type mule med, for den er da bare ikke til at stå for.

Hvid mule fyldt med mash
Indsendt af Louise Albertsen.
Føl med mash på mulen
Indsendt af Marianne Haugaard Nielsen.
Mash på mule af islænder
Indsendt af Kicki Juhl-Meyer.

Masser af muler

Graver man endnu dybere ind i sagerne, er der uden tvivl endnu flere typer af hestemuler, som kan hives frem. Med hjælp fra jer læseres egne inputs, har vi her givet dig de otte typer, som vi mener er mest udbredte. Så mangler du bare at finde ud af, hvilken type mule, der passer på din hest. Husk, at din hest sagtens kan have en mule, som er en blanding af flere typer!

Læs også: Få mulen i sporet med scentwork: Sjov og gavnlig træning af sanserne

Annonce
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce