Heste har flere ansigtsudtryk end chimpanser

Hvis du synes, din hest griner af dig, kan det rent faktisk være, at der er noget om snakken. Forskere har nemlig fundet ud af, at hesten bruger 17 forskellige ansigtsudtryk til at fortælle, hvordan den har det.

17 forskellige ansigtsudtryk

Mennesker har en så smart muskulatur, at vi er i stand til stiltiende at kommunikere vores mest subtile følelser ved hjælp af 27 forskellige ansigtsudtryk. Men forskere ved University of Sussex har opdaget, at hesterepertoiret ikke er så langt bagefter os mennesker.

Annonce

Ved hjælp af deres såkaldte Equine Facial Action Coding System (EquiFACS) identificerede teamet 17 forskellige ansigtsbevægelser hos heste, mange af dem – især ved læber og øjne – svarende til menneskers.

Faktisk har hesten i følge forskerne, flere ansigtsudtryk end chimpanser, som har 14, og hunde, som har 16. Det er meget mere end forskere nogensinde har kunne forudse, i betragtning af at de oprindeligt troede, at jo længere væk en art er fra Homo sapiens på slægtstræet, desto mere begrænset er brugen af dens ansigtsudtryk.

”Heste og mennesker kan begge hæve musklerne over deres øjne, hvilket ser ud til at ske i negative følelsesmæssige tilstande,”

…siger forsker Jennifer Watham til The Guardian

Fundet bør dog ikke komme som en overraskelse for os hestefolk – heste er jo visuelle væsener; deres syn er for eksempel bedre end andre husdyrs. Men det var først, da forskerne dissekerede et hestehovede og fotograferede alle aspekter af dets muskuløse udformning, at videnskabsfolkene fuldt ud forstod øjets betydning for hestens evne til at udtrykke sig selv.

Annonce

“Et andet eksempel er tilbagetrækningen af læbehjørnerne, der synes at være en del af en underdanig gestus hos heste.”

Jennifer Wartham til The Guardian

Ansigtsudtrykkene blev observeret i situationer, hvor hestene har været sammen med andre heste. Så hestene har brugt de 17 forskellige udtryk til at kommunikere med sine artsfæller.

Det er ikke nogen hemmelighed, at heste er sociale dyr. Deres opførsel har udviklet sig for at hjælpe med at holde familiegrupper sammen under sæsonbestemt migration, for at søge efter skiftende madkilder og for at advare om et mulig rovdyrangreb. Deres behov for kommunikation er derfor nødvendig for at overleve. Men heste kommunikerer også med andre end sine artsfæller, heriblandt os mennesker. Så hvad prøver din hest at fortælle dig?

Annonce

Læs også: Kan du genkende hestens pain face?

Artiklen er oprindeligt bragt april 2020

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce