“Vi var ude at ride med eleverne. Min datter Liv var også med på sin islænder. Pludselig blev alle rideskolehestene bange, og en del af eleverne faldt af. Jeg råbte sådan lidt forskrækket “Liv, hvor er du”. “Jeg er her mor”. Og der sidder hun så – stadig på sin islænder.”
Det er noget værre rod, det Lone Hansen fortæller om. Måske i virkeligheden lidt den største skræk hos en underviser og ejer af et ridecenter – at eleverne og ikke mindst ens egen datter falder af på stribe ude på tur. Men Liv, Lones datter, faldt jo heldigvis ikke af. Dog kan Lone Hansen godt se, at hvis hun på sigt vil fortsætte med at have et ridecenter, så er det måske en god idé at overveje at skifte de lidt hidsige varmblodsheste ud med en mere rolig hesterace. Liv blev siddende på sin pony, så måske er det en god idé at se efter den type hest i fremtiden?
Lone Hansen tænker lidt over tingene. Hun har arbejdet med og avlet varmblodsheste siden hun var 18 år, så at ændre fuldstændig kurs i forhold til race er en stor beslutning for hende.
Hun har en lang historie bag sig med de varme heste. For mange år tilbage præsterede Lone sågar at avle en så fantastisk hest, at selveste sølvmedaljevinder ved OL i 1984, Anne Grethe Tørnblad, var meget interesseret i at købe den. Hun var dog ikke helt villig til at betale prisen, og hesten blev derfor solgt til Tyskland.
Det var er spændende tid, det er der ingen tvivl om, og Lone kan godt savne dengang, hvor hun var en del af Dansk Varmblod med avlen og alle de spændende events som eksempelvis Hingstekåring i Herning. Men vil man drive et ridecenter og leve af det, så nytter det jo ikke, at rytterne falder af hestene.
Tænketiden er derfor heller ikke så lang, og Lone beslutter at satse på de islandske heste. Den lille, stærke hest med det gode sind er helt perfekt til det, hun skal – nemlig at undervise, uddanne ungheste, avle og have en masse gæster med på rideture i den smukke, nordjyske natur.
“Folk vil altid ud at ride ved Vesterhavet. Det er det mest populære, og det kan jeg godt forstår, for det er så fedt at ride ved vandet,” siger Lone Hansen.
LÆS OGSÅ: 4 nordiske discipliner, du kan blive klogere på
Det store raceskift
I 15 år nu har Lone Hansen og hendes mand Søren drevet Skallerup Ridecenter, som er en del af Skallerup Seaside Resort. Hun har aldrig fortrudt skiftet af hesterace, og med en tidligere erfaring fra varmblodsverdenen er hun også kommet rigtig langt med avlen inden for islandske heste.
De første heste, som hun købte for mange år siden, er fra Island. Hun tog faktisk selv derop for selv at udvælge i alt 15 dyr. I dag 15 år senere har hun 110 heste og den ene af hendes hingste, Teitur, er i øvrigt den bedst kårede seksårs islandske hest.
Men hvad er det præcis ved de islandske heste, der er så fantastisk?
“De er bare så skønne. De har et godt sind, er robuste og kan gå ude hele året. Og så er det bare så fedt at de har fem gangarter, og at der er så mange specielle farver.”
Lone Hansen er bestemt ikke den eneste i Danmark og i Europa, der har fået øjnene op for den islandske hest. I dag er det næsten umuligt at få fat i en god islandsk hest til rimelige penge. Det mærker Lone Hansen også:
“Vi får mange henvendelser, om vi sælger ud af vores heste, men det gør vi helst ikke. Alle dem, vi avler, skal vi jo selv bruge.”
Det er klart, for når Skallerup Ridecenter har som i år, den bedste og mest travle juli, jamen så skal der bruges mange heste, for at alle de besøgende kan få en tur. Og Lone kan faktisk navnene på alle 110.
“Jeg kalder dem altid noget, der minder om dem – og så skal det være et islandsk navn.”
Et plus-fuldtidsarbejde at drive ridecenter
Det er ingen hemmelighed, at Lone arbejder meget omkring 10-12 timer om dagen alt afhængig af, om det er højsæson for besøgende gæster eller ej.
“Den største udfordring er nok at komme på ferie. Jeg er ikke så vild med at være afsted for længe ad gangen lidt til min mands ærgrelse, men jeg vil helst have styr på det hele. Det er et stort ansvar at uddelegere 110 heste til en anden.”
Lone og hendes mand kommer dog på cirka en uges ferie om året, og den nyder de til gengæld til fulde.
Udover den daglige pasning og pleje af hestene, så tager Lone og hendes ansatte på de populære rideture ved Vesterhavet med gæsterne. Til tider oplever Lone også, at folk stiller spørgsmålstegn ved ridecentrets regler omkring ryttervægt. På Skallerup Ridecenter har de nemlig vægtgrænser. Det betyder, at vejer rytteren mere end 80 kilo og op til 100 kilo, så skal man over på en af deres store heste.
“Vi har erfaret, at bærer vores heste rundt på mere end 80 kilo, så har de det dårligere. Så ligger de mere ned på folden, får tynd mave og er generelt mere utilpasse – derfor har vi lavet denne begrænsning.” Det er normalt ikke noget, Lone har mange udfordringer med, men engang imellem ankommer der en gæst over vægtgrænsen, der har svært ved at forstå reglerne.
LÆS OGSÅ: Konfliktadfærd hos islandske heste
Nogle islandske heste kan være sensitive
Selvom Lone Hansen er begejstret for den stærke, lille hest, så mener hun også, der er en slags mellemgruppe i forhold til racen. “Der er bare nogle af dem, der er mere sensitive, og det skal man være opmærksom på, når man køber islandsk hest.”
Lones råd er blandt andet, at man aldrig skal købe en hest uanset race, uden at man har set ejeren ride på den. En hest vil af naturlige årsager altid opføre sig anderledes med en fremmed rytter, men bliver den fremvist af en kendt person, så får man et mere realistisk billede af det “rigtige” temperament, fortæller hun.
Lone har engang haft en islandsk hest, der ikke fungerede til arbejdet. Den begyndte at løbe, og en hest der skal gå med elever og løber, den duer ikke. “Jeg besluttede at aflive den. Jeg havde selv avlet den, så jeg kendte dens baggrund, og vidste at den adfærd, ville den aldrig komme af med.”
Mange hestemennesker har fået øjnene op for adfærdstræning, rideterapi med mere, men ifølge Lone Hansen er det ikke altid svaret. “Jeg synes, man skal passe på med at ville redde alle heste. Nogle heste kan ikke reddes, og så er det bedre at tage en ansvarlig beslutning, så den hest ikke ender med at blive kastebold mellem mennesker og i sidste ende få et rigtig dårligt liv.
Andre hesteejere vælger i stedet at trække et føl på den “utilpassede” hest, men det, synes Lone som udgangspunkt, også er en dårlig beslutning: “Jeg kunne jo godt være gået den vej med den hest, der løb. Men så havde jeg jo valgt at avle videre på en adfærd. Det er selvfølgelig ikke sikkert, at adfærden ses i føllet, men risikoen er der, og det er mit ansvar, at det ikke sker.”
Instagram – bare for sjov
Lone er ikke længere bare ridecenterejer og underviser. Hun er også instagrammer og faktisk en meget populær én af slagsen. Med over 26.000 følgere på @sortenaeb.dk har der åbnet sig en ny verden for hende; en verden som hun egentlig ikke i starten havde nogen tanker om at være en del af.
“Det var mine børn Magnus og Liv, der sagde til mig, at jeg skulle oprette en profil. Først syntes jeg, det var lidt fjollet og troede egentlig mest, det var for de unge.”
Men Lone besluttede alligevel at forsøge sig med det sociale medie, og det har hurtigt vist sig, at rigtig mange elsker at følge livet på Skallerup Ridecenter med hestene, hunden Snuden og gåsen Sortenæb. Selvom man ofte hører om, at offentlige personer får positive, men også en del negative kommentarer og beskeder i indbakken, så er det ikke noget, Lone har oplevet.
“Alle er bare så søde. Jeg tror måske, det er, fordi jeg ikke tager udgangspunkt i mig som person, men mere bare viser, hvad vi går og pusler med på gården. Jeg gør det kun for sjov, fordi jeg synes, det er rigtig hyggeligt.”
DEN ISLANDSKE HEST
Den islandske hest er en sej og hårdfør race og kræver stort set ingen særlig pleje. Den er stærk og sund med et roligt temperament, der ofte er nysgerrig, venlig og uafhængig.
I dag er racen meget populær, og der er omkring 39.000 renracede islandske heste i Danmark. Til sammenligning var der i 2005 cirka 15.000 af racen i landet. For at undgå smitte fra udlandet og for at holde racen ren, kan en islandsk hest, der først har forladt Island aldrig vende tilbage igen.
Kilde: Heste – Illustreret opslagsværk, Dansk Islandshesteforening.