Nu når hestene snart skal ind fra græs eller måske allerede er i gang med grovfoderet, starter sæsonen for vinterfodring for alvor. Da grovfoderet er størstedelen af hestens foderindtag, kan det være en stor fordel at kende til indholdet af grovfoderet. Agronom og fagspecialist hos Equsana, Anna-Emilie Most Rasmussen, svarer på en række spørgsmål omkring grovfoderanalyser generelt og hvilke tendenser man ser i år.
Hvorfor anbefales det at få lavet en grovfoderanalyse?
Grovfoderet udgør størstedelen af hestens foder, og derfor er det vigtigt at kende indholdet i sit grovfoder, så det kan regnes med i hestens foderplan. Grovfoderet bør danne basis for hestens foderplan, hvor kraftfoderet skal tilføre de ting hesten ikke får tilstrækkeligt af igennem sit grovfoder.
LÆS OGSÅ: Det vigtige grovfoder: Stråfoderets mange muligheder
Hvorfor anbefales der en grovfoderanalyse ved heste med stofskifte- og tarmfloraudfordringer?
Fodring spiller en stor rolle hos alle heste, men særligt hos heste med stofskifteudfordringer. Her er det vigtigt at gå efter grovfoder med et lavt indhold af sukker og et indhold af energi, der passer til den pågældende hest, så man holder dem i korrekt huld. Desuden er det vigtigt, at grovfoderet har et passende tørstofindhold, da det ellers kan påvirke tarmfloraen.
Hvilke tal er det man skal være særligt opmærksom på i grovfoderanalysen?
Særligt energi, sukker, protein og NDF er vigtig, men også andelen af mineraler, hvis der analyseres for dette.
Hvad er det man kigger på i en grovfoderanalyse?
Når man kigger på en grovfoderanalyse, kigger man først og fremmest på hvilken type hest grovfoderet passer til. Dette vurderes ud fra andelen af energi, fordøjeligt protein, sukker og NDF. Har man f.eks. en nøjsom hest, så ønskes der et lavt indhold af energi og sukker, og et højt indhold af NDF. Har man derimod en konkurrencehest på højt plan, ønskes et højere energi- og proteinniveau end til en nøjsom hest, for at kunne dække dens behov.
LÆS OGSÅ: Ved du, hvornår dit grovfoder er sikkert at fodre med?
Ved hvilke procentsats er sukkerniveauet lavt eller for højt?
Sukkerniveauet er lavt, hvis det er under 10 %, men det er normalt, at sukkerindholdet kan være højere, hvilket ofte ikke er et problem for sunde og raske heste. Hvis sukkerindholdet kommer over 14-15 %, begynder det at være i den høje ende, og man skal være opmærksom på hvilke heste, der fodres med grovfoderet, da det ikke er alle heste, der vil kunne tåle indholdet af sukker.
LÆS OGSÅ(Annoncørbetalt) Giver du din hest mash? Lær mere om fordelene, og hvornår det kan være gavnligt
Hvilke tendenser ser I i år?
I år har vi set en tendens til, at en del analyser har haft et lavt indhold af protein og et højt indhold af sukker.
Hvad kan denne tendens skyldes?
Denne tendens skyldes formentlig det varme og tørre vejr, der har været hen over sommeren, hvilket har ført til, at græsset ikke er vokset særlig meget.
Hvad er forskellen på første og andet slet?
Første slet er første gang græsset på marken bliver slået, hvorimod anden slet er anden gang græsset på marken bliver slået. Første slet er derfor ofte slået tidligere på året end anden slet. Det er umuligt at sige noget om forskellen i næringsindholdet imellem første og andet slet, da det afhænger af flere faktorer, blandt andet vejret, hvorfor man altid bør få lavet en analyse af sit grovfoder.
Ønsker du at kende til kvaliteten af dit grovfoder, så kan du kontakte Equsana og få lavet en grovfoderanalyse.