Er du så heldig at være ejer af en unghest, er der selvfølgelig rigtig meget træning, I nu sammen skal igennem. Alt afhænger naturligvis af, hvor meget den har været i hænder, men her i artiklen tager vi udgangspunkt i en helt grøn unghest, som er ankommet til sit nye hjem. Det kan nemlig virke som en lidt stor opgave, når ens nye bedste ven bakker ud af traileren og står forvirret på gårdspladsen. Men bare rolig vi giver dig her redaktionens erfaringer med, hvordan I kan komme godt fra start. God læselyst!
1. En stille opstart
Din hest er nok temmelig rundt på gulvet første gang, den skal ind til sine nye foldkammerater. Det er en god idé at lade den få helt ro og falde til den første uges tid, hvor du nøjes med at tilbyde den en godbid og et lille klap på folden. Start ikke med en masse træning, men sørg for, at den er i balance og er afslappet, før du går i gang med at lære den en masse nye ting.
Læs også: Forpartsvending og bagpartsvending: Kan du også blive i tvivl?
2. Få din hest til at følge med dig
En unghest kan som udgangspunkt ikke forstå, at den skal følge med dig, hvis du sætter et træktov i den og begynder at hive afsted med den. Og hvorfor skulle den også det? Den har jo aldrig prøvet det – andet end måske at blive bakset frem og tilbage til en fold hjulpet på vej af mere rutinerede heste. Derfor skal du sørge for, at den har en grund til at følge dig altså en form for motivation. En god begyndelse kan være en godbid, så den får en belønning for at gå med, men pas på det ikke tager overhånd, så den selv går i dine lommer eller værre endnu begynder at nappe. Derfor skal godbidderne rimelig hurtigt skiftes ud med en anden motivation, gerne et nus og langsom væn den til, at et lille tryk på tovet betyder, at den skal gå fremad. Start altid øvelsen, hvor der er andre heste gerne ude på folden i få minutter af gangen.
3. Undgå at tage hesten væk fra flokken
Heste er som bekendt flok- og flugtdyr og er derfor ikke begejstrede for at være alene. Det er noget, der tager utrolig lang tid at lære dem, så den øvelse skal du vente med, indtil hesten er tryg ved dig og omgivelserne. Derfor skal du som udgangspunkt starte al træning enten på folden eller i stalden, hvor der er andre heste, også selvom det virker lidt bøvlet.
4. At blive striglet er ikke nødvendigvis rart
Hvis hesten går meget ude, så start med at tage en enkel strigle med ud på folden og placer den blot på halsen, eller hvor hesten er mindst kilden. Lad være med at gå i gang med den helt store gennembørstning, for din hest har måske aldrig mærket en strigle før og kan blive frygtelig forskrækket over sådan en berøring. Når den virker til at acceptere striglen, så bevæg den forsigt ned af halsen på begge sider, og andre steder hvor den ikke udviser tegn på, at den ikke bryder sig om det.
5. Berøring på kroppen skal tilvænnes
Vær opmærksom på, at din hest måske aldrig eller i meget sjældne tilfælde har prøvet at blive rørt på benene og andre steder på kroppen som eksempelvis under maven. Derfor er det en god idé at starte med en fast hånd, der holder på dens ben og så langsomt bevæger sig nedad, uden at det bliver “nus”. Hvis hesten begynder at spjætte/løfte benet eller på anden måde bevæger sig uroligt, så slip straks presset. Prøv igen enten lidt senere eller næste dag. Samme taktik kan bruges, hvis din hest er kilden bestemte steder på kroppen – start med en fast hånd ikke en strigle og bevar presset, indtil hesten viser uro. Når din hest er vant til at blive rørt på ben og hove, begynder du på løft af ben. De første mange gange skal hesten kun lige løfte, og så sætter du hoven ned igen. Herefter kan du begynde at øge tiden hoven er løftet over jorden.
6. Den første gang med smed
Det kan være en smule nervepirrende at have smed første gang til sin unghest. Du kan lige så godt forberede dig på, at din hest vil reagere, for den kender måske ikke andre mennesker end dig, og en smed tilfører en masse nye lugte og et andet kropssprog, end den kender fra dig. Hvis din hest ikke kan stå alene på staldgangen, så sørg for, at der er andre heste i stalden. Hav en spand mad klar, og giv den mulighed for at læne sig op af en væg, da balancen hos en unghest er ret ustabil. Det er vigtigt, at du føler dig tryg ved din smed, så hvis ikke du allerede kender en, så hør i dit netværk, om de kan anbefale en, der er god til ungheste. Din hest vil højst sandsynligt blive nervøs ved den første beskæring, for både lyden og følelsen har den måske aldrig oplevet før. Men bare rolig, den vil med stor sandsynlighed lære det efter blot et par gange med smed.
Læs også: Hestetræner om når træningen bliver slidsom
7. At være i stalden alene
På sigt et det vigtigt, at du lærer din hest at være alene i stalden. Det bliver rigtig irriterende for både dig selv og eventuelt andre opstaldere, hvis deres heste skal med ind, hver gang din hest skal ordnes. Start med at trække den ind i sin boks eller bare lidt væk fra flokken, så den ikke kan se de andre, og giv den noget lækkert foder. Når den er færdig med at spise, lukkes den på fold med det samme igen. Den øvelse udfører du, indtil hesten udviser ro, efter den har spist op. Herefter kan du gradvist øge tiden i boksen eller hvor du nu er med den, og du kan begynde at strigle den, mens den spiser. Når hesten er vant til at være alene, også efter maden er spist op, kan du begynde at udvide øvelsen til eksempelvis staldgangen. Her starter du også med en spand mad og holder hesten i et træktov. Langsomt kan du begynde at binde den selvfølgelig med panikhager og kun i den ene side til at starte med. En del heste bryder sig ikke om at stå bundet især ikke med tov i begge sider af grimen, så for at undgå en uheldig situation, start da med at se, hvordan din hest reagerer ved at stå bundet kun i den ene side. Det er vigtigt, at du ikke forventer, at hesten fra start står flere minutter på staldgangen – det kan en unghest meget sjældent rumme, så de første gange er det bare at nusse den og så tilbage til de andre heste.
8. Godbidder kan være en god motivation
Der er mange holdninger til, om man skal træne sin hest med godbidder eller ej. Så længe det ikke tager overhånd, så er vores erfaring på redaktionen i forhold til ungheste, at det kan være en rigtig god motivation til at lære de basale færdigheder som for eksempel at blive trukket med og andet jordarbejde. Skal du ting, som tager længere tid som trailertræning eller stå på staldgangen, er det bedre, at det er en spand med foder. Dels fordi du ellers køber dig fattig i godbidder, og dels fordi hesten ikke skal have al fokus på dig, når den skal står på en staldgang.
9. De første gåture sammen med andre og alene
Det er ingen hemmelighed, at det er et stort arbejde at lære sin hest at blive trukket og redet på tur. Derfor er det også en rigtig god idé at starte med at trække ture sammen med andre, så den lærer at være ude i nye omgivelser. Hvis den både skal lære at være alene og gå tur i fremmet terræn med alt, hvad det indebærer af trafik, græsslåmaskiner, børn der spiller bold osv., så bliver øvelsen for svær. Når unghesten er tryg ved gåture sammen med andre heste, kan I begynde at begive jer afsted på egen hånd. Men… forvent ikke, at din hest kan det samme alene som sammen med andre. Sørg for kun at være afsted et par minutter i starten, og første øvelse er blot at gå en tur på gårdspladsen. Herefter kan I udvide distancen til landevejen. Her anbefaler vi, at du tager godbidder med i lommen. Det kan godt blive træls i længden med en hest, der går med hovedet nede i din lomme, men det kan aflæres, når først hesten er tryg ved at være afsted. Det gode ved godbidderne er nemlig, at de hjælper mod stress og panik over at være alene, for hesten kan ikke både stresse meget op og koncentrere sig om at få fat i lækre godbidder på samme tid. Derfor: Så snart din hest udviser nervøsitet, så giv den en godbid og gå et par skridt frem. På den måde forbinder hesten det at gå tur som noget lækkert, og når ikke at komme i et panikstadie over at gå alene. Den her proces er meget lang, og går der lang tid imellem, at I kommer afsted, skal du forberede dig på at starte lidt forfra hver gang.
10. Husk at hygge jer sammen
Der kan hurtigt gå meget træningslejer i det at have hest, men noget af det vigtigste er, at dig og din unghest får skabt et tæt bånd – det er uundværligt for jeres fremtid sammen. Hvis hesten finder ud af, at det er sjovt at være sammen med dig, så bliver hele jeres rejse helt fantastisk. Derfor er vores råd, at du ikke bruger for meget tid på at se, hvor langt andre er med deres heste, men at du i stedet nyder samværet med din unghest, om det så er at strigle den, nusse den eller bare give den en gulerod – I skal nok nå det hele, og det vigtigste er jo, at I hygger jer sammen.