Studier: Gør stivelse i hestens foder den virkelig mere frisk?

Annoncørbetalt artikel
Saracen Horse Feeds Logo

Ja, det gør det! Og paradokset er svært: På den ene side har du en hest, der skal have energi til at kunne blive brugt som ridehest uden at tabe sig. På den anden side har du en hest, som måske ser spøgelser, flyver til himmels eller det der ligner, så snart den får noget der minder om sukker indenbords. Det er et dilemma, utallige hesteejere står med. Så hvad gør du?

To studier bekræfter netop sammenhængen mellem stivelse i hestens foder og dens temperament. Derfor har vi talt med Saracen Horse Feeds Danmark om problemet; et problem, de bestemt kender til og rådgiver i hver eneste dag.

Læs også: Hvor ligger din hest på temperamentsskalaen?

6 råd til fodringen af den temperamentsfulde hest

Frisk, doven, nøjsom eller energikrævende, så er der ingen tvivl om, at godt stråfoder er grundlaget for en sund og velfungerende hest. Men lige så snart vi begynder at bruge hesten, så har den også brug for lidt mere energi i form af kraftfoder til at opbygge muskler og holde huld. Spørgsmålet er bare, hvilken form for energi, der er bedst, når man har en hest med temperament og som måske tilmed er svær at fordre på. Her er Saracen Horse Feed Danmarks råd.

1) Få lavet foderanalyse på dit stråfoder – så ved du præcis, hvad der er i.
2) Overvej, om du bruger det rette stråfoder. Noget stråfoder er godt for nogle typer heste, mens andet er bedre for andre. Saracen Horse Feeds Danmark påpeger, at for heste med et sart mave-/tarmsystem kan for eksempel wrap være hårdt mod maven og sukkerindholdet skabe problemer.
3) Find et kraftfoder, som indeholder en minimal mængde sukker og stivelse (også i form af glukose), men som er rigt på fibre, fedt og protein.
4) Først når du på baggrund af din hests basale foderindtag – altså stråfoder og kraftfoder – og dyrlægens vurdering af, at hesten ikke fejler noget, kan du overveje at give den et temperamentsdæmpende tilskudsfoder. Så ved du nemlig at det resterende er i orden.
5) Synes du, at din hest er rund om maven, men at den mangler fylde andre steder på kroppen? Så er den måske det, man kan kalde ‘tyndfed‘ og dermed fejlfodret, og du bør overveje at tale med din dyrlæge og med en foderrådgiver om, hvad du kan gøre.
6) Husk at rådføre dig med din dyrlæge løbende, særligt hvis du føler at din hest pludselig bliver mere nervøs og temperamentsfuld end normalt.

Studier fastslår sammenhæng mellem stivelse og temperament

Ifølge Equinews har flere forskningsprojekter vist en sammenhæng mellem stivelse i hestens foder og hestens energiniveau. Det er samtidig påvist, at en nedgang i stivelse kan blive til en nedgang i hestens nervøsitet.

En undersøgelse lavet af britiske forskere konkluderer, at hvis man sammenligner en gruppe heste, der har spist stivelsesrigt foder, med en gruppe heste, der har spist fiberrigt foder, så har hestene, der spiser stivelsesrigt foder, en markant anderledes adfærd. De får en højere hjerterytme og bliver nemmere forstyrret under eksempelvis spisning end det er tilfældet hos den anden gruppe heste. Forskerne forklarer den højere hjerterytme som et tegn på nervøsitet eller ophidselse. 

Læs også: Få styr på din hests temperament under rytter

Hestefolket er blevet klogere – men vi kan blive endnu klogere

I dag kan det virke noget grotesk, at ridemærkebogen fra 1994 foreslår, at en ridehest bør fodres med for eksempel 4 kilo græs/hø, 4 kilo halm og 4 kilo havre eller alene 8 kilo halm og 6 kilo kraftfoder dagligt. Heldigvis er hesteverdenen blevet en hel del klogere på hestens fodringsmæssige behov siden dengang. I dag ved vi, at for meget sukker og stivelse i hestens foder er et no-go, og at grovfoder som græs, hø eller wrap bør være hestens primære energikilde. Af de årsager er blandt andre fodringsmidler som havre og stivelse sjældent brugt – eller i hvert fald brugt med omhu.

Men vi kan blive endnu klogere. Har du for eksempel nogensinde tænkt over, at der sagtens kan være et højt indhold af sukker og stivelse i hestens foder, selvom den ikke indeholder hverken havre eller melasse? Også i foderprodukter som ellers brander sig som værende sukkerfattige? Og sågar i hestens stråfoder?

Selvom vi skal have øje for de søde, kemiske forbindelser, så er det vigtigt at huske, at det er noget nært umuligt at fodre en hest fuldstændig sukker- og stivelsesfrit. Der vil altid forekomme en mængde naturligt sukker i et foder, men der er stor forskel på hvor meget. Samtidigt er sukkerarterne de eneste former for energi, hestens hjerne kan bruge. En smule sukker eller stivelse er altså afgørende for, at hesten kan fungere, men det er naturligvis om at finde den rette balance, så aktiviteten i hjernen ikke kammer over.

For nogle heste er det mere end tilstrækkeligt med den mængde naturlige sukker, der findes i deres stråfoder, og de behøver måske kun en håndfuld sukkerfattigt kernefoder dagligt. Derfor er det ikke underligt, at rigtig mange foderrådgivere rundt omkring i landet ville ønske, at vi hestemennesker var bedre til at få lavet foderanalyser på vores grovfoder. Det er nemlig den eneste måde at finde ud af, præcis hvor meget sukker og hvilke andre vigtige stoffer, vores hestes primære energikilde indeholder.

Få tjekket din temperamentsfulde hest af en dyrlæge

Hvis du oplever problemer med din hests temperament, bør du før alt andet få den tjekket igennem af en dyrlæge. For ja, problemet kan være foderrelateret, men det kan mindst lige så vel være relateret til smerte. En hest er et stoisk dyr, hvilket betyder, at den som udgangspunkt er et roligt væsen og kun udviser ubehag, hvis den virkelig har ondt. Dog kan et forholdsvist iltert sind også skyldes, at hesten er glad for at arbejde. Fordi hesten som bekendt ikke selv kan fortælle, om der er tale om det en eller det andet, og det kan være svært at skelne, er første skridt altid at tale med en dyrlæge om det, når du kæmper med en temperamentsfuld hest. Først derefter kan du begynde at kigge på dens foder.

Læs også | annoncørbetalt: Dufours råd til at opnå en stærk og ridelig unghest

Hest løber i sne
Særligt om vinteren oplever mange, at deres heste bliver lidt ekstra vågne. Det kan skyldes vejrskiftet og at det måske bliver frost, men for mange heste skyldes det også, at de står mere inde og deraf får mere energi – og det skal man naturligvis huske at tage højde for i sin afvejning af sukker og stivelse i hestens foder. Foto: Shutterstock.

Det anbefaler Saracen

Når du er sikker på, at din hests temperament ikke skyldes smerter, kan du begynde at kigge på hestens foder. Saracen Horse Feeds har naturligvis et par bud på, hvilke typer grundfoder, der kan være gode til en hest med gang i. Det ene hedder Re-Leve og er baseret på et forskningsprojekt fra Minnesota University og Kentucky Equine Research. Du kan læse om foderet her eller kontakte Saracen Horse Feed Danmark for at høre om deres øvrige sukkerreducerede foderprodukter eller få lavet en foderplan.

Kilder

Saracen Horse Feeds: Feeding Horses With Excitable Temperaments
The Horse: Does Feeding Affect Behaviour?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce