En god kropsholdning er vigtig for hesten – også når vi ikke rider

Når vi taler ridning, taler vi ofte om hestens holdning: Hvordan hesten bærer sig selv og hvad det betyder for dens sundhed og bevægemønster. Men ifølge Gillian Higgins er det også yderst relevant at se på hestens holdning på de tider af døgnet, hvor vi ikke rider på den.

Hesten er født med en bestemt bygning, som ikke kan ændres. Holdning er derimod dynamisk og kan arbejdes med. En god kropsholdning er lige så vigtig for hesten som for os. Den sikrer blandt andet optimal brug af blødvævet, da muskler, sener og ligamenter kan arbejde med en god balance og kan udvide og trække sig sammen uden hindringer.

Læs også: Dyrlæge: Derfor virker symptombehandling ikke

En god kropsholdning tillader at hesten kan performe, sørger for en god cirkulation i kroppen og for at organernes og nervesystemets funktioner virker som de skal.

Derimod kan en dårlig kropsholdning øge risikoen for skader eller overbelastning. Det bunder blandt andet i, at en dårlig kropsholdning trækker kroppen ud af balance og lægger uhensigtsmæssig pres på nogle af strukturerne i kroppen, mens andre bliver brugt for lidt.

Annonce

Hvordan står din hest?

Prøv at observere din hest og den måde, den selv vælger at stå på. Står den lige på sine ben, hvordan er benenes position i forhold til resten af kroppen, er brystbenet skudt frem eller tilbagetrukket, hvordan er ryggens form? Disse ting kan give dig vigtige informationer omkring din hests kropsholdning og dermed også dens muligheder for at bevæge sig korrekt.

Du kan træne din hests kropsholdning. Foto: Arkiv.

Hvis ryggen hænger, kan hesten ikke bruge kroppen optimalt

Hestens kropsholdning kan være uhensigtsmæssig på flere forskellige parametre. Et af de områder, der ofte er involveret i en dårlig holdning er ryggen. Mange heste hænger i ryggen – også når de står og slapper af. Når vi ser på ryggens anatomi, vil en sænket ryg helt automatisk skubbe torntappene tættere på hinanden. Når det sker, vil der være mindst plads mellem 13. og 15. ryghvirvel, hvilket er lige der, hvor rytteren sidder.

Annonce

En sænket ryg mindsker også hestens mulighed for at lave sidevers bevægelser og samtidig reduceres mulighederne for bevægelse i hofteleddet. Kort og godt forringer en dårlig rygholdning hestens muligheder for bevægelse ganske betydeligt.

Test det selv

Prøv at sætte dig ned og skyd så brystet frem, så ryggen svajer. Løft så det ene ben op til brystet. Det er ret svært! Prøv herefter at skyde ryg og løfte benet op på samme måde. Det er en simpel øvelse, men lidt af en øjenåbner.

Bagbenenes position er også vigtig. Når de er under kroppen, løftes ryggen, og når de er bagved kroppen, sænkes ryggen. Det er logisk når man ser på kroppen fra et anatomisk og biomekanisk perspektiv. Og det gør sig også gældende for andre dele af kroppen.

Gillian Higgins, som står bag firmaet Horses Inside Out har udviklet et system som gør, at du kan lægge et målbart træningsprogram for at forbedre din hests holdning. I sit webinar “Understanding and Assessing Your Horse’s Posture” forklarer hun, hvad god og dårlig holdning er og hvordan vi gennem management, øvelser fra jorden og korrekt ridning kan forbedre vores hestes holdning – og dermed også deres komfort, holdbarhed, fleksibilitet og ydeevne.

Kilde: Understanding and Assessing Your Horse’s Posture, Gillian Higgins.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce