Det betyder de forvirrende forkortelser

Sponsoreret af Dansk Varmblods Hingstekåring 2020.

Vi forstår udemærket godt, hvis du er stået af. De store, internationale stævner byder på vendinger som CSI2*, CHIO og CDI-W. Men hvad er det, de betyder? Vi gør dig klar til de store, internationale klasser under Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning d. 4.-8. marts med en grundig forklaring af de nørklede forkortelser. Det er faktisk slet ikke så svært endda, hvis man bare tænker på, hvad de enkelte bogstaver står for. Lad os forklare…

CSI & CDI

CSI er på engelsk en forkortelse for Competition Showjumping International, ligesom CDI betyder Competition Dressage International. Betegnelserne er dog oprindeligt franske og betyder derfor direkte oversat Concours de Saut International og Concours de Dressage International.

Alle CSI- og CDI-klasser er arrangeret af FEI, hvorfor deres regler altså er gældende. I modsætning dertil er A-klasser, som også er internationale, men kun afholdes i Danmark, arrangeret af DRF, hvorfor det er deres reglementer, der gælder.

CSIO & CDIO – Nations Cup

For at gøre det endnu mere kompliceret, så er der også noget, der hedder CSIO- og CDIO-klasser. Foruden at være internationale, rummer de også en Nations Cup i den pågældende disciplin. O’et står for Official.

CSI-W & CDI-W – World Cup

Så er der også CSI-W og CDI-W. Sådanne klasser går skridtet videre og indeholder ikke en Nations Cup, men en World Cup inden for disciplinen. W’et står for World.

CHIO – flere discipliner

Betegnelsen CHIO står på engelsk for Competition Horse International Official og på fransk Concours Hippique International Officiel. H’et, som altså betyder hest, hentyder til, at denne type stævne rummer flere ridediscipliner som f.eks. ridebanespringning og dressur.

Stjernesystemet

Stjernerne, der som nævnt skrives med et tal og tegnet *, angiver sværhedsgraden. Systemet går fra 1-5 stjerner, hvor 5* altså er det højeste og sværeste niveau. Desuden fortæller stjernesystemet også noget om, hvor stor en pengepræmie, der er på spil. Jo flere stjerner, jo dyrere er det at deltage, men jo flere penge er der også at vinde.

Skal du med til Herning?

I år er det første gang, at Hingstekåringen i Herning er vært for en CDI5*. Det er den sidste CDI i Danmark inden legene i Tokyo. Derfor er det sidste chance for rytterne, hvis de vil vise, hvad de kan inden udtagelsen. I Herning afholdes CDI5*-klasserne over to dage. Fredag er der Grand Prix og lørdag er der Grand Prix Freestyle (kür). De samme dage afholdes der et stort gallashow om aftenen. Skal du med?

Kilder: DRF & FEI.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce