Hvor meget din hest blinker, afslører dens stressniveau

Mennesker, der lyver eller udsættes for stress eller smerte, har tendens til at blinke mere. Det samme gælder faktisk også for heste. Ny forskning fra Canada viser, at der er sammenhæng mellem, hvor meget hesten blinker og dens stressniveau. I et studie af mere end 20 heste har de canadiske forskere vist, at heste, der udsættes for smerte eller noget farligt, har tendens til at blinke mere.

Læs også: Sådan fungerer hestens syn

Hvordan man måler hestens stressniveau

Den mest anerkendte metode til at måle hestens stressniveau har længe været mængden af stress-hormonet kortisol. Men hestens ansigtsmimik afslører også meget omkring dens sindstilstand. Hvis den udsættes for farer, genkender du måske, at den pruster og lukke øjnene op så meget som muligt, spænder i kæben og mund. Det er nemlig sådan, de fleste heste reagerer på noget farligt.

Annonce

Nedenfor kan du se en liste over de normale stress-reaktioner:

  • Ørerne peger bagud
  • Bekymringsrynker omkring øjnene, den såkaldte trekantede form
  • Spændinger i mundvigen og kæbepartiet
  • Udspilede næsebor
Heste, der oplever stress, vil typisk have de såkaldte “trekantede” øjne, hvor øjenbrynet er løftet samt spændinger i kæben og mulen.

For at vurderer om en hest er stresset, scores den ud fra ovenstående punkter med enten 0, 1 eller 2, hvoraf 2 er det højeste.

Om forskningsprojektet
De canadiske forskere målte blinke-raten hos 23 heste. De udsatte dem for tre forskellige stresssituationer: seperation fra flokken, fratagelse af mad og eksponering med et farligt objekt. I forhold til seperationen skilte de hesten fra flokken, så den ikke kunne se de andre. I forhold til madsituationen, fik de andre heste mad på nær ‘forsøgshesten’. I forhold til eksponering med et farligt objekt, kastede de en stor bold ind foran hesten. Forskerne målte hestens blinke-rate på video og sammenlignede med blinke-raten i boksen, når den stod og slappede af.

Hvor meget man blinker, er allerede en velkendt måde at undersøge stress på hos mennesker, men også hos kvæg (eksempelvis i forbindelse med slagtning). Det er endnu ikke et fænomen, der er udbredt som indikator på stress hos heste, men forskerene mener, at det kan blive det i fremtiden, når man skal undersøge hestevelfærd.

Annonce

Gendelt artikel fra juni 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce