Gør som Cathrine Dufour og gør hestens led stærkere

Annoncørbetalt artikel
Naf logo

Er der behov for at give fodertilskud til hestens led? Det er et spørgsmål, der opstår hos mange hesteejere på et eller andet tidspunkt. De spørgsmål, der stilles, omhandler alt fra behov for tilskud til unge heste, til hvilke ingredienser man skal kigge efter i forbindelse med valg af et tilskud målrettet ledsundhed. Derfor har vi allieret os med NAF, som her har besvaret nogle spørgsmål, der har til formål at hjælpe dig som hesteejer med at beslutte, hvad du skal kigge efter, når du overvejer et ledtilskud til din hest.

Læs også: (Annoncørbetalt) En hest skal være fit

Hvilken alder skal min hest have, for at det giver mening at give et ledprodukt?

Den moderne ridehest har behov for støtte til led og generel støtte til det muskuloskeletale system fra en tidlig alder, specielt hvis dens fremtidige karriere er i sporten. Atletisk udfoldelse øger belastningen på leddene, hvilket i sidste ende kan føre til halthed, som er den dominerende årsag til aflivning af heste i sporten. Imidlertid er det vigtigt at notere sig, at disse skader ikke kun begrænser sig til ledkapslen alene, men også involverer ledbånd og ligamenter. Derfor er det nødvendigt med en effektiv ernæringsmæssig tilgang, der ikke bare ser på leddet alene, men på det muskuloskeletale system i et større perspektiv.

tilskud til hestens led
Mange ryttere bruger et tilskud til hestens led, og ser store fordele ved det. Foto: NAF

Hvornår bør man begynde at overveje tilskud til hestens led?

En stor undersøgelse lavet på varmblodsheste præsenteret til handelsundersøgelser fandt, at over 44% af dem havde radiografisk bevis på OCD (Osteochondrose / Osteochondrose dissecans), selv om ingen af dem viste tegn på tydelig halthed.

Denne gruppe havde en gennemsnitsalder på bare 4,5 år, og ingen af dem var over 14 år gamle, hvilket besvarer spørgsmålet om, hvornår vi skal starte med at give vores heste et ledtilskud. Vedligehold og pleje af sunde led inkluderer hensigtsmæssig træning, veterinær overvågning og ernæringsmæssigt fokus, som bør tænkes ind i planerne for alle arbejdende heste lige fra starten af deres karriere.

NAF giver gratis prøve

Hvis du godt kunne tænke dig at afprøve et tilskud til din hests led, så har du muligheden lige nu. NAF uddeler nemlig 100 gratis vareprøver på deres produkt Pro Superflex, som netop er bygget op på en skræddersyet synergistisk blanding, der støtter op omkring leddet i forbindelse med slitage forårsaget af træning og konkurrence, og kan derfor hjælpe hesten til sunde led gennem alle livsstadier. Hvis du gerne vil have fingrene i sådan en prøve, skal du blot være en af de første 100, som registrerer sig hos NAF, også får du muligheden for at prøve tilskudet på din hest.

Enkelte ingredienser eller sammensat produkt?

Fysiologien hos en sund hest er kompleks og ikke begrænset til enkelte områder såsom sund brusk, eller vinklen på leddet, når hesten bøjer benet. Vi ved, at der er mange forskellige enkeltingredienser, der alle har beviselig effekt på understøttelsen af led og ledsundhed. Det er ingredienser som MSM, gurkemeje eller glucosaminoglykaner (GAG) inklusive chondroitinsulfat og hyaluronsyre. Imidlertid er alle disse ingredienser unikke og arbejder på hver deres måde, og ofte har forskellige effekter på slitage og belastning af brusk, sener og ligamenter. Derfor er et kombinationsprodukt, der bidrager med et kompleks af forskellige ingredienser, der arbejder i synergi, ofte mere effektivt end tildeling af en enkelt ingrediens.

En rytter arbejder tæt sammen med Dr. Andy Richardson, BVSc, Cert AVP(ESM) MRCVS, Equine Vet and Veterinary Director ved NAF, for at få hjælp til hestens gangarter. Foto: NAF

Læs også: (Annoncørbetalt) Hestepærer: Det fortæller de om din hests helbred

Udover næringsstoffer til led og brusk, hvad skal vi så kigge efter rent ernæringsmæssigt?

Som nævnt, er det vigtigt at se udenfor leddet og leddets strukturer, for at se mere bredt på sundheden af det muskuloskeletale system. Især oxidativ skade er forbundet med atletisk præstation, da ophobning af frie radikaler er en naturlig bivirkning af dette. Hvis de frie radikaler ikke effektivt neutraliseres af antioxidanter, vil ophobningen af de frie radikale toksiner forårsage oxidativ skade i kroppen.

Forskning hos sportsheste viser, at det at sikre, at dit ledtilskud indeholder antioxidanter til at tackle oxidativt stress, kan hjælpe hesten med at holde sunde niveauer af træningsrelateret fysiologisk stress, og dermed give en potentielt beskyttende effekt mod skader relateret til oxidativt stress.

Desuden, hvis man diskuterer sportsheste, er et andet meget vigtigt element, når man ønsker at fodre med et ledprodukt, dets egnethed og lovlighed til konkurrencebrug. Tjek ingredienserne i produktet og sørg for, at de ikke indeholder ingredienser, der er forbudt ved konkurrencer under FEI, og desuden opfylder kravene i det land, hvor du konkurrerer.

Femstjernede tips til at støtte hestens led
  1. Vælg et premium ledtilskud, der bidrager med et kompleks af næringsstoffer målrettet sunde led hos præstationsheste.
  2. Giv målrettet ledstøtte fra en tidlig alder.
  3. Vælg et produkt, der er sikkert at anvende til konkurrencer.
  4. Arbejd med din træner og dyrlæge for at vedligeholde sunde led.
  5. Monitorér din hests vægt, for at sikre, at overvægt ikke belaster leddene yderligere.

Hvordan finder jeg ud af, om mit ledtilskud fungerer?

Det er ikke altid ligetil at vurdere, hvor godt et ledtilskud virker. Vi har trods alt nævnt, at produkter bedst tildeles fra en tidlig alder, og at tegn på ledstress ikke altid er tydelige, selv når de er til stede. Derfor er det resultat, du kan ‘se’, simpelthen intet resultat! Når vi tænker på belastningen, som træning forårsager på vores heste, og vi ved, hvor almindelige ledproblemer er, så er det, ikke at se nogen ændring i vores sunde, atletiske heste, når de bevæger sig op i konkurrenceniveau, i sig selv et positivt resultat.

Men at nøjes med ingen forandring overhovedet, er ikke altid passende. Vi vil gerne komme ind på værdien af ​​at fodre et ledtilskud, især hos heste, hvor udfordringer i leddene er tydelige.

Først, så er det vigtigt, at du arbejder tæt sammen med din træner og hestedyrlæge om regelmæssige sundhedstjek, siger Dr. Andy Richardson, BVSc, Cert AVP(ESM) MRCVS, Hestedyrlæge og Veterinær Direktør hos NAF:

“Vedligehold af sunde led er af afgørende betydning for optimal præstation. Brugen af ​​et ledtilskud af god kvalitet vil understøtte den rolle, som led med høj belastning spiller i din hests bevægelser og hjælpe med at forebygge forringelser af leddets funktion. Dette vil være tydeligt hos en hest, der bevarer en god skridtlængde, smidighed og bøjning i takt med stigende alder og arbejdsbelastning. Dette kan evalueres ved hjælp af en erfaren træner og dyrlæge, der regelmæssigt vurderer din hests gang.”

Den synergistiske blanding af de vigtigste støttenæringsstoffer. Foto: NAF

Vi erkender dog, at der ofte ikke er nogen, der kender hesten bedre end rytteren, og i en stor undersøgelse blandt over 500 erfarne ryttere, så man, at brugen af ​​tilskud for sundhed, led og mobilitet var af afgørende betydning og var en klar fordel for deres heste. Undersøgelsen viste, at tilskud til “led og mobilitet” almindeligvis blev givet af både dressur- og springryttere, og for begge discipliner blev disse tilskud betragtet som de vigtigste af alle målrettede tilskud – især for deres topheste.

Med hensyn til spørgsmålet om, om tilskud virker, rapporterede de fleste ryttere (75 %+), der gav et tilskud for et problem, at de kunne se en forbedring. Over halvdelen af ​​de adspurgte svarede enten: “Kan se en markant forskel” eller “Kunne ikke klare det uden.” Derfor kan vi tydeligt se, at for rytteren er fordelen for deres hest åbenlys.

Afslutningsvis kan vi derfor summere op, at fodring med et ledtilskud af god kvalitet, som giver en synergistisk blanding af de vigtigste støttenæringsstoffer, anbefales fra en tidlig alder, og er veletableret hos konkurrenceryttere, som tydeligt ser fordelene for deres heste.

Læs også: (Annoncørbetalt) Mange tilfælde af forfangenhed i år – sådan forebygger du det

Kilder

Agar, Gemmill, Hollands & Freeman: The use of nutritional supplements in dressage and eventing horses

Gupta et al: Nutraceuticals in Arthritis

Marañón et al: The effect of methyl sulphonyl methane supplementation on biomarkers of oxidative stress in sport horses following jumping exercise

Meershoek, Schamhardt, Roepstorff & Johnston: Forelimb tendon loading during jump landings and the influence of fence height

Stubbs: Physical Therapy and Rehabilitation

Vos: Incidence of osteochondrosis (dissecans) in Dutch Warmblood horses presented for pre-purchase examination

Witte, Hirst & Wilson: Effect of speed on stride parameters in racehorses at gallop in field conditions

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce