Har du set dig selv ride?

Med det mener jeg: Har du set dig selv ride sådan RIGTIGT – evt. på film? -og ikke bare i de sekunder hvor dine øjne flygtigt rammer dig selv og din hest i spejlet i ridehuset. Eller på de nøje udvalgte og måske redigerede billeder du deler på SoMe.

Er det ok at gøre sig tanker -ovenikøbet af den lidt dømmende slags når vi ser andre ride?

Jeg kommer hver uge hos en veninde, hvis stuevinduer vender lige ud til naboens ridebane. Naboen er et opstaldningssted med cirka 20 heste og ponyer, ridebane og ridehus.

Her ser jeg uge efter uge, den samme rytter ride rundt på banen. Det er ensformig ridning jeg ser, og hun er begyndt at ”irritere” mig lidt. Og det er egentlig lidt tarveligt. Jeg kender ikke hverken rytter eller hest og jeg er sikker på, at rytteren er noget af det sødeste og rareste. Jeg er sikker på hun overøser hesten med både kys, klap og gulerødder i rigelige mængder.

Det der er groet frem i mine tanker og har udviklet sig til en direkte irritation –er manglen på rytterudvikling!

Annonce

Ser du realistisk på dig selv som rytter

Rytteren jeg iagttager så ofte, er en voksen kvinde, som sandsynligvis ikke har redet ret længe eller ikke har redet en del år. Hun skal lige finde rytmen igen, hvilket jeg dømmer ud fra hendes ridestil.

Kendetegnene på en uerfaren rytter
 

#Hænder

Urolige hænder der ”flyver” højt over manken. Totalt i tilfældig takt eller utakt med hesten. Hænder om en tøjle, der er stram som en spændt pilates elastik.

# Schenkler

Schenklerne svinger uroligt frem og tilbage og prikker rytmisk hesten i siden med hælene. Tæerne stritter ud til hver side.

# Hovedet

Hovedet på skrå og hagen helt ned til brystet. Rytteren kigger ned på hestens skuldre i stedet for at kigge frem mellem ørerne.

# Trav

Trav er den sværeste gangart når man er ny og uerfaren rytter. Det er, hvad enten det handler om letridning eller nedsidning.

Letridning handler om at ramme samme rytme som hestens. Som så meget andet ridning, så ser det så nemt ud når det gøres rigtigt. Men det kræver balance, kropsbevidsthed og koordinationsevne.

Nedsidning volder som regel en hel del flere problemer. Og nedsidning ER rigtig svært. Det er i særdeleshed svært på en hest, der sænker ryggen og går med hovedet højt og stift mod bidet -her vil jeg sige det faktisk er umuligt at ride en forsvarlig nedsidning.

#Galop

Galop er egentlig en langt nemmere gangart at sidde i end trav. Det kræver dog at man forstår hestens bevægelse og følger den. Nybegyndere har en tendens til hurtigt at komme ud af rytmen og kommer derfor nemt til at flyve i sadlen. Et par urytmiske bump og man kan hurtigt komme til at flyve af i en snæver vending.

Selverkendelse kræver mod

Ovennævnte problematikker er helt i orden, hvis man lige er startet til ridning og mon ikke vi alle har været der på et tidspunkt – og sikkert stadig slås lidt med finpudsningen af det ene eller andet.

Jeg bliver bare her lidt trist når jeg ser det samme uge efter uge, måned efter måned uden synlig forbedring.


”Man skal turde tabe for at kunne vinde”

Mental coach og rytter Rasmus Bagger

Jeg elsker det citat og er i det hele taget stor fan af mental- og performance coach Rasmus Bagger.

Det er ikke hverken forkert eller flovt ikke at være dygtig til noget fra start af. De færreste af os er naturtalenter til alt og kan starte på noget og udføre det til perfektion på nul komme fem. To skridt frem og et tilbage er meget kendetegnene for meget træning. Det vigtigste er: AT DER ER EN POSITIV UDVIKLING.

På næsten påståelig vis vil jeg mene, alle ryttere har mødt kommentarer fra ikke-ryttere som: ”Det jo hesten der laver hele arbejdet” eller: ”Hvor svært kan det lige være at sidde der”.

Til dem, har jeg blot lyst til at svare: ”jamen, kom du endelig nærmere og hop op og gør så lige 7 forskellige ting med din krop uafhængigt af hinanden, mens du kigger frem og styrer hesten udenom de andre 5 ryttere på banen OG lige er opmærksom på, om der kommer nogen forbi med en klapvogn, paraply, ballon, gøene hund og så videre. Som din hest måske synes er det farligste i hele verden.

Læs også: Carl Hester: Brug dine penge på undervisning i stedet for dyre heste

Nej! – Ridning er IKKE nemt, lad os få det slået fast. Men måske netop derfor er det så tilfredsstillende og afhængighedsskabende. Vi ryttere svæver rundt høje på boblende lykkehormoner med salige smil og røde kinder efter en god ridetur.

Gode råd til din positive udvikling

Motivation og selvkritik

Allerførst skal du stille dig foran spejlet og fortælle dig selv at du er motiveret, at du gerne vil blive bedre og godt kan tåle at få konstruktiv kritik. Ofte er vi vores egen både bedste og værste kritiker. For at få en god opstilling er det nødvendigt at være enorm selvkritisk.

Bliv filmet når du rider

Som nævnt tidligere er mit bedst råd at filmet mens du rider. Du skal filmes så længe, at du faktisk glemmer du bliver filmet eller endnu bedre: bliver filmet når du ikke ved du bliver filmet. Da opnår du et så realistisk billede på din ridning som muligt. Jeg har flere gange oplevet ryttere ( inklusiv mig selv)  blive filmet og når de ser filmen så udbryder de: ” Guuud, jeg troede jeg sad lige, havde hælene nedaf, var mere tilbage i sadlen i nedsidning” osv. osv. En ting er hvad vi tror og føler når vi rider, noget andet den reelle virkelighed. Vi skal træne at sidde lige og træne vores balance samt vores evne til at multitaske.

Læg en strategi for din ridning – hver gang

Læg dernæst en plan for din ridning. Det er umuligt og meget lidt konstruktivt at fokusere på alle dine udfordringer på samme tid. Beslut dig for, om du i dag vil du fokusere på dine hænder eller dine schenkler eller hvad din udfordring måtte være.

Du kan nu f.eks vælge at træne overgange fra skridt til trav og lave en masse volter, slangegange og 8-taller i stedet for at knokle igennem et langt dressurprogram i skridt, trav og galop. Ved kun at lave små passager i trav, kan du fokusere på at øve at holde hænderne på plads eller schenkler i ro i korte -og svære travperioder og så få ro på det hele igen i skridt med blød eftergivenhed.

Sæt nogle mål – og nyd sejren

Hvis du har en stille drøm om at ride i en konkurrence – så træn mod det mål. Sæt et realistisk mål, sats måske på blot at gennemføre i stedet for straks at se den røde og hvide roset for dig. Sørg for, at der ikke er for meget der står i vejen for dine mål – ellers lav nogle andre.

Hvis din hest ikke vil køre i trailer, så skal dit første mål være at træne den i at køre i trailer INDEN næste mål er at komme til stævne.

Husk at nyd hverdagens sejre og sæt nye mål. Foto: Canva Pro

Husk endelig at nyd din sejr og klap dig selv lige så meget på skulderen som du klapper din hest på halsen når i når jeres mål – uanset hvor store eller små de mål er. For hvert mål og eller delmål du kommer i hus med, bliver du sulten på mere og en positiv udvikling er i gang.

”Tantestroppen” -pinlig eller prof ?

Den lille læderstrop, der sidder henover forsvislen på salen på især ponypuder er slet ikke så tosset endda. Faktisk træner vores danske rytter ikon Cathrine Laudrup Dufour ofte med den i sadlen. Den er super god til at skabe ro fortil. For er hesten urolig i munden bliver rytterens hånd det også og omvendt, og her er stroppen en meget simpelt og fantastisk rekvisit til at give hesten en rolig og sikker hånd. https://www.instagram.com/p/CrghNBuIm5o/   Det kan dermed evt. give dig bedre mulighed for at koncentrere dig om dine schenkler.

” Brug stroppen til at regulere dig selv i sadlen ”

                                                                                                                    Cathrine Laudrup Dufour

VIGTIGT: Du må ikke stramme tøjlen ind og låse den fast i din hånd sammen med tøjlen. Hesten skal stadig mærke en eftergivenhed og IKKE en statisk modstand.

Læs også: Del 1: Træningstips fra Cathrine Dufours clinic

Øve øve øve…Og undervisning

På fast basis eller ved Clinics.

Vi har alle været begyndere – faktisk i alt vi foretager os. Vi har brug for at øve os for at blive bedre og vi er alle nok vokset mere eller mindre op med sætninger som: ” jo mere du øver dig, jo dygtigere bliver du” og ”Det du øver dig mest på bliver du bedst til” og klassikeren: ” øvelse gør mester”

En god underviser som du stoler på og føler dig tilpas ved, er selvfølgelig alfa omega for den gode udvikling. Men der er mange er ikke har mulighed for fast undervisning hver uge eller hver måned. Det er dog ofte muligt at lave aftaler med trænere på mere “løs basis”. Mange undervisere, heriblandt også ryttere på topplan, afholder det der kaldes Clinics som man kan melde sig på. Det er uafhængig undervisning, der tager udgangspunkt i dig og din hest hvor i er lige nu, medmindre det er en Clinic der omhandler et specifikt emne.

Undervurdér ikke skridt

Undervurdér ikke vigtigheden af skridt. Skridt er ikke bare “at sidde”, nej skridt både kan og skal også “rides”. Du kan sagtens beslutte dig for kun at skridte en dag. Her får du mulighed for at koncentrere dig om din opstilling, kontakten på tøjlen og mange andre fine detaljer vedrørende hesten og dens anatomi og bevægemønster.

Terrænridning er godt for både hest og rytter og træner jeres balance. Foto: Canva Pro

Træn din balance – på tur eller uden sadel

Husk at det også er træning at ride en tur. Det er ikke kun dressur på en bane der gør dig til en bedre rytter. At ride en tur, og helst i bakket terræn eller ad snoede stier, er med til at træne din balance. Selv en skridttur er med til at udvikle dig som rytter.

Hvis du er til den modige side kan du evt. udfordre dig selv til at skridte en tur ( eller på en bane)  uden sadel. Få evt. en til at gå med ved siden af, så du føler dig mere tryg og derfor slapper mere af. Du får en fantastisk mulighed for at mærke hvordan hestens muskler arbejder og hvordan hele dens biomekanik fungerer. Men mest af alt, så træner det din rytterbalance og kropsbevidsthed.

Læs også: Glem ikke din egen krop!

KONKLUSION

Så er jeg tilbage til rytteren jeg ser hver uge… hvis jeg havde modet gik jeg ind på banen til hende og spurgte, om ikke jeg skulle filme hende så hun kunne SE sig selv ride og så råde hende til at ”spise elefanten i små bidder” ved at øve små ting af gangen og huske at nyde hver lille sejr.

God ridetur til jer alle – frem med kameraet, træk vejret undervejs, smil og nyd dine minutter i sadlen -også når det er svært.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce