Dårlig mave hos din hest? Det her kan du selv undersøge

Vinteren står for døren, og det betyder, at en del heste kan risikere at få dårlig mave. De mange foderskift og ændringer i vejrforholdene er alt sammen med til at udfordre hestens mavetarmsystem. Vi dykker derfor ned i, hvad du som hesteejer kan gøre for at hjælpe den sarte hestemave godt på vej.

Foderet er afgørende

Heste er fra naturens side skabt til at gå lange afstande og leve af græslignende planter, som de i øvrigt indtager i omkring 18 timer i døgnet – sådan er det hvert fald for vildheste. I dag er de forhold selvfølgelig noget anderledes, og det betyder, at vi som hesteejere skal være særligt opmærksomme på det foder, som vi tilbyder hestene, hvis de skal undgå dårlig mave.

Annonce

Læs mere om, hvad ler i maven kan betyde for din hests helbred i artiklen: Dyrlæge: Ler (ikke sand) i maven skal tages alvorligt.

Skift foder i et roligt tempo

Har du en hest, som får en del kraftfoder? Så er det vigtigt, at du ikke blot skifter foderet fra den ene dag til den anden. Dette skal ske gradvist, og som en god tommelfingerregel skriver Netdyredoktor blandt andet:

Ethvert foderskift kræver 3 uger til omstilling af tarmens flora til det nye foder.

Wrap kan hos nogle heste give efterløb

Alle heste skal have enten hø eller wrap udover det almindelige kraftfoder. Her er skal man sikre sig, at kvaliteten er god, så hesten ikke får problemer. For nogle heste kan der alligevel forekomme dårlig mave, når der fodres med wrap, på trods af at wrappen faktisk har en udmærket kvalitet. Hos Horsedoc forklarer de, at wrap er ensileret hø, der er blevet pakket i plastic og nogle gange behandlet, så det kan holde længere. Der er tale om en forgæring, hvor surhedsgraden af stråmaterialet er lavere end ved almindeligt hø. Derfor får det den karakteristiske syrlige duft. Den syrlige duft stammer fra det, vi kalder flygtige fede syrer, der fordamper fra wrappen, når man åbner for pakken. Heste er ikke fra naturens side designet til at omsætte forgæret foder. Selvom det for de fleste heste ikke er et problem, er der alligevel nogle, som ikke tåler de flygtige, fede syrer og deres påvirkning af tarmfloraen.

Det kan du selv gøre, inden du spørger dyrlægen

Man skal altid tage efterløb og mulig diarré meget alvorligt hos en hest. Nogle heste har ikke de store symptomer ved diarré, hvor andre har tydelige tegn på utilpashed. I sådan et tilfælde skal man naturligvis altid søge dyrlæge omgående, da diarré ifølge Netdyredoktor kan være livstruende for en hest.

Er man overbevist om, at der ikke er tale om en livstruende situation, og hestens almene tilstand er god, er der forskellige ting, man selv kan undersøge, inden der ringes til dyrlægen:

  • Drop wrap og skift til god kvalitetshø gerne med en foderanalyse, så du ved, hvad der er i det (eksempelvis mængden af sukker og vand).
  • Spred måltidet ud på mindre portioner flere gange i løbet af dagen.
  • Tjek op på, om din hest har fået ormekur.
  • Undersøg for sand i tarmene: Hos Horsedoc er der en lille guide, som forklarer, at man kan placere: Tre “hestepærer” eller tilsvarende i et liter-mål, fyld op med vand, rør rundt og lad det stå natten over. Hvis du derefter finder mere end et par millimeter sand og jord i bunden af litermålet, bør du foretage en udrensningskur med loppefrøskaller.
Annonce

Diarré skal tages alvorligt

Efterløb er meget “normalt” hos heste i forbindelse med, at årstiderne skifter. Fra at gå på døgnfold med græs skal de nu dækkes ind med hø, wrap og kraftfoder. Dog skal hesteejere være opmærksomme på, om den tynde mave fortsætter i længere perioder, om hesten begynder at bliver feberramt og afføringen har en mere kvalm lugt. Netdyredokter beskriver nogle af de typiske årsager til diarré hos heste. Det er blandt andet:

  • Ormeinfektion
  • Infektioner med for eksempel virus eller bakterier (eks. Salmonella eller E. Coli)
  • Colitis X (Taroksyge) en diarretilstand, hvor tarmslimhinden ødelægges
  • Forgiftning for eksempel fra planter
Annonce

Søg altid dyrlæge, hvis du er i tvivl

Det vigtigste råd, du skal tage med dig fra denne artikel er, at det altid anbefales at søge dyrlæge, hvis du på nogen måde er i tvivl om, hvorvidt din hests dårlige mave er alvorligt, eller drejer sig mere om det generelle skift af foder. Heste har som udgangspunkt ikke konstant efterløb, så hvis du oplever en lang periode med dette, så sørg for at få hesten undersøgt.

Har du brug for mere viden omkring andre sygdomme eksempelvis kolik, så gå ikke glip af vores annoncørbetalte artikel: Højsæson for kolik – foderekspertens råd til at undgå det.

Artiklen er oprindeligt bragt i oktober 2020

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce