Del 1: Heste i verden – fra brug af hestekræfter til ridehest

I Danmark er der mange heste, faktisk omkring 100.000. Men i hele verden er der i alt cirka 70 millioner, og dem vil vi gerne se nærmere på! Derfor starter vi nu serien ‘Heste i verden’, som vil undersøge, hvordan man holder heste i forskellige dele af verden, hvad man bruger dem til, hvordan man behandler dem, og hvad forholdet er til dem. Denne første del vil introducere dig til, hvad vi har brugt hestene til i fortiden.

Annonce

Hestens historie

Det menes, at der har været heste i Danmark siden den yngre stenalder, som vil sige 3.000 år før vores tidsregning, og de er det ‘husdyr’ som minder mest om deres stamfader – vildhesten. Det siges, at hestene blev tæmmet for enten 5.000 eller 6.000 år siden, og at hestene har været brugt til forskellige ting i verden. På prærien blev hestene hurtigt til rideheste, men i Europa blev de, i begyndelsen, primært brugt til kød og skind, og senere hen i landbruget. Igennem tiden har vi benyttet hestene til at hjælpe os mennesker, ved at udnytte deres kræfter. Vi har derfor blandt andet brugt dem til at drive maskiner og som transport.

To arbejdsheste trækker en plov på en mark.
Heste blev blandt andet brugt til at trække maskiner, og blev ofte brugt på markerne. Foto: Stock.

Hvad med nutiden?

Men hvad så nu? Nu har vi maskiner til at udføre meget af det arbejde, som hestene blev brugt til, endda også som transport – men der er stadig masser af heste rundt omkring i verden. I denne serie “Heste i verden” vil vi undersøge, hvordan man har heste i forskellige lande, og hvad de bliver brugt til.

Her i Danmark, bliver de fleste heste brugt som rideheste, og det er de færreste der stadig bliver brugt som arbejdsheste. Dog er der nogle der stadig bruges som dette. Men det er altså de fleste heste her i Danmark som bliver brugt til at ride på, om det enten er hyggeridning eller konkurrenceridning. Dermed har de fleste danske heste et liv, hvor de går på fold, står i boks, og bliver reddet og trænet flere dage i løbet af ugen. Mange af dem kommer også jævnligt til stævner, eller andre spændende ting. Generelt har danskerne også et tæt bånd med deres heste, og nogle ser dem måske mere som et kæledyr.

Heste i verden

Men det er altså ikke nødvendigvis det samme i resten af verden. Der er mange forskellige ting som hestene kan bruges til, og det er nogle af de ting, som vi vil komme ind på i denne serie. Vi vil undersøge alt fra politiheste i USA, heste som transport i Indonesien og heste som bliver brugt i turistindustrien.

Kollage med billeder af heste i verden; en hestevogn, på en ranch og på en strand.
Malgré Tout sætter sig for, at undersøge hvordan man har heste i andre lande.

Du kan også læse, hvad Thalia Pitzner har oplevet, i sit liv som konkurrencerytter i udlandet.

Kilder:

Dansk Historisk Fællesråd
Zoo København
Nationalmuseet

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce