Portræt: Verdensmesteren Charlotte “Lottie” Fry

Fra det øjeblik hun blev født, var Charlotte Fry, også kendt som Lottie Fry, allerede en del af ridesporten. Hendes mor, Laura Fry, deltog i OL i Barcelona i 1992 og vandt EM-sølv året efter med det britiske dressurhold. EM-sølvet var på dette tidspunkt det største resultat nogensinde for det britiske dressurhold.  Laura Frys store succesperiode fandt sted, imens hun red vallakken Quarryman. Året 1996 viste sig at være et markant vendepunkt, da det både markerede Quarrymans pensionering og Lotties fødsel.

De tidlige år

Lottie begyndte at ride så snart hun kunne og startede sin sportskarriere som 10-årig. I denne periode blev hun trænet af sin mor og red allerede i en ung alder både på ponyer og sin mors Grand Prix-heste. Som 14-årig tog hun et stort skridt i sin karriere ved at deltage i Pony-Europamesterskaberne for første gang. To år senere går Laura Fry bort i en alder af 45 år efter en kamp mod brystkræft.

I perioden op til sin mors død begyndte Lotties karriere at få momentum. Da hendes mor ikke længere havde samme energi til at ride, overtog Lottie en del af ridningen, især på Remming, hesten som Laura red på i sine sidste konkurrencer. Carl Hester, Lauras holdkammerat fra OL i Barcelona, tog over som Lotties træner. Efter en imponerende periode blev Lottie tilbudt fast arbejde hos Hester, og kort tid efter dette, kom en ny mulighed i form af Van Olst Horses i Holland. Van Olst er selv en erfaren dressurrytter, der har deltaget i OL fem gange og vandt en bronzemedalje med det danske hold i 2008. Samarbejdet mellem Fry og van Olst lagde fundamentet for en af de største succeser inden for dressur i nyere tid.

Læs også: Q&A med verdensmester Charlotte Fry: “Det her er drømmen”

Gennembrud som seniorrytter

Som en del af Van Olst Horses begyndte Lottie Fry for alvor at gøre sig bemærket i konkurrencer for unge ryttere og unge heste. Efter mere end 4 år i Holland fik Lottie sit store gennembrud i 2018. Det år vandt hun både verdensmesterskabet for unge heste med Glamourdale og europamesterskabet for ryttere under 25 år med Dark Legend. Efter disse resultater fortsatte Lotties støtte kurs mod toppen af dressurverdenen.

FOTO: BEF / JON STROUD MEDIA

I 2019 var hun en del af det britiske hold, der endte på fjerdepladsen ved europamesterskaberne i Rotterdam. Her blev hun genforenet med Hester, der også var en del af holdet. Hun blev derefter udtaget til OL i Tokyo, hvor hun vandt bronze med det britiske hold, præcis som hendes mor gjorde det næsten 30 år tidligere, igen sammen med Carl Hester. Udover OL bragte 2021 også en sølvmedalje ved europamesterskaberne og endnu en guldmedalje ved verdensmesterskabet for unge heste.

Læs også: Ung iværksætter og springrytter: ”Jeg har virkelig lært at omfavne usikkerheden”

Verdensmesteren Lottie

Allerede inden verdensmesterskaberne i Herning i 2022 var forventningerne høje til Fry. Men når modstanderne i den individuelle konkurrence inkluderer Cathrine Laudrup-Dufour, Isabell Werth og landsmanden Charlotte Dujardin, er der ingen garantier for succes. Men Lottie præsterede fænomenalt med Glamourdale og vandt både guld i Grand Prix Special og Grand Prix Freestyle, mens hun sammen med det britiske hold måtte nøjes med sølv i holdkonkurrencen. VM markerede også et gennembrud for Glamourdale, som på kun havde forladt ungdomskategorien lidt over et år forinden.

Siden verdensmesterskaberne har Fry og Glamourdale etableret sig som et af de mest dominerende partnerskaber inden for dressur lige nu. De har vundet samtlige konkurrencer, som de har deltaget i sammen, siden de sejrede i Herning, og mon ikke, at der er flere store resultater i deres fremtid. Privat bor Lottie stadig i Holland og er stadig en del af Van Olst Horses. Charlotte “Lottie” Fry er et navn, man kan forvente at høre mange gange i fremtiden, hvis man følger dressur.

Læs også: Portræt: Sys Pilegaard, Dansk og Nordisk Mester i Tölt

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce