Sol og lune dage er kærkomne i Danmark efter mange mørke, våde og kolde måneder. Men de varme dage og kolde nætter kan få de fleste hesteejere til at gå i cirkler af bekymring. Indgræsning er en årlig kunst for mange, men også den første høst til grovfoder bør få lidt opmærksomhed.
De første analyser af wrap og hø fra i år viser et alarmerende mønster, som bør give enhver hesteejer anledning til omtanke.
Resultaterne er entydige: analyser har indtil videre vist et sukkerindhold på over tyve procent. Det svarer til, at en almindelig wrapballe kan indeholde op mod firs kilo sukker. Et skræmmende fact der bør få alarmklokkerne til at ringe hos de fleste hesteejere – særligt i lyset af, at en stor andel af de danske heste allerede er overvægtige.
Ud over det høje sukkerindhold viser analyserne også et lavt NDF-indhold (Neutral Detergent Fibre). Det betyder, at foderet er meget letfordøjeligt og dermed kalorietæt, hvorimod et højere og mere optimalt indhold sikrer en passende tyggetid, fordøjelse og mæthedsfornemmelse.
Det høje sukkerindhold kombineret med lav NDF resulterer i et grovfoder, der ganske enkelt ikke passer til størstedelen af de danske heste – især ikke dem i risiko for overvægt, stofskiftelidelser som EMS (Equine Metabolic Syndrome) eller forfangenhed.
“Hvis nætterne er kolde ( under fem grader), bliver sukkeret ikke brugt og ophobes derfor i græsset.
Resultatet: meget sukker i græsset næste morgen.”
Grovfoder med højt energiindhold og lavt fiberindhold kan bruges til heste i hårdt arbejde med et stort energibehov – fx konkurrenceheste i høj præstation. Men det kræver omhyggelig balancering med mere strukturrigt grovfoder som fx halm samt tilpasning af krybbefoderet for at undgå ubalancer og overfodring.
LÆS OGSÅ: Stivelse vs. fibre – hvad gør det nu godt for?
Majgræs og det første slæt hø og wrap udgør generelt en potentiel sundhedsmæssig risiko – ikke kun pga. det høje sukkerindhold, men også på grund af det lave indhold af strukturelle fibre. Dette skyldes primært:
Selvom mange producenter og hesteejere forsøger at reducere sukkerindholdet ved fx at slå græs tidligt om morgenen, er effekten begrænset, hvis natten forinden har været kold (< 5 °C). I sådanne tilfælde ophobes sukkeret i græsset, da plantens respiration er stærkt nedsat.
Når vi taler om grovfoderets indflydelse på blodsukker og tarmfunktion, er det ikke nok kun at se på sukkerindholdet. NDF – de strukturelle fibre – spiller en nøglerolle:
Forestil dig forskellen mellem at spise et helt æble – fyldt med fibre – og at drikke et glas æblejuice. Mængden af sukker er den samme, men effekten på blodsukkeret er markant forskellig. Det samme gælder for heste.
Et foder med meget sukker og lav NDF giver en hurtig og kraftig stigning i blodsukker, hvilket øger risikoen for fejlgæring i bagtarmen og i værste fald kan udløse forfangenhed.
Det er ikke kun i forbindelse med høsten af det første forårsgræs at især sukkerindholdet giver hesteejerne bekymringer – det kan også have konsekvenser i forbindelse med indgræsning og græsning. Selv med forsigtig indgræsning kan overgangen fra vinterfodring til forårsgræs gå galt. Det skyldes en for hurtig ændring i foderets sammensætning til den kan nå at tilpasse sig.
LÆS OGSÅ: Sommerkolik: Slangen i sommerparadiset
Vejret i april og maj i år, har skabt usædvanligt sukkerholdigt græs og grovfoder med lavt fiberindhold. Det kræver særlig agtpågivenhed, hvis vi vil undgå negative konsekvenser for vores hestes sundhed – og især hvis vi vil undgå forfangenhed og stofskiftelidelser.
👉 Grovfoderanalyser har aldrig været vigtigere end nu.
Du kan blandt andet få lavet en analyse på dit grovfoder hos Land og Fritid.
Lad os håbe på en sommer, hvor balancen mellem sol, varme og regn, er så gunstig at der kan produceres et langt mindre sukkerholdigt grovfoder senere på sæsonen 🤞
Kilder: