Hesten i kulden: Gør vinterbesvær til vintervelvære 

Af Line Holm Rasmussen // Foto: Victoria Binder Photography 

Vinter. Kulde. Sne. Forbered dig på, at de næste måneder får din næse til at løbe og din hests pels til at rejse sig. Ofte giver den anledning til en række besværligheder for os hesteejere og vores heste, men gør vi vores forarbejde godt, er der en chance for, at vi primært vil huske det som en smuk og hyggelig tid. Lad os se nærmere på, hvordan du kan hjælpe din hest igennem de kolde måneder og gøre vinterbesvær til vintervelvære. 

Heste kan klare minusgraderne 

Først er det vigtigt at understrege, at heste er skabt til at leve udendørs – også når det er koldt. Nogle racer er ganske rigtigt mere hårdføre end andre, men grundlæggende kan alle heste klare selv hårde minusgrader, så længe forholdene er i orden. Det er for eksempel nødvendigt, at hesten har et sted at søge læ, ligesom nogle heste har brug for et dækken for at holde varmen. Andre klarer sig fint uden. 

5 måder at undgå sne i hovene
  • Lad din hest gå uden sko, hvis den har mulighed for det 
  • Få smeden til at lægge snesåler mellem hestens hove og sko 
  • Giv hesten boots på 
  • Smør et godt lag hovfedt i hovene 
  • Hav altid en hovrenser på dig, så du kan fjerne isklumperne 

LÆS OGSÅ: 8 wellness tips til at støtte din hest gennem vinteren 

Tjek om hesten fryser 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din hest fryser eller ej, bør du holde øje med dens krop. Hvis den stiller sin bagdel op mod vinden, kan det være et tegn på, at den fryser. Dog er det først, når du kan se, at hesten ryster eller pelsen rejser sig, at du kan være helt sikker på, den er blevet for kold. Et klassisk trick er at mærke hesten ved roden af ørene. Hvis den er kold dér, så fryser den – og har måske gjort det i et stykke tid. 

Slut med sne i hovene  

Det er vinter og der er sne på træerne. Mellem træerne galoper der en hest hen imod kameraet.
Hesten på billerne hedder Gobell og er en svensk ardennes ejet af Emma Säfsten.

For en hest må noget af det mest irriterende ved vinteren være, at sne og is kan sætte sig fast som klumper under dens hove. Det er et reelt problem, som kan forårsage stor ubehag og skader hos hesten, men det kan sjældent helt undgås. Det vigtigste er, at man som hesteejer gør, hvad man kan for at mindske problemet. 

Forebyg forvridninger 

Når foldene bliver knoldede og hårde af frosten, og hvis hestene tilmed render rundt på isklumper, kan der nemt opstå forvridninger. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på skader og hævelser omkring hestens koder i de kolde måneder. 

Desuden kan glatte overflader give udfordringer for heste med sko på, da de nemt kan komme til at glide på skoens blanke overflade. Af den årsag kan det være godt for eksempel at lægge grus ud for at gøre underlaget mere skridsikkert.

Rider du i naturen, og skal du passere glatte områder med meget is, kan du med fordel vælge at bruge mordax, som kan gøre det lettere for din hest at stå fast. 

Juster kernefoderet 

I vintersæsonen er det vigtigt at være ekstra opmærksom på – og eventuelt justere – på hestens kernefoderindtag. Når det bliver koldt, står flere heste unægtelig mere stille. Både på grund af vejret, der nogle gange helt sætter en stopper for rideturen, og på grund af de ofte knoldede folde, bevæger hestene sig ofte mindre og mere forsigtigt end normalt. Det betyder, at mange heste ikke får lige så meget motion, som de plejer, og så skal der tilsvarende mindre indenbords for at undgå ophobning af energi, forstoppelse og overvægt. 

Vinterens udvikling i Danmark

Sidste gang, der var landsdækkende sne i Danmark, var i vinteren 2018. I februar 2021 nærmede vi os med 92 % af landet dækket af det hvide pulver. Dog er det en kendsgerning, at vinterens gennemsnitstemperatur siden 2015 er steget med 2,3 grader og i 2019-2020 lå temperaturerne i vintermånederne hele 4,9 grader over normalen. 

26 er det antal snedøgn, der normalt er på et år, men det er efterhånden rigtig mange år siden, vi har oplevet det. I vinteren 2014-2015 havde vi kun små 14 snedøgn, i 2015-2016 havde vi 7, i 2016-2017 og igen i 2017-2018 havde vi 6 og i 2018-2019 havde vi under 4 af slagsen. Derfor er sne blevet et mere usædvanligt fænomen herhjemme end nogensinde før. 

LÆS OGSÅ: Kan hesten holde varmen?

Giv grovfoder og atter grovfoder 

Dog skal man ikke glemme, at mange heste skal bruge ekstra energi på at holde varmen og dermed kan tabe sig, hvis der skæres for meget i fodermængden. Her kan det være godt at supplere med grovfoder som hø og wrap – allerhelst ad libitum – da næringen heri kan hjælpe hestene til at holde varmen. Grovfoder og atter grovfoder er som udgangspunkt det bedste at tilbyde alle heste, og særligt i vintermånederne. 

Det er vinter og der er sne på træerne. Mellem træerne galoper der en hest.
Den svenske ardennes er med sin tykke pels og kompakte krop en af de racer, der befinder sig rigtig godt i kulden. Den kan blive op til 165 cm høj og veje op mod 750 kg. 

Tilbyd tempereret vand 

Til sidst er det vigtigt for hestens velbefindende om vinteren, at den har adgang til tempereret vand hele dagen. De fleste heste kan bedst lide at drikke vand, der er omkring 20 grader og helst ikke under 10 grader. Problemerne opstår derfor især, hvis vandkarret på folden er frosset til is, eller hvis vandet er stærkt nedkølet. Desuden suger grovfoder meget væske, så når hesten får mere grovfoder, har den naturligt også brug for at drikke mere – og dermed er det endnu vigtigere at tilbyde den rigeligt vand i en behagelig temperatur. 

Kilde: Danmarks Metrologiske Institut (DMI) 

Føl fotografen Victoria Binder 
Link: https://www.facebook.com/VictoriaBinderPhotography  

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce