6 trin til fortsat at hjælpe din hest af med sin gjordkrampe

De færreste heste bryder sig om at få spændt gjorden forud for en ridetur. Nogle heste udvikler imidlertid så voldsomme gjordkramper, at det skaber store udfordringer, farer og forvolder mange frustrationer, når rytteren skal i sadlen og der skal sadles op. Ikke alene gør det ondt på hesten – også rytteren sætter sig selv i en særdeles risikabel situation ved at stige op på en hest, der er i smerter. Her får du redaktionens bedste råd til at afhjælpe og undgå gjordkrampe.

Annonce
Find årsagen før alt andet

Der er naturligvis ét forhold, som er vigtigt at understrege: Før man går i gang med håndteringen af hestens gjordkrampe, er det nødvendigt at finde frem til årsagen bag. Har hesten problemer med brystbenet? Er den spændt i Cutaneus trunci-musklen? Har den låsninger betydningsfulde steder i kroppen? Eller ligger der en helt anden årsag bag? Det skal man have fundet ud af.

Læs også: Dyrlæge: Derfor virker symptombehandling ikke

1. Spænd kun gjorden let på staldgangen

For nogle heste er de første huller de mest kritiske, og for andre er det de sidste. Reagerer din hest allerede, når du spænder de første huller på staldgangen, er det en god idé kun at spænde ganske lidt. Måske skal gjorden ligefrem hænge løst under maven, for at hesten ikke ømmer sig.

Når du så trækker hesten ud, kan du spænde gjorden et hul mere. På den måde får hesten aktiveret sine muskler, før gjorden strammer omkring dem, og det kan for nogle heste afhjælpe en del af kramperne. Eventuelt kan du lægge et fortøj på hesten, så sadlen ikke glider frem eller tilbage, når I trækker ud.

2. Spænd aldrig gjorden for meget

Lige såvel, som en gjord kan spændes for lidt, kan det også spændes for meget. Hvis gjorden strammer for meget rundt om musklerne i gjordlejet bliver hesten øm, og smerterne kan påvirke dens bevægelsesmønster eller måske få den til at reagere voldsomt. På grund af ømhederne vil det gøre endnu mere ondt, næste gang hesten skal have sadel på, og sådan fortsætter det i et negativt mønster, hvor hesten aldrig slipper af med problemet.

Reagerer din hest kraftigst, når du spænder gjordens sidste huller, er det altså sandsynligvis, fordi du spænder den for meget. Her gælder det om at finde et niveau, hvor gjorden er spændt nok til, at sadlen ikke kan glide rundt, men hvor musklerne i gjordlejet samtidigt belastes mindst muligt.

Er hesten vant til at få spændt sin gjord for stramt, kan der gå tid, før den finder ud af, at det ikke længere er sådan. Når hesten efter et stykke tid erfarer, at ømhederne begynder at aftage, vil du forhåbentlig opleve, at dens gjordkramper er blevet mindre voldsomme – og måske helt forsvinder.

Læs også: Gjordkrampe er et alvorligt tegn på smerte

Annonce

3. Gå, løb eller longer imellem hullerne

For at undgå kramper kan du med fordel gå eller løbe med hesten imellem hvert hul. Det betyder, at når du har trukket hesten ud af stalden, kan du spænde gjorden ét hul, gå lidt med den og så spænde ét hul igen. Sådan bliver du ved, ind til du vurderer, at gjorden er spændt tilstrækkeligt – og ikke for meget. Er hesten meget plaget af gjordkrampe, kan det også være gavnligt at longere den lidt imellem hvert hul eller inden du sætter dig op.
Det er tidskrævende at skulle spænde gjorden på denne måde, og man kan nemt få brugt 10-15 minutter på at skulle op på sin hest – men anstrengelserne kommer mere end dobbelt igen i form af en gladere hest med færre spændinger. Prøv, om du kan gøre det til en positiv vane, hvor du ser på fordelene ved det. Udover at hjælpe hesten, bliver du som rytter varmet op. Hesten får også mulighed for at komme ud med lidt af sin energi, inden du sætter dig i sadlen.

Hest med gjordkrampe
Med den rette håndtering kan hestens gjordkrampe ofte holdes nogenlunde i skak. Foto: Arkiv.

4. Kend din hest

For at kunne hjælpe hesten bedst muligt, hander det om at kende den og vide, hvor hurtigt man kan gå frem. Hvad der virker for nogen, virker måske ikke for jer. Måske kan du sagtens spænde det sidste hul, imens du sidder på hesten – måske er det helt udelukket. Kender man ikke hesten så godt, må man blot prøve at lytte til den og lære af dens signaler.

5. Vælg den rigtige gjord

Noget andet, som er vigtigt, er at finde rette gjord. Der findes mange forskellige typer, som med hver deres løsning gør det lettere at afhjælpe gjordproblemer. For nogle heste er den bedste løsning at bruge en gjord med elastik, mens det for andre kun gør kramperne endnu værre. Der findes også gjorde med elastik under maven, så hestens muskler bedre kan arbejde. En mulighed er også at vælge en gjord med luft i eller lammeskind omkring til at fordele trykket. Som ejer kender du din hest bedst, og det handler mest af alt om at prøve sig frem for at finde ud af, hvad der virker.

Annonce

6. Vær tålmodig

Med tiden vil du – forhåbentlig – opleve, at gjordkramperne aftager, men vær tålmodig. Det tager tid, før hestens ømheder er væk og den ikke længere forbinder gjorden med smerte. Selvom hestens gjordkramper bliver mindre og færre, bør man nok erkende, at en hest som har lidt af gjordkramper aldrig vil kunne tåle at få spændt gjorden lige så hurtigt som andre heste. Giver man sig tiden til det, får man til gengæld en positiv og mere arbejdsvillig hest – og i sidste ende måse også en bedre ridetur.

Annonce

Guide til at spænde gjorden

Som opsamling på artiklen får du her en trin for trin-guide til, hvordan du kan spænde gjorden på en hest med gjordkramper.

  • Spænd gjorden så lidt som overhovedet muligt, når hesten står på staldgangen. Brug eventuelt et fortøj til at holde sadlen på plads, så sadlen ikke glider frem eller tilbage, når du trækker hesten ud.
  • Når du har trukket hesten ud, kan du spænde gjorden ét hul ad gangen. Her skal du gå eller løbe lidt med hesten imellem hvert hul. Lyt til hesten, og forsøg dermed at finde ud af, hvor hurtigt du kan gå frem. Det kan variere meget fra hest til hest.
  • Sørg for, at gjorden ikke er spændt mere end nødvendigt.
  • Longer eventuelt hesten et par runder, inden du sætter dig op.

Læs også: Stor guide: Sådan vælger du den rigtige gjord

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce