Glidecreme og ridning: Hvordan hænger det lige sammen? 

Måske er du ikke nået dertil endnu, måske er det overstået for dig. Eller måske er du lige midt i det. Overgangsalderen. For nogle er det voldsomt, for andre går det forbi, næsten uden de lægger mærke til det. Men for mange har det konsekvenser for deres ridning. Det har vi talt med vores læser Helle Nørbjerg og gynækolog Christine Felding om.  

Generne ved menstruationsophør kan være mange og meget forskellige fra kvinde til kvinde. Men for ryttere kan tørre slimhinder være en enorm udfordring under ridningen. I værste tilfælde kan det faktisk gøre, at mange kvinder helt stopper med at ride. Men det skal ikke være løsningen! Det er nemlig hårdt nok i forvejen at være i overgangsalderen, og hvis man ikke engang kan ride på sin hest, vil livskvaliteten formentligt blive kraftigt forringet for de kvindelige ryttere, som oplever eksempelvis tørre slimhinder i forbindelse med overgangsalderen. Mange kvinder er simpelthen ikke godt nok informeret om de mange behandlingstyper, mener gynækolog Christine Felding. Der er utallige nemme og endda billige løsninger, men mange kvinder kender ikke til mulighederne, og så er mange bange for at tale om det. Vi ønsker at gøre op med dette stadig tabubelagte emne. 

Annonce
Hvad er overgangsalderen?
 • Overgangsalderen markerer ophøret af kvinders menstruation 
 • Kvindens æggestokke stopper med at producere de to kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron, når der ikke er flere æg tilbage 
 • Overgangsalderen kaldes også menopause eller klimakteriet
 • Gennemsnitsalderen for menstruationsophør i Danmark er 52 år 
 • 75% af alle kvinder oplever gener eller forandringer ved ophøret af menstruationen. Nogle er mere plagede end andre. 

“Jeg er blevet 58 år og er det sidste år gået i overgangsalderen. En af generne er tørre slimhinder. Møgtræls at ride med, siger jeg bare. Det er som om, huden ‘dernede’ er blevet tynd som pergament og sadlen belagt med sandpapir.” 

Helle Nørbjerg

Helle Nørbjerg oplever nemlig ikke kun gener i sit daglige liv af at være i overgangsalderen, men også i dagligdagen med hestene. Hun forklarer os, hvordan tørre slimhinder har været én af de største gener for hende, fordi det gjorde det svært og ubehageligt at ride. 

Om Helle Nørbjerg
 Helle er 58, gift med Søren og har tre voksne børn og to børnebørn. Hun har tidligere arbejdet med marketing og nyder nu livet med sin familie og to heste i Århus. Helle red som barn og holdt en lang pause som voksen, men købte hest igen for knap 10 år siden. I dag har hun en dansk varmblodshoppe: Gørklingårds Caiena på 9 år og en barok pinto vallak: Falco van Stald Barok på 8 år. Interessen ligger primært inden for den klassiske dressur og teorierne bag.

Nogle gange nåede jeg kun op på hesten i 2-3 minutter og måtte stå af igen, fordi det var for ubehageligt at fortsætte. Jeg blev simpelthen nødt til at løse problemet, så jeg ikke blev begrænset i min ridning.” 

Særligt nedsidning var virkelig en udfordring, og hun var ikke alene om det. Flere blandt hesteveninderne oplevede det samme problem, da Helle først åbnede op for dialogen mellem kvinderne.  “Jeg har efterfølgende talt med flere af mine jævnaldrende rytter-veninder. Og det kom bag på mig, at så mange af dem har haft problemet i flere år, men ikke italesat det overfor andre.” 

Speciallæge i gynækologi og obstetrik, Christine Felding, forklarer, at kvinder har et vist antal æg i æggestokkene fra man er født, og der produceres ikke nye æg i løbet af livet. På et tidspunkt er de æg opbrugt. Det er forskelligt, hvornår det er, men typisk ses det i 45 til 55-årsalderen. Æggestokkene producerer østrogen, så længe der er æg til stede. Når der ikke er flere æg, stopper produktionen af østrogen, og derved oplever kvinder eventuelle symptomer og gener. Der er ingen, der ved, hvorfor det ikke er alle kvinder, der oplever generne, men nogle kommer let igennem det, mens andre må søge hjælp til at mindske eller fjerne symptomerne. 

Om gynækolog Christine Felding

Christine Felding er speciallæge i gynækologi og obstetrik, og hun er yderst anerkendt i Danmark, når det kommer til kvinder i overgangsalderen.

Ud over et fuldt arbejdsliv inden for feltet besvarer hun fortsat spørgsmål i ugebladet Søndag, holder oplæg og foredrag og bliver ofte interviewet, når emnet er overgangsalderen. Christine Felding blev i 2012 optaget i Kraks Blå Bog som en af de mest betydningsfulde nulevende danskere. 

Typiske symptomer ved overgangsalderen
 • Svede/hedeture (75% af kvinder
 • Tørre slimhinder i skede, næse, mund og øjne (25-50% af kvinder) 
 • Hjertebanken og blødningsforstyrrelser  
 • Lettere tendens til blærebetændelse og urininkontinens 
 • Led- og muskelsmerter 
 • Søvnproblemer, træthed og nedsat sexlyst 
 • Psykiske lidelser såsom depression, humørsvingninger, koncentrationsbesvær 
 • Knogleskørhed og hjertekarsygdomme (10-40%) 

Behandlingsformer ved tørre slimhinder 

For at Helle kunne komme tilbage i sadlen forsøgte hun flere forskellige tiltag. Trusseindlæg og flere lag af trusser ovenpå hinanden løste i hvert fald ikke problemet. Men det gjorde glidecremen! Helle forklarer os hvor stor en forskel det gjort for hende.

Jeg søgte på nettet og endte med at købe en tube intimgel i håndkøb.”

Det fungerer så godt! Jeg har en fornemmelse af, at det giver fugt og smører, så huden kan glide uden at sprække. Jeg bruger en klat på størrelse med en negl efter et bad. Hvis jeg føler der er behov, kan jeg gentage det før jeg tager ud til hestene, men det holder typisk et par dage. Jeg mærker i dag intet til gener, når jeg bruger gelen, og tænker ikke længere over det som en begrænsning i min ridning eller min almindelige hverdag væk fra stalden.” 

Helle Nørbjerg til Århus Mesterskaberne på Caiena i 2023.
Helle Nørbjerg til Århus Mesterskaberne på Caiena i 2023.

Der findes udvendige og indvendige behandlingsformer, når det kommer til tørre slimhinder. Nogle kvinder oplever at have både udvendige og indvendige gener, imens andre kvinder kun oplever den ene gene. Men det er relevant at være opmærksom på, hvor generne sidder for at kunne få den korrekte behandling. Hvis man har mange gener, anbefales det, at man bliver undersøgt først for at være sikker på, at der ikke ligger andre bagvedliggende årsager. 

Man skal være opmærksom på, at det oftest er livslange behandlinger. Det er ikke bare en lille kur. Nogle gange ser jeg de samme kvinder, som kommer tilbage et år eller to efter med de samme gener,”

pointerer Christine Felding

Hormonbehandling 

Hormonbehandling består i at tilføre kroppen den østrogen, som den ikke selv kan producere. Det kan gøres lokalt i form af stikpiller eller vaginalring. Alternativt kan man indtage piller eller sætte et plaster, gel eller spray på huden på, som ofte ses til behandling mod svede- og hedeture. 

De fleste gener ved tørre slimhinder kan afhjælpes ved lokal hormonbehandling. Der kan behandles lokalt i vagina, så det ikke kommer til at påvirke resten af kroppen. Dog skal man være opmærksom på, at det er en livslang behandling, for hvis man stopper, bliver slimhinderne tørre igen, da østrogenet mangler igen. 

Intimgel 

Der findes mange forskellige typer intimgel, som er helt hormon- og parfumefrie. For nogle kan det fungere fint at bruge en glidecreme fra Matas, men der er også særligt udviklede gel til tørre slimhinder for kvinder i overgangsalderen. Disse kan indeholde hyaluronsyre, som findes naturligt i huden og tilfører fugt, eller endda havtornbær, som skulle pleje og beskytte huden. Særligt anbefaler gynækolog Christine Felding Dr. Warmings Critical Care Cream til de udvendige dele: 

Den er fuldstændig fantastisk. Man behøver ikke nødvendigvis at smøre hver dag, men man kan ofte nøjes med et par gange om ugen.” 

MonaLisa Touch 

De tørre slimhinder kan også behandles med en laserbehandling, som tager 20 minutter og laves uden bedøvelse. Denne behandling virker hovedsageligt indvendigt. Processen skal gentages nogle gange og koster cirka 5000 kroner per gang. Denne behandlingsform er indtil videre selvbetaling. Nogle sundhedsforsikringer betaler dog for dette, hvis man er dagligt generet. Behandlingerne foregår hos en gynækolog. 

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at der ikke findes mange undersøgelser om ryttere i overgangsalderen, når det kommer til behandlingsformer mod tørre slimhinder. Der er masser af muligheder at vælge imellem, men det er vigtigt at afprøve det, som passer bedst til dig. Tal eventuelt med din læge eller gynækolog om, hvor I skal starte for at finde den bedste løsning for dig. En løsning er der i hvert fald – og det er altså ikke at udeblive fra sadlen. 

Vidste du at ...
 • Overgangsalderen varer i gennemsnit 10 år 
 • Op til 50% af alle kvinder har oplevet tørre slimhinder i skeden 
 • Der findes forskellige behandlingsformer, som kan afhjælpe de fleste symptomer ved overgangsalderen 

Gør op med tabuet 

Selvom der er meget opmærksomhed på forskellige emner, som førhen har været underlagt tabuer, så er det stadig svært for rigtig mange kvinder at tale om overgangsalderen og de tilhørende symptomer og udfordringer, som den kan give – rytter eller ej. 

Rigtig mange af dem der kommer til Christine Felding, lider af flere symptomer på grund af overgangsalderen, som påvirker deres livskvalitet. De kan ikke gennemføre et samleje, bliver måske udskammet på arbejdet grundet svedeture og kan ikke sove ordentligt om natten. Men Christine Felding forstår ikke, hvorfor kvinderne ikke har søgt læge eller gynækolog tidligere, så de kan få afhjulpet deres udfordringer. Hun mener, det kommer ned til tabuet omkring overgangsalderen, som ofte er forbundet med uvished. Jo mindre, man ved om noget, des sværere er det at tale om. Men den erfarne gynækologs målsætning er at få udbredt den viden, som mange mangler. 

Der er forbløffende meget uklarhed omkring overgangsalderen og hvilke behandlingsformer, der findes. Også i forhold til hvor meget information, der ligger tilgængeligt diverse steder.” 

Alligevel ser Christine Felding en udvikling, og hun ser, at der er håb for, at overgangsalderen og dens symptomer ikke skal være så tabubelagt fremover. 

Vi er heldigvis i en periode, hvor der bliver gjort op med at ændre gamle tabuer. Der bliver skrevet utallige bøger om overgangsalderen. Det er ikke så tabubelagt, som det har været. Før i tiden blev overgangsalderen ikke nævnt med et ord. Og ingen talte med hinanden om det. Jeg ser meget oftere, at kvinderne er nysgerrige. Jeg bliver tit hyret ind til diverse kvindegrupper og kommuner, og der er altid stuvende fuldt.” 

Vi skal turde at tale med hinanden om de tørre slimhinder og andre problematikker ved overgangsalderen, turde dele vores erfaringer og derved gøre op med tabuet. Det kan ikke være rigtigt, at halvdelen af jordens befolkning skal holde noget så naturligt i det skjulte. Tak til vores læser Helle Nørbjerg, som turde stå frem og dele sin erfaring, og tak til gynækolog Christine Felding for at dele sin viden med os. 

Kilder:

Gynækolog Christine Felding

Sundhed.dk: Overgangsalderen

Netdoktor.dk: Symptomer og gener i overgangsalderen

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce