Fællesskab og læring med jagtridning

Det er blevet forår, og det betyder traditionen tro, at det er tid til en ny sæson med jagtridning. Den 9. april åbner Sportsrideklubbens jagtafdeling året med en Begynderjagt i Klampenborg Dyrehave, hvor man kan ride med som gæst uden at være medlem af Sportsrideklubben. Dette er en perfekt anledning til at blive introduceret for jagtridning både for unge og ældre. Vi har mødt henholdsvis Katrine Skøt Hollesen fra ponyfeltet samt Mei-Mei Swane Lund, der er mor til en ponyrytter i jagtfeltet til en snak om, hvordan jagtridning både har givet dem nye venskaber, ansvarlighed og utallige fantastiske oplevelser.

16-årige Katrine havde sin debut som jagtrytter i ponyfeltet sidste år, hvor hun blev så begejstret for det, at hun inden året var omme havde redet 14 jagter.

Jeg var nervøs første gang, men der blev taget rigtig godt imod mig, og inden længe havde jeg fundet nogle at snakke med. Der er aldrig nogen som rider alene. Da starten gik pumpede adrenalinen på fuld drøn. Jeg vidste ikke helt, hvad der kom af spring, men efter et par stykker, blev jeg helt høj af glæde. Min pony fulgte bare med i flokken – den kiggede slet ikke på forhindringerne,” fortæller Katrine, der inden hendes første år som jagtrytter sprang 70-80 cm til springtræning, og var bange for højder.

Nu måler springene til træning nærmere 110 cm, og Katrine er klar til at ride sine første distriktsstævner. Det takker hun jagtridningen  samt sammenholdet i feltet for. Altid mødes hun her af opbakning fra de andre samt udfordringer i terrænet, der har styrket hendes balance, mod og koncentration. En opbakning som hun ikke møder ved konkurrencer, fortæller hun. “I feltet har vi alle det samme mål, og i fællesskab skal det løses,” siger hun, og tilføjer, at rider man tre jagter, svarer det til tre års erfaring mere i sadlen.

Når de unge piger rider i jagtfeltet, skal de ikke kun tænke på sig selv, men også de andre. De skal desuden koncentrere sig i noget længere tid end de to minutter det tager, at ride en springbane til et stævne. Noget som Mei-Mei , mor til Luka, i den grad sætter pris på ved jagtridning.

Der er stil over det i ponyfeltet. Her rides der struktureret, og rytterne har styr på deres ponyer – og grundridningen skal også være i orden, inden man prøver at ride jagt. Min datter Luka er blevet mere modig, og den koncentration i længere, som hun skal have på egen hånd i feltet, har medført at hun har skulle træffe nogle valg på egen hånd. Det har medført, at hun har udviklet sig til at tage mere ansvar for sin egen ridning og pony,” fortæller Mei Mei, der også selv nyder jagterne med tilskuere og andre forældre.

Hun mindes med stor glæde søndagsmotionen på mountainbiken og picnickurven pakket med lækkerier, og første gang Luka red jagt var hun stolt og længtes selv efter at indtage skoven på ryggen af en hest. Mei-Mei nyder samværet med de andre forældre, og hun savner helt vildt at komme afsted og høre summen af unge mennesker, der skridter på række, griner og fortæller historier.

Fakta om jagtridning i ponyfeltet

Der er to ponymastre ved Sportsrideklubbens jagter; Frederik Petersen, der har været ponymaster siden 2015, og er repræsentant i jagtledelsen samt Katja Andersen, som har været ponymaster siden 2012. De er med på alle jagter, og de er ude og bygge inden en jagt, så de kender ruten og ved at springene også er egnet til ponyerne. Ponymaster fortæller kort om jagten inden start samt om der er nogle særlige ting rytterne skal være opmærksomme på undervejs. Der kan også blive råbt informationer under turen, som hver rytter så siger videre ned gennem feltet, så alle hører det.

Der bliver gjort meget ud af sikkerheden på hver eneste jagt. Der er derfor blevet indstiftet en pris til årets billede – dette tiltag blev startet for at fremme sikker ridning. Sid pænt på ponyen og hold afstand – ingen afstand ingen gode billeder,” fortæller Katja.

Det særlige ved ponyridning indenfor jagt i modsætning til de øvrige ridediscipliner er, at du må ride med i opløb frem til det år du fylder 19. Udover det må man ride pony til jagt altid, men man skal ride i ponyfeltet af sikkerhedsmæssige årsager. Hvert år er der også nogle særlige arrangementer for ponyrytterne, fortæller Kajta:

Vi holder blandt andet en hygge, spille og grille dag på stranden inden sommerferien, og efter Hubertusjagten har vi en fest, hvor vinderne gennem året hyldes.”

Læs mere om jagter KLIK HER >> sprjagt.dk

Video: Bent Ursin, redigering Annika Christiansen

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce