Sys Pilegaard er en succesfuld rytter inden for islænderridning, der står lidt for sig selv i den store hestesportsverden. De rider én hesterace, med deres egne turneringer og discipliner. Islandsk hestesport er en gren af hestesport, der er særlig populær i Nordeuropa i forhold til resten af verden. Det er svært at skrive om en islænderrytter, uden at komme ind på, hvordan denne hest adskiller sig fra andre heste, og hvordan dette påvirker sporten.
Heste kom til Island med vikingerne i det 9. og 10. århundrede. Siden da er der ikke kommet nye heste til øen, og derfor står den islandske hest i dag som sin egen race. Hesten stammer fra forskellige typer heste og ponyer og har tilpasset sig den islandske natur i tusinde år. I 982 blev der vedtaget en lov, der forbød import af heste, og hvis en hest forlader Island i dag, kan den ikke komme tilbage. Dette er for at beskytte racen, og dens forbindelse til vulkanøen. Selvom den Islandske hest sjældent bliver større end en pony, kan den rides af voksne mennesker i tæt på alle størrelser, hvilket er en af årsagerne til at den fortsat klassificeres som hest.
Læs også: Den islandske hest: En alsidig, rolig og venlig ridehest
Tölt og Pas
Udover dens størrelse er en af de mest særlige ting ved Islænderheste deres unikke gangarter. Ligesom andre heste kan de bevæge sig i skridt, trav og galop. Derudover har de to yderligere gangarter, der er en vigtig del af deres sport. Tölten minder lidt om både skridt og trav, men mens hesten altid har to eller tre ben på jorden, når den skridter, har den altid et eller to ben på jorden, når den tølter. Derudover holdes rytteren stabil tölt, i modsætning til den lidt bumpede oplevelse, der kan opnås ved trav. Tölten er en gangart, som alle islandske heste kan lære at ride, og er et produkt af den bakkede islandske natur.
Pas, også kaldet flyvende pas, er en gangart der også er kendetegnende for den islandske hest, men som ikke alle islænderheste mestre. Pas er en gangart, der i naturen ses hos forskellige dyr, heriblandt bjørne og kameler, men den skal tillæres hos en hest. Da det ikke er alle islænderheste, der kan passe, er konkurrencer delt op i henholdsvis 4- og 5-gangs disciplinerne.
Det er med udgangspunkt i disse unikke gangarter, at de store sportskonkurrencer med islænderheste foregår. Konkurrencerne afholdes i 4-gang (skridt, trav, galop og tölt), 5-gang (skridt, trav, galop, tölt og pas) og forskellige typer tölt.
Fra Fyn til Biri
Sys Pilegaards interesse for heste og særligt islænderheste, var der fra fødslen. Hun voksede op på en gård på Fyn med de små rideheste, og allerede som helt lille var hun med på rideture med familien. Hun deltog i sit første ridestævne som 6-årig, og siden da var der sat kurs mod en karriere inden for ridning. Som teenager blev hun en del af det danske landshold, og efter at være færdig med gymnasiet i 2010 tog hun et stort skridt mod sin drømmekarriere: et arbejde hos islænder-stutteriet Hrafsnholt i Tyskland. Her trænede og red hun flere talentfulde heste, men det var Muni von Hrafsnholt, der blev hesten, der førte Pilegaard til næste niveau i hendes karriere.
Læs også: Pararytter Cecilia Rosell: “Hvis jeg ikke rider, sidder jeg i kørestol efter 14 dage”
I 2012, hjemme i Danmark, var Pilegaards egen virksomhed, Stald Sepi, kørende. Her overtog hun blandt andre Muni, men det var med henblik på videresalg. Skæbnen ville imidlertid, at ekvipagen fandt succes sammen i stedet. Succes på national basis, i både Danmark og Tyskland, ledte op til det helt store gennenmbrud ved de nordiske mesterskaber i den norske by Biri. Her vandt hun guld i 5-gang sammen med Muni, til hendes egen overraskelse, blandt andet fordi det var Munis første store mesterskab.
Nyere Succes med Abel fra Tyrevoldsdal
Pilegaard og Muni rider stadig sammen i dag, og de deltog sammen i World Toelt i Odense, hvor de red 5-gang sammen for første gang i over fem år. Desværre har Muni været plaget af skader de seneste år, men i hans fravær har Abel fra Tyrevoldsdal opnået mange af Pilegaards seneste store succeser. Abel er blevet nordisk mester og dobbelt dansk mester i T1, en af to tölt-discipliner, sammen med Pilegaard de seneste to år.
Ved siden af sporten kører Sys Pilegaard stadig Stald Sepi, sammen med den islandske rytter Sigurður Óli Kristinsson. Stalden har hjemme samme sted, som Pilegaard har: familiegården på Fyn hvor eventyret begyndte. Uanset om det bliver med Muni, Abel eller andre heste, er der uden tvivl flere mindeværdige succeser i vente for Pilegaard i fremtiden.
Læs også: Portræt: Dinja van Liere, Hollands store dressurhåb