Derfor er det ikke nok kun at behandle hestens SI-led

Af Sidsel Sommer og Gitte Søby

SI-leddet er de to korsled i hver side af bækkenet imellem korsbenet og bækkenknoglen. Men der er mange flere ledforbindelser end disse to led i bækkenet. Der er nemlig 10 store og små led, som funktionelt ikke kan adskilles. Det betyder, at man skal sikre sig, at alle disse led bevæger sig frit imellem hinanden.

Hvis man finder et ømt SI-led, er det muligvis et hofteled der er stift, og det er det, som skaber en ømhed i SI-leddet. Det kan også være et haseled der er låst, og derved skaber et forkert bevægemønster op igennem hestens ben til bækkenet.

SI-leddet hænger sammen med strukturerne omkring det, og der er derfor gensidig påvirkning. Foto: Arkiv.

Strukturerne hænger sammen

Er det ene SI led låst vil det påvirke leddene der ligger foran og bagved, og er de strukturer der ligger foran og bagved låst, vil det påvirke SI-leddet. Det betyder med andre ord, at der er en gensidig påvirkning.

Derfor er det alle de strukturer, der kan påvirke SI-leddet en funktionel del af bækkenet, og skal ligeledes undersøges for blokeringer. Det vil sige, at hvis hofteleddet mangler bevægelse i den ene side, vil det automatisk først påvirke hele bækkenet, dernæst lænden, og måske endnu længere fremme i hestens krop.

Læs også: Derfor virker symptombehandling ikke

Kroppen kompenserer for manglende bevægelighed

Hvis hoften bevæger sig mindre, vil samme sides SI-led måske bevæge sig mere og blive ømt, og det modsatte SI-led vil blive mere stramt, fordi det forsøger at holde på sacrum. Konsekvensen kan være, at det nederste lændeled kan være direkte påvirket, fordi det hænger sammen med korsbenet (sacrum). Derfor er det vigtigt at der er foretaget en grundig undersøgelse, før man bare retter et SI-led.

Uden grundig undersøgelse af hele hestens bevægeapparat risikerer du enten at problemet kommer tilbage, eller at hesten får det værre

Læs også: Sådan fungerer hestens syn

Populært kun at rette SI-led, men det er ikke tilrådeligt

Kortfattet drejer det sig om at hestens SI-led er forbundet af flere knogler og ledbånd, som er af stor betydning for hestens evne til at bevæge sig frit og naturligt. Der er som sagt 10 led i bækkenet, hvoraf de to er SI-led. For at give hesten optimale de optimale muligheder for bevægelse skal samtlige 10 led undersøges, og ikke bare de to SI-led, som det er blevet så populært.

SI-led udfordringer er ofte relateret til de led og blødvæv, der omgiver SI-leddet. Foto: Arkiv

Sørg derfor altid for, at aftale med din behandler, at samtlige led bliver undersøgt inden SI-leddet bliver rettet, både for hestens og rytterens skyld.

Mange af de problemer som man idag tror skyldes SI leddet, er oftere knyttet til de øvrige 8 led, samt relaterede muskler og ledbånd. Derfor er det så vigtigt, at du på forhånd har afklaret om din behandler er i stand til at undersøge og behandle alle 10 led, og kende til den øvrige biomekaniske sammenhæng, inden du bestiller en behandling til din hest. En forkert behandling kan gøre mere skade end gavn.

Hvis du vil vide mere om den tekniske sammenhæng af bækkenet, kan du finde yderligere oplysning på vores hjemmesider i en uddybende artikel her.

Om forfatterne
Sidsel Sommer er oprindeligt uddannet fysioterapeut til mennesker fra Skodsborg Fysioterapiskole i 1995. Herudover er hun manuel mediciner fra lægernes manuel medicin uddannelse. Hun er Danmarks første autoriserede dyrefysioterapeut til både heste og hunde, og arbejder med en gren af osteopatien, der bruger en mild energetisk teknik på hele bevægeapparatets væv.

Gitte Søby er blandt andet uddannet i fysioterapi og osteopati til heste og hunde. Hun driver virksomheden MySir, hvor hun arbejder med fysisk terapi til heste og hunde. Herudover uddanner hun hestemassører og hestefysioterapeuter.
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce