Heste hjælper mennesker videre med livet

Mange af læserne kender det nok. Det at have en virkelig dårlig dag, og at alt har været surt, og ingenting spiller. Faktisk vil man bare gerne begrave sig under sin dyne, og vente på morgendagen. Men så kommer man ud til sin hest, og ens humør forandrer sig. Man kobler af fra sine problemer, og hesten er imødekommende over for en. Den kan ikke snakke, men den er der for en. Selv rider jeg ikke, men min kæreste har heste, og jeg har derfor fået personlig erfaring med lige netop den måde, hvorpå heste kan afhjælpe ens dårlige humør. De vil gerne blive kløet og kæles, og ellers er der ikke de store krav fra dem – altså lige bortset fra foderet, ridningen, dyrlæge, smed og indkvartering.

Men heste kan også hjælpe, når problemerne stikker dybere end ”bare” dårligt humør. I USA benytter man sig flere steder af heste, som en del af behandlingen af krigsveteraner, der lider af posttraumatisk stress (PTSD), eller som har brug for hjælp til omstillingen til et liv i det civile efter endt tjeneste. Det har ført til, at flere steder er åbnet, som specialiserer sig i, at veteraner kan komme og arbejde med heste, og på den måde komme videre i deres liv.

Også i Danmark kender man til at bruge heste i terapeutiske sammenhænge. Her spænder terapien med hestene lige fra at arbejde med hestene fra jorden og til ridning. Det kan nemlig for mange være nok at arbejde med og omgås hestene, uden nødvendigvis at skulle ride dem. Heste kan på den måde hjælpe med lige det, som den enkelte person har brug for.

Svær omstilling til hverdagen
I delstaten Georgia grundlagde tidligere befalingsmand Sam Rhodes i 2008 sin organisation Wounded Warrior Horsemanship Program. I 2015 udvidede han og hans kone deres ejendom, og byggede faciliteter for, at kunne komme med forskellige tilbud til veteraner, som måtte trænge til hjælp.

I et interview med Pentagons pressetjeneste fortæller Rhodes, at han efter 30 måneder i Irak havde store problemer med at omstille sig til at komme hjem. Han ville samtidig ikke opsøge hjælp, for det syntes han var pinligt. Arbejdet med hestene blev derfor hans udvej. Ved at arbejde med heste fik Rhodes en følelse af kontrol tilbage i sin tilværelse, som han ellers havde savnet. Der var et formål for ham, og han kunne påvirke og bestemme noget, i stedet for at ting bare skete eller stod til.

Efter at have set værdien af arbejdet med heste, ønskede Rhodes at give andre muligheden for det samme. Derfor driver han og hans kone i dag farmen i Georgia. Her kan veteraner komme enten alene eller sammen med deres familier. Stedet har mange forskellige tilbud til de besøgende, men i centrum står stadig arbejdet med hestene.

Wounded Warrior Horsemanship Program illustrerer flere ting ved arbejdet med heste for veteraner. Projektet viser, hvor meget heste kan hjælpe, men viser samtidig også de mange store udfordringer, som ikke bare veteraner, men også samfundet står overfor, når det omhandler veteraner med psykiske problemer.

Foto: Majken Soelberg

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce