Første del: Styrk samværet med din hest – lær tricks

du for her den første af i alt tre artikler, som hjælper dig til at styrke samværet med din hest, når rideturen må undværes – noget, du måske vil kunne mærke resultatet af, når mørkets tid er ovre, og du atter kan sætte dig i sadlen.

Læs også: Anden del: Styrk samværet med din hest – miljøtræning

Annonce

Dagene bliver kortere, vejret bliver vådere, og vi går unægteligt en mindre ridevenlig tid i møde. Det kan for nogen betyde, at ridebanen bliver glat, skovstierne mørke og rideturene færre – hvis man da ikke er så heldig at have adgang til et ridehus.

Du behøver dog hverken at se efteråret eller vinteren som en begrænsning. Se i stedet den manglende tid i sadlen som en ekstra hyggestund fra jorden. Både boksen, staldgangen og løsdriften – eller måske en gammel lade – mere end udmærker sig til lidt udvidet hest og rytter-tid.

Tricks

Alle kan lære nye tricks – også hesten. Ved at lære din hest et kækt trick eller to får I ikke blot en hyggelig stund sammen. Din hest vil også blive udfordret mentalt, idet den skal forsøge at forstå dine signaler.

Det behøver ikke at være en længere seance – tværtimod. Hesten lærer bedst, hvis en kommando gentages hyppigt men kortvarigt. Tålmodighed og en positiv indstilling er derfor vigtigt at have med sig – præcis som når man rider. Det betyder altså, at du også som rytter kan holde vigtige redskaber ved lige, når du øver tricks med din hest.

Smile

For at lære din hest at smile på kommando, skal du holde dens yndlingsgodbid – en skive æble, et stykke gulerod eller noget helt tredje – over mulen og prikke den let på overlæben med et par fingre. Så snart hesten gør det mindste antræk til at løfte læben opad, roser du den og giver den godbidden. Det kræver som nævnt gentagelse på gentagelse, men til sidst burde den være der!

Annonce

Gabe

At gabe på kommando kan være lidt svært for hesten at lære, men fortvivl ikke. Prøv at putte en finger ind i dens mundvig, ligesom hvis du skulle gøre plads til et bid. Får den trang til at gabe, roser du den. Også dét kræver mange gentagelser. Med tiden kan du måske nøjes med at prikke hesten på mundvigen – så tror den ikke, at den skal gabe hver gang, den får sit bid i munden.

Ryste på hovedet

Er din hest tryg ved at blive rørt omkring ørerne, kan du lære den at ryste på hovedet. Snup et hø- eller halmstrå og kild forsigtigt hesten bag øret. Imens skal du lave en bevægelse, som den skal forbinde med kommandoen. Det kan være, at du selv ryster på hovedet eller vinker med hånden – det er helt op til dig. Når hesten ryster på hovedet for at få det, som den tror er en flue, væk fra øret, er et bare om at rose.

Heste lærer forskelligt, så hvad der virker for nogen, virker måske ikke for din – men det er ingen skam. Prøv jer frem, og se det som en unik mulighed for at lære din hest bedre at kende. Målet med øvelserne i artikelserien her er netop at hjælpe dig til at vedligeholde den daglige nærkontakt med din hest i det ellers begrænsende efterårs- og vintervejr.

Læs også: Tredje del: Styrk samværet med din hest – træning fra jorden

Annonce

Kilde: Horse & Hound.

Artiklen er oprindeligt bragt i september 2018.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce