Foderekspert: Det skal du (ikke) gøre, når du giver din hest elektrolytter

Annoncørbetalt indhold | Amequ by Dangro

Elektrolytter er blevet et populært tilskudsprodukt blandt os hesteejere, og det er der rigtig mange gode grunde til, som vi bestemt skal holde fast i. Men inden du beslutter dig for at hælde de vigtige mineraler i din hests krybbe, er der et par forhold, du virkelig skal være opmærksom på. Blandt andet kan tildelingen af elektrolytter genere maveslimhinden, hvis man ikke blander det i det rigtige foder.

For at gøre dig klogere, har vi hentet hjælp hos jordbrugsteknologen Ditte Oksen, der til dagligt arbejder som foderkonsulent hos en af landets største foderproducenter, Amequ by Dangro. Hun ved lige præcis, hvad det drejer sig om, når det handler om at fodre sin hest korrekt med elektrolytter.

Det er ikke elektrolytterne i sig selv, der sørger for, at hesten ikke dehydrerer, men de gør hesten tørstig, så den selv kan sørge for at få det vand, den behøver. Hvis hestens saltbalance tilmed ikke er i orden, vil den kunne drikke og drikke, men stadig være dehydreret.

Hvordan er det nu med elektrolytter?

Elektrolytter er en betegnelse for en lang række mineraler i saltform. Dem skal hesten bruge for at opretholde en tilpas væske- og saltbalance i kroppen. Når hesten sveder – som oftest når den er i arbejde – mister den både væske fra kroppen og vigtige mineraler, som man også kalder for salte. Og her er det, elektrolytterne skal hjælpe.

1. Stimulerer hestens drikkelyst

“Mineralerne stimulerer optagelsen af væske i hestens fordøjelseskanal, hvilken gør, at hestens lyst til at drikke bliver større, og på den måde opretholdes dens væskebalance”, forklarer Ditte. Med andre ord er det ikke elektrolytterne i sig selv, der sørger for, at hesten ikke dehydrerer, men de gør hesten tørstig, så den selv kan sørge for at få det vand, den behøver.

2. Salt binder vandet til kroppen

Derudover er det vigtigt, at hestens saltbalance er i orden. “Hvis ikke den er det, vil den kunne drikke og drikke, men stadigvæk være dehydreret”, fortæller Ditte. Elektrolytterne – eller mineralerne, som vi også kan kalde dem – binder altså væsken, og på den måde er elektrolytterne med til direkte at give hesten de mineraler, den eventuelt måtte mangle.

Vand er livsvigtigt for hesten, og elektrolytter hjælper den til at få lyst til at drikke. Foto: Arkiv.

Læs også: Vand – hvorfor er det så vigtigt?

3. Lavt saltniveau får din hest til at præstere dårligere

Udover de to ovennævnte grunde, er elektrolytter i det hele taget vigtige for din hests præstationsevne. Hvis hesten er i væskeunderskud, vil den nemlig få sværere ved at præstere det, du forventer af den, understreger Ditte:

“Især heste som skal gå konkurrencer, er udsatte, fordi de har en mere veludviklet muskelmasse, som kræver mere væske, end det er tilfældet hos heste med færre muskler. Det skyldes, at muskler indeholder en større mængde væske end fedtvæv. Faktisk er konkurrencehesten allerede i større risiko for dehydrering inden den rammer opvarmningsbanen, sammenlignet med en hest, som kun går på fold og ikke bliver trænet”.

Dertil hører, at hvis hesten arbejder hårdt i varmt vejr med en høj luftfugtighed, så kan dens behov for vand stige med op til 300 %. Derfor er hestens behov for elektrolytter meget afhængigt af vejret og hvor hårdt den trænes.

“Desuden er elektrolytter også gode at bruge inden træning. Et studie har blandt andet påvist, at heste som blev tildelt elektrolytter en time inden træning, var 27% mere udholdende end de heste, som ikke fik tildelt elektrolytter”, tilføjer Ditte.

4. Saltmangel kan give din hest en dårligere overlinje

Netop fordi musklerne har brug for væske, kan en ustabil væskebalance forårsage muskelmangel hos hesten. Det kan særligt komme til udtryk i hestens overlinje, hvor rygsøjlen vil blive mere markeret og muskulaturen omkring vil svinde ind. Ditte understreger, at også dette hænger sammen med, at muskelvævets indhold af væske er større end fedtvævets.

Symptomer på at hesten har behov for elektrolytter

I det hele taget kan mangel på salte komme til udtryk ved nedsat præstation, generelle muskelproblemer, dårlig overlinje, hovedrysten, forringet evne til restitution, reduceret svedproduktion, følsomt stofskifte, øget tendens til brud på knogler, nedsat appetit og nedsat drikkelyst, vægttab, svækkede luftveje, tør hud, indsunkne øjne, forringet mælkeproduktion, dårlig vækst, oppustethed, forstoppelse og direkte dehydrering.

5. En hårdarbejdende hest producerer 10-15 liter sved

For at give dig en idé om, hvor meget hesten faktisk har brug for af ekstra væske efter en hård træning, giver Ditte dig her et eksempel:

“En hest, som arbejder hårdt i en time vil ca. producere 10-15 liter sved. Dog vil du ikke kunne se al sveden fordelt på hestens krop, når du er færdig med at ride, fordi sveden fordamper fra hestens hud under rideturen – og det er ikke kun i varmt vejr, det sker. I vintermånederne vil den hårdarbejdende hest typisk svede 5 liter væske ved en times let arbejde.”

6. Hesten sveder også, selvom den ikke er våd

Ditte understreger desuden, at det det er vigtigt at huske på, at ens hest sagtens kan afgive væske fra huden, selvom man ikke kan se, at den sveder. Det sker, fordi væsken når at fordampe, inden det gør pelsen våd. Først når hesten virkelig sveder, vil den blive våd og det vil blive tydeligt med det blotte øje. Derfor er det altså heller ikke kun konkurrencehesten, som kan have behov for elektrolytter, ligesom det også kan være nødvendigt at i vinterhalvåret, blot i mindre doser end om sommeren.

Læs også: Kan man have konkurrencehest på sommergræs?

7. Kan overdoseres, men sker sjældent

Overdosering med elektrolytter ses sjældent, men det kan ske. Kommer man til at give sin hest for meget, udskilles det ret hurtigt gennem urinen. Alligevel bør man naturligvis altid følge vejledningen på den elektrolytblanding, man vælger at bruge. Tegn på overdosering af elektrolytter er nedsat ædelyst, øget tørst, en meget våd boksmadras og løs gødning.

“Ifølge de vidensbaserede normer for hestens næringsbehov, bør elektrolytterne maks udgøre 6% af hestens daglige foderindtag inklusiv grovfoder. Det svarer til, at en hest, som dagligt indtager 9 kg grovfoder og 1 kg krybbefoder, kan tåle 600 g salte om dagen inklusiv det, som den får fra korn og grovfoder”, fortæller Ditte. Dog ligger det meget over det niveau, hun vil anbefale – og heldigvis fremgår det også på langt de fleste elektrolytprodukter.

Og så skal vi huske, at det langt oftere sker, at hesten er i underskud af elektrolytter end den er overdoseret. Fordi det kan tage uger og op til måneder at genoprette et saltunderskud, er det en god idé at give hesten elektrolytter hele året, tilpasset årstiden og hestens træningsniveau.

8. Er bedre end en saltsten

Det har længe været holdningen, at en almindelig saltsliksten er nok til at dække hestens behov i det daglige. Forskning viser dog, at dette langtfra er tilfældet, da hesten ikke selv er i stand til at vurdere sit behov. Det anbefales i stedet at give hesten fodersalt, altså elektrolytter, i sine måltider, for at få dækket sit behov.

Annoncørbetalt: Elektrolytter er med god grund blevet et populært tilskudsprodukt blandt hesteejere. Men der er også noget, du skal passe på med.
Salt er livsvigtigt for hesten, men mange heste kan ikke finde ud af selv at dosere den rette mængde. Foto: Arkiv.

9. Kan genere maveslimhinden

Som med så meget andet handler det om at give sin hest elektrolytter med måde og tænke over, hvordan man bruger det. Særligt kan det være farligt for hestens mave, hvis man ikke tænker over at blande elektrolytterne op med det rette foder, fortæller Ditte:

“Da elektrolytter er salte, kan disse i rå form genere hestens maveslimhinde. Derfor anbefales det at udfodre elektrolytter i hestens foder, gerne noget med et højt indhold af letfordøjelige fibre, som kan være med til at beskytte slimhinden”. Med elektrolytterne bør derfor altid høre et godt, fiberrigt foder, som de kan blandes op i.

10. Det skal elektrolyttilskud (ikke) indeholde

De vigtigste elektrolytter er natrium, kalium, magnesium klorid og kalcium. Derfor bør du være opmærksom på, at det elektrolyttilskud, du kigger efter, indeholder alle disse. En anden ting er sukkerindholdet. Jo mere sukker, produktet indeholder, jo højere bør udfodringsmængden være, da koncentrationen af elektrolytter dermed bliver lavere. Og så har de færreste heste godt af sukkeret.

“Tidligere har man troet, at en bestemt mængde sukker var nødvendigt for optagelsen af et elektrolyttilskud. Dette er dog sidenhen blevet afkræftet”, fastslår Ditte.

Læs også: Derfor skal du vaske hestens krybbe og vandkop

Amequ Electrolyte Pellets

Amequ by Dangro har lavet et elektrolyttilskud med henblik på at undgå nogle af de faktorer, du har læst om ovenfor.

Amequ Electrolyte Pellets er sukkerfri, der er de rigtige mineraler i blandingen, og så er de coatede med henblik på at undgå irritationer i hestens mave, så de også kan bruges af heste med følsomt fordøjelsessystem. Electrolyte Pellets er det eneste elektrolyttilskud på det danske marked, som har denne unikke coating, som gør at pillerne først nedbrydes og optages i hestens tyndtarm. Det beskytter maveslimhinden og giver et højere optag af saltene. Coatingen gør også, at pillerne har en mindre saltet smag, hvilket sammen med lakridsrod, gør dem lettere at få hesten til at spise.

Fordele
  • Erstatter hestens tab af elektrolytter
  • Coatede mineraler for beskyttelse af mavesækkens slimhinde
  • Tilsat lakridsrod
  • Understøtter hestens væskebalance
  • Understøtter hestens muskelrestitution og nervefunktion
  • Sukkerfri
  • Prisvenlig (199 kr. for 2 kg)

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce