Dyrlæge: Hævede ganacher og ben forekommer ofte i det tidlige forår

Hesteejere oplever indimellem, at deres heste får hævede ganacher eller spytkirtler. Mange bliver ganske forståeligt bekymret for kværke eller andre farlige sygdomme, når de ser, at deres hest ligner en patient med fåresyge. Men oftest er denne tilstand ganske harmløs. Hvis hesten ellers har det godt, spiser sit foder uden problemer, kan tygge og synke og ellers opfører sig normalt, så skyldes tilstanden højst sandsynligvis en ophobning af spyt i hestens spytkirtler. Disse spytkirtler sidder på begge sider af hovedet, ved overgangen mellem hals og hoved.

Annonce

Læs også: Dyrlæge: Derfor virker symptombehandling ikke

Om skribenten
Denne artikel er skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson fra Hestedoktoren. Hun er født og opvokset i Island, men valgte at blive i Danmark efter end uddannelse. Nannas særlige fokuspunkter i sit arbejde ligger på Mavesår, forfangenhed og stofskiftesygdomme, kronisk diarré, vægttab og andre tarmlidelser, luftvejslidelser, kronisk hoste og nedsat præstation, vækstproblemer, benstillingsproblemer og andre følsygdomme samt kiropraktik.

Sker, fordi hesten har svært ved at komme af med spyttet

I det tidlige forår, når græsset og ukrudtsplanter begynder at spire frem, indeholder de grønne vækster på folden en utrolig masse smagsstoffer, som sætter gang i hestens spytproduktion. Det behøver ikke at være de store mængder som hesten indtager og mange hesteejere er meget skeptiske, når de hører denne forklaring. ”Der er jo næsten ingenting på folden”, er deres kommentar. Men selv små mængder af disse saftige spirer kan sætte gang i spytkirtlerne.

Hvis spytkirtlerne udførselsgange er lidt snævre, har hesten svært ved at komme af med spyttet, og derfor hæver den op. Men som sagt er det ikke en farlig tilstand, og oftest går den over af sig selv. Hesten kan dog være generet af hævelserne og forhindrer den først og fremmest i at bøje nakkeleddet. Dressurheste især, kan derfor være generede under arbejde, hvis de skal gå med en stor samlingsgrad.

ET GODT RÅD
Et gammelt husråd bruges ofte med stort held: Hvis hesten spiser en halv appelsin eller får sprøjtet lidt citronsaft ind i munden sætter det yderligere gang i spytproduktionen og det bevirker ofte, at hesten får tømt sine spytkirtler for det ophobede spyt. Hvis dette gøres en halv time inden ridning, er man ofte heldig at hævelsen aftager så meget, at hesten kan arbejde uden gener.

Kan skyldes en infektion

Hvis hesten derimod er sløj, har nedsat ædelyst, ondt ved berøring af de hævede spytkirtler og eventuelt feber, kan hævelsen skyldes en infektion i området. I de tilfælde skal dyrlægen kontaktes.

Hævede ben på grund af græsset

I det tidlige forår vil mange heste også reagere med hævede ben, især bagben, når de vænnes til græsset. Disse hævelser skyldes oftest at hesten har indtaget for meget græs i forhold til, hvad den er vant til. Denne foderændring forårsager en ”fejlgæring” i hestens stortarm og det resulterer i produktionen af forskellige affaldsstoffer. Disse affaldsstoffer forstyrrer blodomløbet i benene og resulterer i hævelser.

Annonce

Disse hævelser medfører ikke, at hesten er halt, og de er ikke varme eller ømme ved berøring. Hesten har ikke feber, den har normal appetit og virker alment upåvirket. Hvis dette er tilfældet, skal hesten tages væk fra græsset i nogle dage, indtil hævelserne er aftaget. Samtidigt skal hesten motioneres for at få blodcirkulationen i benene til at fungere normalt. Efterfølgende skal hesten græsses langsomt ind igen, samtidig med, at den får godt hø eller wrap og eventuelt et tilskud af tarmregulerende fodertilskud.

Hævede ben kan selvfølgelig skyldes mange andre ting. Hvis hesten er halt og benene ømme ved berøring, skal dyrlægen kontaktes. Det samme er også tilfældet, hvis hesten er alment påvirket og har nedsat ædelyst eller feber.

Læs også: Det kender du alt for godt, hvis du er staldens “dyrlæge”

Artiklen er oprindelig bragt i april 2017.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce