Forskere: En “svær” hest fra jorden vil ofte være en kompliceret ridehest

Der er måske mange af os, som tænker, at det er lidt åbentlyst, at en hest må være nemmere at ride, hvis også den er let at håndtere fra jorden. Ikke desto mindre bekræfter forskningen nu også den tanke. Heste, der reager med såkaldt “problemadfærd” i form af at stejle, bukke eller løbe/flygte fra opgaver fra jorden, vil som oftest også være svære at ride på. Arbejdet fra jorden kan altså give en bedre idé for ryttere og kommende hesteejere, hvordan en hest udvikler sig som fremtidig ridehest. Det bekræfter et forskerhold fra Sidney Universitet.

Læs også: Inspiration til jordarbejde: Otte øvelser du nemt kan lave

Trailerlæsning, social adfærd og start/stopknappen

Forskerholdet har baseret deres konklusioner på 1584 respondenter fra en stor database, hvor hestejere verden over kan registrere adfærd. Undersøgelsen tager udgangspunkt i heste som stejler, løber/flygter og bukker. Denne type adfærd kan have en stor betydning for både rytteren og hestens sikkerhed, og derfor mener forskerne, at der er god grund til netop at fokusere på dette.

Annonce

Forskerholdet fandt i deres undersøgelse ud af, at heste, der er nemme at håndtere fra jorden, også har mindre tendens til at flygte, fungerer bedre socialt med heste og andre dyrearter, er nemmere at trække med og standse på signal. Samtidig viste resultaterne også, at heste der netop havde svært ved ovenstående, også havde en langt større tendens til problemadfærd med en rytter i sadlen.

Disse fund understreger, hvor vigtig jordarbejdet er.”

Skriver forskerholdet i deres undersøgelse

Adfærd fra jorden kan give indikation omkring fremtidig ridning

Meldingen fra undersøgelsen lyder blandt andet, at forskningsresultaterne kan hjælpe ryttere og trænere med at forudse potentiel farlig ridning, før adfærden for alvor sætter sig i hesten. Med andre ord kan hestefolk altså nå at sætte ind med grundig jordarbejde, inden rytteren sætter sig op og risikerer en farlig situation. Samtidig viser undersøgelsen også, at der ikke var et eneste tilfælde af “problemadfærd” i ridningen hos de heste, der var nemme at håndtere fra jorden.

Annonce

Bestemte racer kan måske have mere problemadfærd

Hestens race kan også have en betydning for adfærden. Undersøgelsen viste nemlig, at især varmblodsheste havde større tendens til at stejle, bukke og flygte, hvor imod flere gangheste som eksempelvis islænderen ikke nær så ofte havde samme risikofyldte “opførsel”. Dog understreger forskerteamet, at denne “påstand” kræver en grundigere undersøgelse, da meget kan spille ind her – eksempelvis måden varmblodsheste håndteres og rides på, og hvad de grundlæggende bliver brugt til.

Annonce

Læs også: 10 tips til at træne din unghest

Ridediscipliner kan have en betydning

Der var også en overvægt af især konkurrence-springheste, der udviste “problematisk” adfærd. Eksempelvis ved at stejle foran forhindringer. Forskerne mener, at årsagen ligger i selve ridningen – at de bliver bedt om at gå frem mod en forhindring, de muligvis er bange for. Det kan fremprovokere et stejl. Samtidig bliver konkurrenceheste ofte presset en del mere end eksempelvis fritidsheste, som grundlæggende udviste markant færre tilfælde af farlig adfærd. Også i denne situation understreger forskerne, at det bør undersøges yderligere.

Vil du gerne dykke ned i forskningen, så kan du læse den her.

Annonce
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce