Et vigtigt fokus punkt: Føles det skævt at sidde lige på din hest?

Kender du det med at falde ind med overkroppen og hænge over din hests indvendige forben, når du rider på en volte? Har du tænkt over, at grunden til at du sidder skævt kan være, at din hest er ude af balance og det ikke nødvendigvis skyldes, at du har en dårlig opstilling?

Når hesten bevæger sig ude af balance, har den fysisk mere vægt på det indvendige forben. Hesten vil spænde i sin indvendige skulder og rygmuskel for at holde balancen, og hvis vi ikke er opmærksomme, vil dette gøre, at sadlen og vores bækken bliver skubbet ud til siden.

Vi har talt med Christina Holmbæck, som har undervist i mere end 16 år. Hendes koncept Ridekunst med lethed er baseret på hestens biomekanik og moderne indlæringspsykologi.

Sidder du lige på din hest?

Ifølge Christina fokuserer de fleste ryttere fokuserer meget på ikke at komme til at læne sig for langt frem eller for langt tilbage i overkroppen. Der er ikke mange, som har øje for om de rent faktisk sidder lige over deres hest, men det er altså helt afgørende for hestens uddannelse.

Når man ikke opdager at ens bækken er blevet skubbet ud, så kommer man til at knække i livet og læne sig indad for at holde balancen. Når vi ikke er i balance, så forhindrer vi vores hest i at bruge sin overlinje korrekt, og derfor er opstillingen noget af det første, Christina fokuserer på, når hun underviser.

Annonce
Christina Holmbæck har speciale i hestens biomekanik, som rytteren i høj grad indvirker på. Foto: Ridekunst med lethed

”Det vigtigste er, at du bliver bevidst om, at du er kommet til at sidde skævt, og dernæst hvordan du skal rette dig, så du kan hjælpe din hest tilbage i balance,” forklarer Christina.

Din opstilling er altså afgørende for, om din hest kan bevæge sig i balance og bruge sin ryg og bagpart korrekt.

Det skal være fair for din hest

Din skæve opstilling kan altså være et symptom på, at din hest ikke er i balance. Men din hests ubalance har også en anden, helt afgørende konsekvens. Spændingen i din hests skulder og hals forhindrer den nemlig i at søge korrekt frem og ned. Det er derfor altafgørende, at du retter dig selv op, før du forsøger at få din hest til at søge ned.

Annonce

”Det er unfair at forsøge at få hesten til at sænke halsen, så længe den ikke er i balance.  Vi kan ikke bede hesten om at slappe af i halsen og søge frem og ned, før resten af kroppen er i balance,” siger Christina.

Sådan tjekker du din opstilling

Første og vigtigste skridt er, at du rent faktisk bliver bevidst om, at du bliver skubbet ud og ikke falder i fælden med at læne overkroppen ind i volten. Jo hurtigere du kan rette dit sæde, des bedre ods giver du din hest for at komme i balance

Du kan i starten opleve, at det er svært at mærke, om dit bækken er i balance. Ubalancen går hele vejen op igennem din krop, så det er et godt tip at starte foroven:

  • Kig på skyggen af din ridehjelm – er kanten vandret eller hælder den indad?
  • Er dine skuldre lige høje eller er den indvendige lavere?
  • Kig på dine underarme. Er de i samme højde eller er den indvendige lavere?
  • Er der en lige linje fra din næse til navle, eller er din næse over din hests indvendige forben?
Du kan bruge din hests ører til at tjekke, om du sidder lige. Foto: Ridekunst med lethed

Sådan kommer du til at sidde lige med dit bækken igen

Du kan rette dit bækken ved at træde ned i den indvendige bøjle, så din sadel kommer til at ligge lige igen. Hvis din hest mister balancen, når du retter sadlen, så gør det i paraden. Når du har rettet din sadel, så tænk ned i tåen og ret din skulder op, så din næse kommer på linje med din navle.

”Mange ryttere bliver overrasket, når de får at vide, at de skal træde ned i indvendige stigbøjle for at komme til at sidde lige igen. Det er fordi, de endnu ikke kan mærke, at deres sadel og bækken er faldet ud. For at vise dem hvor skævt de sidder, så får jeg dem til at mærke med fingrene mellem deres nederste ribben og hoftekant, så de kan mærke, at afstanden er meget mindre på indvendige side end på udvendige,” fortæller Christina.

Annonce

Læs også: Sådan forbedrer du din performance i sadlen.

Husk at slappe af i dine ben, og sid så du har vægten på inderlåret og ikke på baglåret. Når du er er i balance i dit sæde, og du slapper af i din ben, så giver du nemlig din hest plads til at komme op med sin ryg.

Brug din hest som pejlepind

Det kan være nemmere at sidde lige, hvis du kigger ud igennem din hests ører. Vores krop vil gerne følge med derhen, hvor vi kigger. Det er langt nemmere at blive bevidst om sin opstilling, når man kigger lige frem, end når man kigger ned og ind i volten.

Det er helt normalt, at du skal rette dig mange gange i starten, indtil din hest får ligevægt på sine forben igen. Men det er helt afgørende, at du retter dig hver gang du bliver skubbet ud. Hvis du gør det konsekvent, så vil din hests balance bliver forbedret og du skal sjældnere og sjældnere rette din opstilling. 

Sæt en markør på din sadel

Sæt eventuelt et klistermærke på midten af det forreste punkt på din sadel, så du kan kigge ned og tjekke, at du har fået rettet din sadel langt nok ind mod midten af hesten. En anden måde at tjekke sadlens position er at mærke med hånden bagved sadlen, mens hestens står stille. Kammeret skal være placeret lige over hestens ryghvirvler.

Træn din balance ved at ride uden sadel

Du kan prøve at ride uden sadel, hvis det er muligt. Sid endelig på et tykt underlag eller en sadelpad for at passe på din hests ryg. Det skåne din hests ryg, at du ikke hele tiden skal trække i sadlen for at rette den op.

Ridning uden sadel er en perfekt måde at træne din egen balance på. Det er nemlig umuligt at sidde skævt OG slappe af uden af falde af. Derfor bliver du meget hurtigt bevidst om, at du skal rette dig op igen.

Det kan føles skævt at sidde lige

Hvis du er vant til at sidde skævt, vil det i en periode føles skævt at sidde lige. Derfor skal du i starten ikke stole på din følelse alene, men gå tjek punkterne igennem ved at starte fra toppen af ridehjelmen.

Målet er, at du kan sidde afspændt over din hest, men indtil i begge er i balance, må du i en kort periode stabilisere din opstilling ved at spænde så lidt som muligt, men så meget som det er nødvendigt, så du kan sidde lige.

Annonce

Læs også: Kropsbevidsthed: Vejen til korrekt opstilling og indvirken.

Indtil din hest er i balance, er det altså vigtigere at du sidder lige over din hest, end at du er afslappet. Test ofte din hests balance ved at prøve at slappe af fra navlen og ned og sid rankt i overkroppen og se, om du får lov til at sidde lige eller om du bliver skubbet skævt med det samme.

Fokusér på din opstilling i 14 dage

Det kan både være dig eller din hest, som starter med at være skæve. Men så længe du sidder skævt, så holder du skævheden ved lige, og din hest kommer aldrig i balance.

Christina Holmbæck taler altid opstilling med sine elever. Foto: Ridekunst med lethed.

Så Christinas bedste råd er: ”Fokusér på din opstilling i 14 dage eller mere, indtil du helt automatisk retter dig op, når du sidder skævt. Rid for lange tøjler og rid i store buer ved at tage kontakt i én tøjle ad gangen. Brug alt dit fokus på din opstilling og læg mærke til, hvad der sker med din hests måde at bevæge sig på, når du sidder afslappet og i balance”  

”Og husk det allervigtigste: At trække vejret,” slutter Christina.

Læs mere om Christina Holmbæcks koncept “Ridekunst med lethed” her.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce