Den naturlige hov

Der er utrolig mange meninger om beskæring og skoning ude i hesteverdenen – så hvad er egentlig det rigtige for netop din hest? Læs med her, hvor vi sætter fokus på hesten uden sko på.

En naturlig hov
Blandt tilhængere af naturlige hove, er det udbredt viden, at en sund hov handler om den måde, vi som hesteejere holder vores dyr på. Vi mennesker har holdt heste i i nogle tusinde år, men heste har som art eksisteret i millioner af år – derfor mener tilhængere af naturlig hovpleje ikke rigtigt – at det giver mening at tale om, at en hest skal have sko på, fordi den genetisk set har brug for det. Behovet for beslag opstår i følge denne gruppe som en konsekvens af fodring, motion og opstaldning. En hestehov er designet sådan, at desto mere den bruges, desto stærkere bliver den. Man kan altså som hesteejer hjælpe sin hest til gode og stærke hove, hvis man lader hesten styrke hovene på forskelligt underlag – over lange stræk. En hest, som får pillet skoene af, vil altså have brug for en tilvænningsperiode, hvor den gradvist kan opbygge og styrke hovenes modstandskraft igen. En hest, som aldrig har været skoet, vil danne horn løbende, sådan at hornets vækst matcher det, der slides væk, når hesten motioneres. Hvis man ønsker at lade sin hest gå uden sko, skal man som hesteejer tilstræbe at give sin hest et naturligt liv, hvor den får rigeligt med stråfoder og har rig mulighed for bevægelse – helst døgnet rundt.

En hov med boots
En hest som går på blødt og jævnt underlag i boksen og på marken vil uden tvivl ømme sig, hvis den pludselig udsættes for stenede og grusede bundforhold. Hovene er simpelthen ikke gearede til, at hesten kan færdes på underlaget uden, at det vil give den smerter. Skal man ride uden sko på stenet underlag, skal hesten have mulighed for at gå på en lignende bund, når den er fold – på den måde vil hoven gradvist udvikle en større hårdførhed. Har man ikke mulighed for at lade sin hest gå på gruset underlag på marken, kan man i stedet overveje at bruge boots til den, når man tager på ridetur. På den måde kan man undgå skoning og bibeholde den naturlige hov i staldmiljøet, men samtidig skåne hesten, hvis den udsættes for hårdere underlag.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce