Haygain: Slut med støvet stråfoder

Selv hø af god kvalitet indeholder indåndelige partikler, mug og bakterier. Hvis hø bindes i baller når det er for fugtigt, skabes der ideelle forhold for fremvækst af mug, hvilket forværrer problemet og reducerer den hygiejniske kvalitet. Denne mug producerer sporer, der bidrager til det indåndelige støv, som er allergifremkaldende og yderst skadelig for hestens luftveje.

I modsætning til mennesker kan en hest kun trække vejret gennem næsen, så hvert åndedræt introducerer luftbårne partikler, inklusiv støv fra hø, i hestens luftveje og lunger. Dette støv påvirker også mennesker og forværrer lidelser som for eksempel astma og høfeber, og det forårsager endda ”Landmandslunge” sygdommen, når det inhaleres i store mængder.

Når de undersøges, viser det sig, at mange heste, der ser sunde ud, faktisk har en åndedrætslidelse, som reducerer deres livskvalitet og præstation. Det er fordi allergener som for eksempel svampesporer i hø forårsager åndedrætslidelser såsom luftvejssygdom (AID) og tilbagevendende luftvejsobstruktion (RAO) også kendt som COPD.

Som sagt er der mange heste der har luftvejsproblemer, som kan have forskellige årsager. Nogle heste hoster pga. det støv der er i høet. Og nogle heste reagerer på mug, bakterier, svampesporer og mider der er i høet. Det hvad man har gjort indtil videre er at hesteejere har vandet eller har lagt høet i blødt, som sviner, kræver en del vand og man skyller vigtige næringsstoffer ud. Undersøgelse har vist at iblødsætning i bare 10 minutter kan øge bakterier med op til 150%! Lige modsat af det man ønsker at opnå for sin hest. Se også figur 1 herunder.

haygain

Vidste du?

 • Forskning viser, at 1 ud af 6 heste har en præstationshæmmende åndedrætslidelse;
 • Det anslås, at op til 80% af opstaldede heste har en luftvejsbetændelse;
 • Åndedrætslidelser er den næst hyppigste årsag til mistede træningsdage inden for væddeløbsbranchen;
 • Iblødsætning i 10 minutter kan øge bakterier med op til 150%;
 • En undersøgelse har vist, at heste, som bliver fodret med hø af dårlig kvalitet eller uhygiejnisk hø, er væsentligt mere modtagelige for kolik.

Haygain hødampere er den eneste videnskabeligt beviste metode til rensning af hø. Metoden forbedrer foderets hygiejniske kvalitet og reducerer derved faren ved indåndeligt støv, bakterier, mugsporer og mide afføring. Mineraler forbliver uændret og der er en mindre reduktion (minus 2 %) af vandopløseligt kulhydrat (sukker) som kan gøre dampet hø til en nyttig fodertype til ponyer.

Haygains unikke metode består af et patenteret manifold system (se figur 2+3), som effektiv indfører damp til foderet. Det sidder i en specielt designet termisk dampkammer, som gøre det muligt at holde en temperaturer på mere end 100 °C i mindst 10 minutter for at opnå en reduktion af 99% støv, bakterier, mugsporer og mide afføring. Til dampkammeret er der tilsluttet en dampgenerator med manifold, som presser dampen ind i høet og fordeler den jævnt igennem enheden. Aluminiumspladerne, hvorpå spyddene sidder, akkumulerer mere varme under ballen for at hjælpe med at øge temperaturer inde i høkammeret, og det øger effekten. Perforerede spyd tvinger damp fra midten af høet udad og sikrer en fuldstændig absorbering. Hvis man ikke damper høet ordentligt, såsom ved ”Gør-det-selv” dampere, risikerer man øget mug og bakterievækst (inkubator).

haygain

Haygain Forager er en slowfeeder med udskiftelige foderregulatorer, som er blevet undersøgt og udviklet til at regulere hastigheden hvormed din hest spiser (minus 10 – 15%), samtidig med at det lader den spise i en naturlig stilling. Foderregulatoren er placeret mellem mulen og høet eller wrap; hesten trækker foderet gennem forskellige huller, som efterligner naturlig græsning. Fodring på denne måde lader din hest nyde dens foder længere. Det innovative design lader lys og luft komme ind og gør det nemt for din hest at acceptere den. Bunden kan fyldes med sand således at den nedvægtes, den kan bruges i stald og på fold.

Haygain Forager:

 • Regulere hastigheden hvormed din hest spiser;
 • Opmuntrer til naturlig spisestilling og tømning af luftrøret;
 • Forebygger muskelspændinger i ryg og nakke;
 • Fremmer sund mave og reducerer risikoen for kolik;
 • Hjælper med at forebygge mavesår, fedme og laminitis;
 • Standser blanding af foder og strøelse. Du sparer tid og penge;
 • Reducerer kedsomhed i stalden og udviklingen af dårlige vaner;
 • Accepteres af hesten på grund af det innovative design som giver plads til lys og ventilation;
 • Nem at gøre ren, fylde og pakke sammen til transport.
haygain

For at læse mere om HayGains offentliggjorte forskning her.

Gendelt artikel fra juni 2017

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce