Abel holder Cecilia på benene

Mange, der lider af et fysisk handikap, oplever positive resultater med ridning. Handicapridning har i flere år været en populær terapiform, som har givet mange med et fysisk handikap et mere værdifuldt liv. Vi har mødt en pige, hvor hesten ikke bare har hjulpet, men fået hende fra 16 smertestillende piller om dagen og et liv i kørestol til et mere smertefrit liv til fods.

Cecilia Rosell er en 19-årig pige fra Tommerup på Fyn. Cecilia har en dagligdag med anderledes udfordringer. Hun lider af cerebral parese, skoliose, Raynauds syndrom samt ADHD. Disse medfødte lidelser betyder, at Cecilia lider af smerter, og hun har det meste af sit liv haft store udfordringer med at gå.

Da Cecilia var 1 ½ år gammel, kunne lægerne fortælle hendes forældre, at Cecilia aldrig ville komme til at gå. Cecilias mor, som selv er rytter, var ikke i tvivl om, at hendes datter skulle have en chance. Hun meldte derfor Cecilia til ridning. Med hendes mor som bagrytter begyndte Cecilia at ride på en bryggerhest på en rideskole.

”Mit første minde med heste er faktisk, at jeg falder af. Det var første gang, at jeg skulle ride alene. Jeg nåede kun lige at sætte mig op. Jeg havde ingen balance, så det sagde bom, og så lå jeg på jorden. Jeg var syv år gammel. Jeg kunne gå korte distancer og skulle prøve at ride uden bagrytter for første gang,” fortæller Cecilia med et glimt i øjet.

Mindet finder Cecilia morsomt. Det var ikke hestens skyld, og hun fortsatte ufortrødent på rideskolen. Allerede i en tidlig alder havde hestene en stor betydning for Cecilias liv. Ridningen betød, at hun kunne gå korte afstande uden for store smerter, hvilket var meget bedre end livet i en kørestol, som lægerne havde spået.

Cecilia udvikler sig som rytter
Efter ti år som rideskolerytter fik Cecilia part på en pony ved navn Molly. Molly var tidligere blevet brugt som galoppony. Ponyen var derfor en stor udfordring for Cecilia, hvilket betød, at hun udviklede sig meget som rytter. Cecilia fortæller, at hun virkelig lærte at ride, da hun begyndte på Molly.

Efter Molly havde Cecilia parter på forskellige heste, indtil hun i en alder af 13 år fik sin første hest, Malux, som hun havde til låns i et år. Malux blev udskiftet til den tidligere springhest Costa Rica på 174 cm.

”Jeg skulle faktisk ud og prøve en anden lånehest. En lille springhest, men da jeg satte mig op på den, kunne jeg mærke, at det ikke ville gå. Ejeren tilbød at lade mig prøve en anden hest. Jeg kom aldrig ned igen, det var bare den fedeste hest at ride,” fortæller Cecilia om Costa Rica.

De to heste gav Cecilia en større interesse for dressur, og hun havde stor glæde af begge heste. Især Costa Rica gav Cecilia mange gode oplevelser. Cecilia forsøgte med et enkelt stævne på Costa Rica, men hun følte sig ikke tilpas og stressede over det.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce