Clydesdale: en truet og rolig hesterace

Mange hestemennesker kender sikkert allerede den store, flotte hesterace clydesdale. Men faktisk er der ikke så mange af dem, hverken på verdensplan eller i Danmark. Heldigvis er der passionerede hestefolk, der kæmper for racens overlevelse.

Læs også: Clydesdale hesten Bruce bringer glæde til hospicepatienter i England

Annonce

En stor og venlig race

Clydesdale racen stammer oprindeligt fra Skotland, hvor den har været brugt som trækhest. Racen blev avlet til at skulle trække vogne til transport, og derfor krævede det en stor og tung hest. Efter maskiner og biler kom til verden, har der derfor ikke været så stor efterspørgsel på racen. Nu til dags bliver de primært brugt til ridning, kørsel eller, som man kan læse længere nede i artiklen, miljøtræning.
En clydesdalehest bliver typisk et sted mellem 163-183 cm og ses oftest i brune farver med store aftegn på kroppen eller i hovedet. Derudover er det en rigtig venlig og rolig race, der er meget arbejdssom.

En turet hesterace

Clydesdale hesten er dog en truet race, da det formodes, at der kun er omkring 5-6.000 tilbage på verdensplan! I Danmark findes blot 40-50 clydesdale heste. Men for omkring 11 år siden var der kun 6 individder i Danmark. Clydesdale Breeders Denmark er nogle af dem, der forsøger at øge antallet af heste, samt at udbrede kendskabet til racen, og hvad man kan med den.

De fik Molly, en clydesdale hoppe, på nu 12 år, til Danmark fra Skotland, da Molly var 1 år gammel. Siden da har hun været en stor del i at udbrede antal af og kendskab til racen i Danmark. Molly tager med rundt til forskellige arrangementer, hvor hun er med til opvisning og fremvisning af den skønne race.

Læs også: Udrydningstruede hesterace: 9 racer, der er i fare for at uddø

Hingsten Ferdinand på 2 år, som forventes at blive 181 cm.
Her ses de til Hillerød Horse Show 2021. Video: Malgré Tout

Miljøtræning

Noget af det Clydesdale Breeders Denmark bruger de store heste til er miljøtræning. Miljøtræning har rigtig mange fordele, og det kan være rigtig sjovt at træne. Clydesdale Breeders Denmark siger, at de især er glade for det bånd man kan skabe mellem hest og træner. De forklarer, at man får et helt unikt forhold, som giver utroligt meget – for både hest og ejer. Desuden understreger de, at miljøtræning er bygget på uendelige mængder tillid og respekt, og at det er dét, man kan forbedre og arbejde på gennem miljøtræning.

Hos Clydesdale Breeders Denmark træner de miljøtræning på mange forskellige måder, og træner for eksempel:

  • At hestene skal kunne stå stille, mens der bliver viftet et stort flag over deres hoved
  • At de skal kunne gå over en palle med balloner på, som sprænger, når hestene træder på dem
  • At hestene skal være trygge omkring flammer
Molly på 12 år, som er vant til at komme med ud og imponere publikum. Her ses de til Hillerød Horse Show 2021. Video: Malgré Tout

Læs også: 8 nemme øvelser til miljøtræning

Kilder

Clydesdale Breeders Denmark ved Hillerød Horse Show 2021

Hestenettet: Clydesdale

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce