Efteråret er her: Disse ting kan udfordre din hest netop nu

Annoncørbetalt artikel

Efteråret er over os, og mange af os har fundet de lidt tykkere trøjer frem. Det er også tiden, hvor mange af os begynder at lægge dækken på vores heste. Men har du tænkt over, at efteråret også er ensbetydende med andre vigtige ændringer for din hest end bare de ændrede temperaturer? Efteråret kan nemlig også være hårdt ved din hests fordøjelsessystem.

Mange heste har hen over sommeren brugt mange timer dagligt på grønne græsfolde, og nogle har endda befundet sig der døgnet rundt. For mange heste har størstedelen af deres foder de seneste måneder bestået af græs, men det er ved at være slut nu.

Efteråret er lig med store ændringer for hesten

De heste, som har gået på døgnfold eller som har haft mange timer på folden, og nu er begyndt at komme indenfor om natten, står overfor en stor ændring, når det kommer til fodring og management. Hestene kommer til at stå flere timer på boks, og græsset bliver udskiftet med wrap eller hø.

Læs også: Husk din hest, når du flytter din hest

Generelt er heste ikke gode til ændringer, og deres fordøjelsessystem tager tid at tilpasse sig. For at sikre, at processen går så gnidningsfrit som muligt, er der en række ting, du som ejer kan gøre for at hjælpe din hest gennem skiftet.

hest efterårsfold
Efterår og vinter er lig med ændringer for din hest. Du kan selv gøre meget for at hjælpe den nænsomt gennem skiftet. Foto: Privat.

Forebyg maveproblemer

En af de ting, der bliver forstyrret af årstiden og de tilhørende ændrede foder- og foldtidsændringer, er fordøjelsen. Mange heste skal vænne sig til det øgede indtag af wrap eller hø, som kan ses som et foderskifte. Derfor er det godt at støtte din hests fordøjelsessystem, så hesten undgår maveproblemer.

Gærkulturer til en sund mave

Agrimos® er en gærkultur, der understøtter tarmsystemet hos hesten og hjælper med at fjerne uønskede bakterier fra hestens tarm.  Agrimos® minder om tarmoverfladens receptorer og kan på den måde indfange dem og føre dem ud med afføringen, så de ikke etablerer sig i tarmen og formerer sig. Noget, som kan give hesten tynd mave.

Levucell® er levende gærceller (også kaldet probiotikum), som understøtter miljøet i stortarmen. Levucell er pH stabiliserende, og skaber et godt miljø for de fibernedbrydende mikroorganismer, der findes i stortarmen.

Agrimos® og Levucell® er en fast del af flere af fodervarianterne hos NAG. Se alle fodervarianterne her.

Du kan med fordel give din hest hybeskaller i efteråret. Foto: NAG

Hyben til fordøjelsen, immunforsvaret og led

Hyben er antiinflammatorisk, fremmer fordøjelsen, styrker immunforsvaret, og så rummer de små røde bær flere C-vitaminer end nogen anden fødevare. Den nok mest kendte egenskab er den smertelindrende effekt, som bærret har på gigt og stive led. Noget, som især ældre heste kan lide af, når kulden sætter ind.

En anden lige så gavnlig egenskab er det enorme indhold af c-vitaminer. Hyben rummer hele 840 mg C-vitamin pr. 100 gram, hvilket svarer til, at en halv deciliter hyben indeholder ligeså meget C-vitamin som 35 appelsiner! Fordi C-vitaminer er en vigtig faktor i immunforsvarets evne til at modstå virus og bakterier, kan hyben i den grad være med til at holde din hests immunsystem stærkt gennem efteråret og vinteren. 

Læs mere om hyben og deres mange gode egenskaber.

For de heste, der måtte have problemer med forstoppelse eller kolik kan hyben være behjælpelig med at sætte gang i systemet. Ved blot at give din hest en lille mængde hyben får den altså tilført rigtig mange af de kostfibre, som er vigtige for et sundt mave-tarmsystem.

NAG har tilsat hybenskaller i produkterne IceGold og Mash Deluxe og har dem også som rene hybenskaller, som gør at hestene ikke frasorterer dem.

I efteråret skal du passe lidt ekstra på din hests mave. Foto: Canva Pro

Loppefrøskaller mod sand i tarmene

Mange heste går i efteråret og vinteren på nedbidte folde eller jordfolde. Det betyder, at der er en forhøjet risiko for, at din hest indtager jord eller sand, hvilket kan give mavesmerter og dertilhørende modvillighed mod ridning, nedtrykthed og nedsat lyst til bevægelse.

Loppefrøskaller er fantastisk til at udrense sand og jord fra hestens tarm på en naturlig måde. Loppefrøskallerne virker mod sandophobning i tarmen, hvis hesten går på sandede eller nedgræssede marker og på den måde løbende indtager sand og jord.

De virker ved at danne en klistret slim, der binder sig til sandet og trækker det med ud gennem tarmsystemet. Hvis du er i tvivl om din hest har sand i tarmen, kan du lave pose-testen. Hvis hesten har tendens til mavesmerter, kan sandophobning sagtens være årsagen.

Loppefrøskaller hjælper desuden til at afbalancere hestens fordøjelse og med at regulere hestens blodsukker.

En ekstra sidegevinst ved muk

Mange af os hesteejere kender til udfordringer med muk – specielt på denne årstid, hvor mange heste står i mudder eller fugtigt miljø.

Muk er en samlet betegnelse for infektion nederst på benene forårsaget af bakterier, svampe, mider eller lignende. Det er en eksemlignende tilstand.

Både Agrimos®, Levucell® og hyben er med til at understøtte hestens immunforsvar, hvilket er vigtigt ved hestens egen bekæmpelse/forebyggelse af eksempelvis muk. Størstedelen af hestens immunforsvar sidder i dens tarmsystem, og ved at understøtte det, kan man give hesten gode forudsætninger for at forebygge muk.

Hvis hesten har tendens til muk, er det vigtigt at holde et så tørt og rent miljø omkring den som muligt.

Nænsom overgang til ny årstid

Opstartsfasen med wrap kan skabe lidt problemer med løs mave.
Det er vigtigt at få styr på den vandige gødning hurtigst muligt for at forhindre skade på
tarmcellerne. Først og fremmest skal man undgå at fodre med store mængder sukker og
stivelse, introducere wrappen langsomt og i stedet give hesten flere hyppige måltider bestående af letfordøjelige fiberkilder som f.eks. hø, roepiller, grønpiller, fiberpiller, Fiber
Mash eller lignende. Det er vigtigt at hesten får masser af grovfoder – Dvs.  11-12 kg dagligt til en stor varmblodshest. Grovfoderet skal være fordelt over døgnet så at hesten ikke står i længere perioder uden grovfoder. Ædehastigheden kan evt. nedsættes ved brug af slowfeeder-net.minimum.

Husk ormetjek

De fleste heste har orm, men for mange kan give problemer. Der kan være forskellige symptomer på, at hesten har mange orm. Nogle af de hyppigste er vommet udseende, mat pels, afmagring, adfærdsændring, diarré og kolik. En af efterårets faste gøremål bør derfor være, at du får tjekket din hest for orm, så den kan blive behandlet, hvis det er nødvendigt.

Bemærk at de samme symptomer kan indikere mavesår, så ændrer hesten ikke adfærd eller udseende efter end ormekur, kan man mistænke dette.

Læs mere om NAG HorsePro her.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce