Hyben er antiinflammatorisk, fremmer fordøjelsen, styrker immunforsvaret, og så rummer den flere c-vitaminer end nogen anden fødevare. Der er stort set ikke den egenskab ved de små rødlige bær, som vores heste – eller os selv for den sags skyld – ikke kan få glæde af. De er i sæson netop nu, og de er at finde over det hele – du skal bare kigge godt efter. Kort sagt er der kun gode grunde til at tage ud og plukke lidt af naturens gratis fodertilskud. Hvis du tilmed fryser bærrene, tørrer dem eller pulveriserer dem, så kan din hest få glæde af dem helt frem til næste år. Vi på redaktionen har allerede været i gang, så vi er klart til at fortælle dig, hvordan man gør.
Læs også: 3 Tricks: Gør din hest gode venner med ormekuren
Hybens mange egenskaber
Hvis vi skal starte fra en ende af, så har hyben tre rigtig gode egenskaber – og sikkert mange flere. Skal man opsummere, så er hyben godt for ældre heste, til heste med ømme led og muskler, til styrkelse af immunforsvaret og i sidste ende præstationsevnen, og så er den rigtig god til heste med tendens til at få kolik eller anden form for forstoppelse. Lad os forklare det lidt nærmere…
Galactolopider – til ømme led og muskler
Den nok mest kendte egenskab er den smertelindrende effekt, som bærret har på gigt og stive led. Den antiinflammatoriske virkning kommer fra fedtstofferne galactolopider. Disse har en hæmmende virkning på de hvide blodlegemer, som bevæger sig omkring et betændt led. Det medfører en lindring af smerterne, og leddene føles mere bevægelige. Virkningen kan også være gavnlig for ømme muskler – som jo for eksempel kan opstå omkring et betændt led. Dermed kan ældre heste og heste med for eksempel slidgigt, spat og forbenet dragtbrusk få stort gavn af et hybentilskud. Desuden indeholder hyben store mængder kalk og magnesium, som også er godt for knogler og muskler.
C-vitaminer – til immunforsvaret og præstationsevnen
En anden lige så gavnlig egenskab er det enorme indhold af c-vitaminer. Hyben rummer hele 840 mg c-vitamin pr. 100 gram, hvilket svarer til, at en halv deciliter hyben indeholder ligeså meget c-vitamin som 35 appelsiner! Fordi c-vitaminer er en vigtig faktor i immunforsvarets evne til at modstå virus og bakterier, kan hyben i den grad være med til at holde din hests immunsystem stærkt. Desuden er c-vitaminerne afgørende for dannelsen af adrenalin, som hesten blandt andet skal bruge, når den skal præstere under rytter og opretholde en stærk hjertefunktion. Det gør hyben velegnet til alle heste, men er især god for dem, der på den ene eller anden måde skal præstere – om de skal på benene igen efter et sygdomsforløb, eller om de skal give sig alt, hvad de kan på en konkurrencebane.
Fibre – til fordøjelsen
For de heste, der måtte have problemer med forstoppelse eller kolik kan hyben være behjælpelig med at sætte gang i systemet. Bærrene indeholder nemlig 43 g fibre pr. 100 g, hvilket er meget mere end der findes i for eksempel rugbrød og grove grøntsager – tilsammen! Ved blot at give din hest en lille mængde hyben får den altså tilført rigtig mange af de kostfibre, som er vigtige for et sundt mave-tarmsystem. Alt i alt bidrager hyben til en velafbalanceret fordøjelse både præventivt og behandlende og er med til at sikre din hest en lind og regelmæssig afføring.
Læs også: “Alle må selvfølgelig spørge, men det er ikke ligegyldigt, hvem der svarer”
Små og store hyben – samme effekt
De hybenbær, vi kender, stammer fra æblerosen og hunderosen. Når de er afblomstret vokser de lækre, røde bær frem. Æblerosens hyben er store og næsten helt runde, mens hunderosens bær er noget mindre og mere aflange. At de stammer fra en rosenplante betyder også, at der er (rigtig!) mange små torne på stænglerne. Derfor bør du nok væbne dig med et par handsker og lange ærmer, hvis du skal i gang med at plukke en større mængde.
Heldigvis har de små og de store hyben helt de samme gode egenskaber. Man skal bare huske at bruge ca. dobbelt så mange af de små bær for at opnå samme effekt, som de store skaber – det giver næsten sig selv.
Det er meget populært at bruge hele hyben eller hybenpulver som en naturlig medicinering eller kosttilskud. Hos os mennesker er hyben faktisk det fjerde mest brugte naturmiddel mod gigtsmerter, og det er også rigtig populært at købe hybenpulver til både heste og hunde. Desværre er både pulveret og de hele, tørrede bær dyre at købe, så der er ingen grund til at lade være med at plukke sine egne. Hunde- og æblerosen er det, man kalder invasive arter, hvilket betyder, at de breder sig helt enormt og dræber andre planter på sin vej. Derfor er det slet ikke svært at finde hyben, hvis man går sig en tur med øje for de rød-orange farver. De er nærmest over det hele.
Pluk nu, gem og giv
Nu mangler vi bare at få styr på, hvor mange hyben din hest skal have for at opnå en virkning, og hvordan du sørger for at bærrene kan holde sig helt frem til næste sensommer.
Pluk nu
Hybensæsonen er i fuld gang og varer lige præcis mellem august og september måned. Lige nu, i begyndelsen af september, er nogle hyben ved at blive overmodne og lidt tørre, mens andre er helt perfekte og nogen er ved at blive det. Du skal ikke være bange for at plukke de lidt “triste” bær, som har hængt lidt for længe. For de skal jo alligevel tørres, hvis du vil gemme dem. Det er lige præcis nu, du skal plukke hyben for at få flest med hjem.
Gem
Hvis du vil gemme dine hyben som et tilskud til din hest, så skal de enten fryses eller tørres grundigt. Senere kan du også pulverisere dem, hvis du vil give dem som pulver i hestens foder. Du kan tørre dine hyben på tre måder:
- Læg dem på en bageplade og bag dem i mange timer ved 50-70 grader varmluft. De skal være helt knastørre og afkølede, før du gemmer dem i en lukket beholder.
- Put dem i et par tynde nylonstrømpebukser og hæng dem op et tørt sted – for eksempel i dit skur eller i din kælder. Her skal de hænge i mange uger til de er helt tørret ind. Gør du dette, bør bærrene allerede være lidt indtørret, når du plukker dem, så de ikke rådner.
- Bag dem et par timer, lad dem køle af og put dem derefter i nylonstrømpebukserne, som du hænger op et tørt sted. Dette er en smart og tidsbesparende løsning, som sikrer at bærrene ikke rådner.
Det allerletteste er selvfølgelig bare at smide dem i fryseren og jævnligt tage et par stykker op. Du kan sagtens give din hest helt friske (eller optøede) hyben – med kerner og det hele! De fleste heste elsker dem, og hvis ikke, så skal din hest nok bare have lov til at smage et par stykker, før den er helt overbevist.
Giv
Og hvor mange skal du så give? En hovedregel er, at en stor hest skal have omkring en håndfuld hyben om dagen. Det er, hvad der svarer til 1-1,5 store eller 2-3 små hyben pr. 100 kg. hest. Du kan også regne med omkring 5 g hyben pr. 100 kg hest.
Man fristes måske til at give sin hest endnu flere, men det er ikke nogen god idé. For mange hyben kan nemlig give tynd mave, og virkningen stopper alligevel med at stige, når man rammer 5 g pr. 100 kg. legemsvægt. Det er med andre ord spild af hyben at give flere end nødvendigt. Giver du din hest, hvad den skal bruge af de røde superbær, og har du endda mulighed for at sprede tildelingen hen over dagen, så kan naturen give dig det bedste, gratis fodertilskud! Det er bare om at komme i gang med plukkeriet.
Læs også: Parasitterne i din hest
Artiklen er oprindeligt bragt i september 2019