Har din hest en glad tunge?

Vidste du, at for at hesten kan bøje nakken, og samtidig trække vejret, skal dens underkæbe kunne skubbes lidt frem? Og at hesten, når den for eksempel stilles eller bøjes mod venstre, skyder underkæben mod højre og omvendt? Kan hesten ikke det, mister den balancen og spænder derfor op i kroppen for at kompensere herfor. Låsninger og/eller spændinger omkring kæbeleddet og tungebenet, giver derfor også spændinger i nakken, og påvirker derved bevægeligheden ned gennem hele rygsøjlen.

Annonce

Artiklen er skrevet af Anja Thorup, der er cand. scient. med speciale i hesteadfærd og -velfærd 

Ligeledes kan låsninger, skævheder og spændinger omkring hestens tungeben, som er tæt forbundet med hestens kæbeled, og som hæfter til kraniet lige bag dette, påvirke bevægeligheden af hele hestens rygsøjle. Endvidere er der muskel-forbindelser fra tungebenet til både svælget, kæbeleddet, nakken, skulderbladet og brystbenet. Det vil sige, at hvis hesten er generet i og omkring tungen, kan det ikke alene påvirke hestens fødeindtag og fordøjelse, men vil i høj grad også påvirke både hestens balance, forbensaktion og samlingsgrad.

Tungebenets anatomi

Kigger vi en smule nærmere på hestens anatomi, så består hestens tungeben (os hyoideum) af 7 små knogler, som forbinder hestens tunge til kæbeleddet og svælget. Fra hestens tungeben udspringer endvidere to store muskler, som forbinder tungen med henholdsvis skulderen (m. omohyoideus) og brystbenet (m. sternohyoideus).
Tungebenet ”hænger” nærmest som en gynge i hestens kranie. De to lange stylohyoid knogler hæfter lige bag hestens kæbeled (på os temporale), mens Thyrohyoid er forbundet med skjoldbruskkirtlen, og lingual process, som stikker ud fra Basilhyoid (som kan sammenlignes med ”gyngens sæde”), er den del der er indlejret i selve tungen.

Denne skitse af hestens tungeben er fra bogen: The Horse Anatomy Workbook, af Maggie Raynor. Her har jeg farvet 1: Stylohyoid (som er den del der hæfter til kraniet lige bag kæbeleddet), orange. 2: Cerathyoid, blå. 3: Lingual process (som er den del der indlejret i basen af hestens tunge), lilla. 4: Thyrohyoid (som er forbundet med skjoldbrusken), grøn, og det røde i bunden uden et nummer er Basilhyoid, som egentlig er en del af nummer 3, og som er den knogle hvorfra Lingual process udspringer.

I anatomibøgerne beskrives hestens tungeben ofte som en del af hestens respirations- og fordøjelsessystem, da tungebenet i høj grad er involveret heri. Men som det fremgår her, kan hestens tungeben altså også have stor betydning for hestens bevægemønster. Og omvendt, så kan spændinger i de to store muskler, der løber fra hestens tungeben, langs halsen til skulder og brystben, påvirke både hestens vejrtrækning og indirekte også dens fordøjelse.

Tungebenets knogler er ganske fine, og kan let beskadiges, for eksempel ved træk i hestens tunge, men også træk i hestens øre kan påvirke hestens tungeben, ligesom tandproblemer, uhensigtsmæssig brug af tøjlen og eventuelle hjælpetøjler kan være en almindelig årsag til problemer med tungebenet. Ja, selv en dårligt tilpasset saddel kan give hesten problemer omkring kæben og tungebenet.

Konsekvenserne ved problemer i tungebenet

Hvis hesten har problemer omkring tungebenet og/eller kæbeleddet kan det resultere i, at den ikke tygger maden ordentligt, hvilket blandt andet kan resultere i fordøjelsesproblemer, kolik, mavesår. Dette kan igen påvirke hele hestens biokemi, og kan i sidste ende give både hormonelle forstyrrelser og adfærdsproblemer.

Denne skitse over hestens dybe muskulatur er fra bogen: The Horse Anatomy Workbook, af Maggie Raynor. Her har jeg farvet m. Omohyoideus (som forbinder tungebenet med skulderen) lilla og m. Sternohyoideus (som forbinder tungebenet med brystbenet) blå.

Eksempelvis oplever mange at deres lidt for ”vågne” heste får det bedre og ”falder mere til ro”, hvis de får et tilskud af magnesium. Men hvis nu hesten ikke er i stand til at optage det magnesium, der er i dens foder, på grund af fordøjelsesproblemer, som skyldes at den ikke tygger sin mad ordentligt, på grund af problemer omkring kæbe og/eller tungeben. Så har vi jo i virkeligheden ikke hjulpet hesten ret meget ved at give den ekstra magnesium, men blot fjernet et symptom. I denne forbindelse skal vi dog også være opmærksomme på, at magnesiummangel kan skyldes meget andet end problemer med kæbe og/eller tungeben.

Symptomer på smerter i tungebenet

På grund af tungebenets muskulære forbindelser til hestens forben, så kan problemer her som sagt påvirke hele hestens måde at bevæge sig på – ja selv den måde hesten står på kan være under indflydelse af hestens kæbeled og tungeben, hvilket kan resultere i, at hestens hove over tid udvikler sig uens. Ofte vil man se, at heste der har problemer med kæbeleddet og/eller tungebenet går med korte skridt på det ene eller begge forben.

Et andet typisk tegn, er at de skubber brystbenet frem og ned, at de ”hænger i ryggen”, og at de bliver ”sure” hvis man prøver at udløse deres rygrefleks – ja, mange af hestene bryder sig slet ikke om at blive rørt ved eller striglet på undersiden af halsen og på bugen, ligesom det at få dækken af og på kan genere dem voldsomt.

I forbindelse med træningen vil hesten typisk være urolig med hovedet, være tung fortil, være svær at samle, have svært ved sidebevægelser til den ene eller begge sider, skyder skulderen ind/ud på den ene eller begge volter, vil ikke søge korrekt frem til biddet, og vil have svært ved at bruge ryggen korrekt. Det er heller ikke ualmindeligt, at heste der har problemer med kæben og/eller tungebenet bliver halte, får skulderproblemer, får seneproblemer i et eller begge forben, får lændeproblemer og selv problemer med bækkenet kan stamme fra kæben og tungebenet.

Annonce

Vær opmærksom på, at hesten sagtens kan have andre symptomer end de nævnte, ligesom disse symptomer også kan skyldes andre problemer, end problemer ved hestens tunge.

LÆS OGSÅ: Snubler din hest eller er den uforklarligt halt?

Artiklen er oprindeligt bragt i marts 2017 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce