Carina Cassøe Krüth: Hesten skal være spændstig uden at blive spændt

Annoncørbetalt artikel
Equsana logo

Det er en meget afslappet Carina Cassøe Krüth, der ringer tilbage på mit opkald. “Det må du undskylde, jeg skulle lige ind i bilen og afsted,” lyder det fra den 35-årige berider, der ikke kan skjule, at de bløde endelser har noget med sit ophav i Nordjylland at gøre. Carina Cassøe Krüth har ikke det store behov for at gøre sig til, selvom man bestemt ikke skal tage fejl af både målrettethed og sans for dressurens vigtige detaljer. Hun er med andre ord en stjernerytter på den smukke hoppe Heiline’s Danciera også kaldt Danse. De to er sammen godt i gang med at vise dressurverdenen, at de om nogen har en berettigelse i toppen af sporten.

Annonce

Læs også: Disse ekvipager har vundet DM i dressur de sidste 50 år

Carina Cassøe Krüth
  • Født i 1984.
  • Færdigudlært berider i 2011.
  • Var i en kort periode tilknyttet Arden Rideklub.
  • Er i dag selvstændig med virksomheden CK Dressage.

Heiline’s Danciera (Danse)
  • Født i 2011.
  • Var kun 9 år gammel under World Cup i 2020.
  • Er mor til fire hoppeføl, hvor hun selv har båret det ene. De tre andre har hun fået ved embryotransfer.
  • Bliver til dagligt kaldet Danse fordi Carinas veninde synes, hun ligner en danseprinsesse. Det er Carina i øvrigt helt enig i.
  • Ejet af Ingrid og Poul Thøgersen ved Stutteri Four Oaks.

Tæt på ikke at komme igennem

Det er lidt et tilfælde, at den flotte ekvipage faktisk er nået så langt, som de er i dag. Tilbage til dengang hvor Danse var fire år, skulle hun til sin første egenhedstest. Det var ikke en udpræget succes, griner Carina i telefonen.

“Hun var faktisk tæt på ikke at komme videre fra testen og med til Herning. Jeg havde kun haft hende i ridning omkring en måneds tid inden, så hun var bagefter uddannelsesmæssigt, da hun havde gået med føl. Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at det altid har været en leg med Danse,” siger en stolt Carina Cassøe.

Fordi hoppen havde gået som følhoppe, fik hun ekstra point, og det gav hende en plads i Herning. Her gik det til gengæld rigtig godt, og det har lige siden været fantastisk at arbejde med den sorte hoppe, siger berideren.

I videoen kan du høre, hvilke tanker Carina Cassøe gør sig om hende og Danse samarbejde. Samtidigt fortæller Equsanas fagligt ansvarlige, Kathrine Gaarde Madsen, om de fodringsmæssige overvejelser, der ligger bag ekvipagens succes. Videoen er produceret af Equsana.

Yngste hest til World Cup

I 2020 var det med stor lettelse for de fleste ryttere og hesteinteresserede, at der på trods af covid-19 alligevel blev afholdt World Cup i oktober. Det var en fantastisk oplevelse, siger Carina, men selvfølgelig også noget anderledes end at ride for 10.000 tilskuere i Boxen i Herning.

“Jeg synes, det var et virkelig flot arrangement med de udfordringer, der har været. Der er helt klart anderledes at ride på Vilhelmsborg, men egentlig også fedt, fordi det er et sted, der er vant til at håndtere heste. Der er alt, hvad man har behov for,” siger hun.

Ekvipagen red ikke grand prix special. Men om lørdagen red de World Cup grand prix til 74,3 % og blev nummer fem. Søndag red de World Cup freestyle til 84,4 % og blev nummer fire. Desuden red de mod et stærkt felt, hvor flere ryttere og heste havde mange år på bagen. Selv var Danse den yngste hest til start med sine kun 9 år. Det er, som Carina også siger, helt usædvanligt med en grand prix-hest, der er så ung.

Annonce

“Danse har altid været lige efter bogen. Hun er ekstrem lærenem. Alt det, som andre heste bruger noget længere tid på at forstå, det fanger hun med det samme. Hun lærte for eksempel at piaffe på under 14 dage.” siger Carina Cassøe.

Hesten skal være spændstig – ikke spændt

Der er med andre ord ingen tvivl om, at makkerparret Carina og Danse er noget ganske særligt. Carina sætter en stor ære i at få lov til at ride Danse til en masse stævner. Danse er en meget udtryksfuld hoppe, der med sin sorte farve og tydelige elegance fanger tilskuernes blik omgående. 

“Derhjemme er hun faktisk til den meget rolige side, men selvfølgelig også helt skør, når det falder hende ind. Så snart vi er til stævner, får hun et ekstra gear –hun elsker at vise sig frem,” fortæller Carina.

Til World Cup i 2020 blev Danse til tider beskrevet af kommentatorerne som en hest, der indimellem kan have lidt svært ved at styre energien, så øvelserne går hen og bliver lidt spændte. Det er meget naturligt for en så ung hest, og så er det ofte også en smagssag, fortæller Carina.

“Jeg tror, at alle ryttere arbejder med at skabe heste, der er spændstige, men uden at blive spændte. Det kan være svært at finde det præcise punkt. Danse er stadig meget ung, så det er klart, at hun kan have sværere ved at finde det korrekte leje. Men generelt tror jeg, det handler om små detaljer, der gør forskellen fra spændthed til spændstighed”.

Læs også: Disse ryttere har tidligere vundet OL-medaljer – og disse ryttere kan nu komme til det

Annonce

OL blev en kæmpe succes

Det er heller ikke gået ubemærket hen, at ekvipagen red sig til intet mindre end en individuel syvendeplads og en femteplads for hold under OL i Tokyo. Inden legene beskrev Carina, at turen til Tokyo var det nok største, hun hidtil havde fået lov at opleve på hesteryg. De imponerende resultater sætter to markante streger under, at Carina og den unge Danse i dén grad er kommet for at sætte sit aftryk – og forhåbentlig blive – i toppen af international dressur.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce