En hest skal være fit

Annoncørbetalt artikel
Naf logo

Heste er naturlige atleter med en højere andel muskelmasse end de fleste andre pattedyr. Præstationsheste har brug for muskelkraft, der kommer til udtryk som styrke, kapacitet og masse. For opbygning af muskler og vedligehold, er det nødvendigt med pleje, træning og korrekt ernæring.

Hvorfor er muskelkraft så vigtig?

Hovedfunktionen for hestens muskulære system er bevægelse. Muskelvæv er det eneste væv i kroppen, der har evnen til at trække sig sammen og slappe af, og derfor kan bevæge andre dele af kroppen. Udover bevægelse, er muskler nødvendige for at holde kroppen stille og oprejst. Det kan siges, at kroppen til enhver tid kræver muskeltonus, for det er bogstaveligt talt det, der holder hesten og os selv oppe!

Et ord, der går igen, når vi snakker om muskulatur hos heste, er ’overlinje’. Overlinjen består af alle musklerne langs med nakken, manken, ryggen, lænden og bagparten på hesten. Overlinjen skal være rundet og stærk, ikke indsunken på nogen måde. Musklerne er det system, der understøtter skelettet, hvilket gør hesten i stand til at bære vægt, og det er altså dem, der leverer styrken og kraften til præstation. Hvis en hest har en underudviklet muskulatur, vil hestens krop ikke blive korrekt understøttet og bevægelsen vil blive kompromitteret.

Vi vil have en hest, der bevæger sig roligt, frit og kraftfuldt med god bagfra kommende aktion og med en nakke, der er rejst fra manken. En stærk overlinje vil gøre dette meget lettere for hesten, og tillader den at arbejde mere effektivt.

Alexander Zetterman Foto: NAF

Hvad er tegnene på, at der er behov for udvikling af muskelkraft?

En hest med en svag overlinje vil sandsynligvis ikke træde så godt ind under sig, som det forventes. Baghoven skal som minimum træde op i samme spor, som forhoven netop har efterladt. Hvis hovene bevæges tæt sammen, kan det indikere svaghed i rygmuskulaturen. En svag overlinje kan ses når: nakken er konkav og hul, der er en hulning på en af siderne af manken, rygsøjlen er højere end de omkringliggende muskler, hoftehjørnerne er spidse og musklerne omkring dem er indsunkne, eller når bredden ved knæene er meget smallere end bredden ved hoften. Når hesten rides, resulterer dette ofte i mangel på afskub og ligeudretning.

Hvilke faktorer påvirker muskelkraft?

Genetisk potentiale er en basal faktor, som har indflydelse på, hvor meget muskelmasse den enkelte hest naturligt har, men der er flere faktorer fra det omgivende miljø, der også bidrager. Hvis hesten ikke er i stand til at græsse regelmæssigt, arbejder overlinjen naturligt mindre. Fodring med grovfoder fra gulvet hos opstaldede heste hjælper med at udligne dette, sammen med en gennemtænkt træningsplan, under forudsætning af at man er sikker på, at der ikke er nogen underliggende tilstande, der forhindrer muskelsætning. Øvelser der tillader hesten at arbejde i en lang form, hvor den strækker sin nakke, er især gavnlige for musklerne i overlinjen.

Som rytter er du også nødt til at have styr på din egen fitness og balance. En rytter med dårlig balance vil ændre hestens bevægelser og derfor dens udvikling af overlinjen. Samtidig er der faktorer, som fx en dårligt tilpasset sadel eller ubalancerede hove, der ligeledes påvirker hestens bevægelser.

Hesten rides med en muskelfyldt overlinjen. Foto: NAF

Hvordan kan foderet have indflydelse på muskelkraften?

Muskler er bygget op af proteiner. For at kunne bygge muskler er der altså nødt til at være tilstrækkeligt med protein til rådighed i foderet, og det er afgørende, at kilden til protein er af god kvalitet. Protein fra foderet kan imidlertid ikke bruges af hestens krop, før det er brudt ned til aminosyrer. Aminosyrer beskrives bedst som byggeblokke til det bløde væv, hvilket bl.a. er muskelvæv. En kilde til protein af høj kvalitet, er en der indeholder flere essentielle aminosyrer, dvs. aminosyrer som hesten skal indtage med føden.

Traditionelt foder baseret på korn giver ofte nok protein, men det er ikke altid af tilstrækkelig god kvalitet. Moderne foderblandinger fokuserer mere på protein af den rigtige kvalitet, som ofte kommer fra fx soja eller lucerne.

Hvis foderet mangler kvalitet eller hesten ikke har behovet for kalorierne, kan det være brugbart med et fodertilskud.

Hvis foderet mangler kvalitet eller hesten ikke har behovet for kalorierne, kan det være brugbart med et fodertilskud. Foto: NAF

M Power

M Power er rig på aminosyrer og antioxidanter fra naturlige kilder, der arbejder sammen for at sikre en blød, sund muskelfunktion. Disse primære ingredienser understøttes af de vitaminer og sporelementer, der er nødvendige for præstation, plus målrettede næringsstoffer, inklusive levende gær, for optimering af fordøjelsesprocessen. Dette tillader en effektiv udnyttelse af de muskelopbyggende ingredienser.

NAF anbefaler M Power for muskeludvikling og vedligehold ved træning og konkurrence.

Hvis min hest har god muskeltonus, hvordan kan jeg så sikre, at musklerne forbliver i form og sunde gennem konkurrence- og hvileperioder?

Pleje af musklerne gennem hele sæsonen er bydende nødvendigt for at opretholde sunde muskler i den bedst mulige fysiske tilstand. Musklerne befinder sig i en igangværende proces med reparation og fornyelse, der automatisk sker i muskelcellerne. For at dette kan ske effektivt, er det nødvendigt med stabil tilførsel af de korrekte næringsstoffer.

Hver gang muskelceller arbejder, især ved sammentrækning af skeletmuskulatur under fysisk aktivitet, produceres der ROS (Reactive Oxygen Species) som biprodukter fra celleånding. Jo hårdere musklerne arbejder, jo mere akkumuleres disse ROS, som også er kendt som frie radikaler. En ophobning af frie radikaler fører til oxidativt stress, langsommere restitution og potentielt accelererende tilstande såsom inflammatoriske reaktioner. For at modvirke ophobning af ROS i systemet, supplerer vi almindeligvis med de velkendte antioxidanter E-vitamin og selen. Selvom begge disse antioxidanter er relevante for muskelsundhed, er det komplekst at opretholde muskulaturen hos elite heste-atleter, og erfaringen fortæller os, at en kompleks tilstand kræver et komplekst ernæringsmæssigt svar.

M Fit

NAF M Fit giver ikke kun vitamin E og selen, men gør det i en unik og synergisk blanding af naturlige antioxidanter, herunder gurkemeje, hyben og marietidsel.  Med denne blanding bidrager M Fit med en kompleks række af naturlige phytoflavinoider – så meget mere end vitamin E og selen alene. Disse antioxidanter kombineres med naturlige adaptogene urter, inklusive omicha og ginkgo, for at give den ultimative ernæringsmæssige støtte til hårdtarbejdende heste.

Giv M Fit gennem hele sæsonen for at understøtte førsteklasses muskelpleje.

Få mere information om NAF Danmark og produktsortimentet M Power og M Fit. Find os på Facebook og Instagram, og kontakt os herigennem.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce