Hvorfor klør eller bider hesten i sin hale?

Har du nogensinde oplevet, at du er kommet ud til din hest, og til din store skræk opdager du, at den står i boksen med en halv eller fuglereddelignende hale? Enten har den kløet sin hale til ukendelighed, eller også har den – eller en anden hest – måske gnavet den halvt i stykker. Men hvorfor? Én til kan du være sikker på: Der er en årsag til det.

Læs også: Krybbebidningens myter og sandheder

Mangler hesten noget i sin kost?

Ofte er det sådan, at heste, der spiser andres eller egne haler, mangler noget i deres kost. Nogle vil måske ty til at smøre halen ind i bid-stop, men det er kun symptombehandling, og derfor ikke en løsning som holder på sigt. Heste spiser til tider halen, når den mangler fibre, så tarmsystemet ikke bliver stimuleret nok. Det udmønter sig i en adfærd, hvor hesten spiser alt, hvad den kan få fat på blot for at få dækket behovet. En hest, som står på spåner eller træpiller, og som ikke får tilstrækkeligt med hø eller græs, kan i visse tilfælde mangle fibre. Men det kan også være, at det er noget helt andet, der er galt. Og her er det vores opgave og ansvar som ejere at finde ud af, hvad det er.

Har hesten orm?

I naturen vil en fritgående hest ty til at spise sin hale, hvis den er angrebet af parasitter. Det gør den, fordi halehårene kan være med til at reducere ormeplagen i hestens tarme. De lange halehår trækker simpelthen parasitterne med ud, når hesten har afføring. Så hvis din hest har mange hår i sin afføring, kan det være et tegn på at en er ramt af parasitter. I så fald skal du selvfølgelig have fat i din dyrlæge hurtigst muligt, så hesten kan få den rette ormebehandling.

Hestepære

Døjer hesten med eksem?

Hos nogle heste er den store synder eksem. Ofte er det sommereksem, som forårsages af bid fra mitter. Og får din hest ligefrem kløende og skællende udslæt, som i visse tilfælde direkte væsker, så er det ikke så underligt, at det klør og er rigtig ubehageligt. Ofte hjælper det at vaske området med en mild sæbe, lade det tørre og smøre det med en fed og parfumefri creme eller salve. Smør gerne flere gange dagligt, men undgå at vaske for ofte, da det kan være med til at udtørre huden.

Ved en priktest vil hesten muligvis udvise allergi over for mitter, og så er det ikke nok bare at rense og smøre. Her er den eneste løsning på problemet at fjerne hesten fra områder, hvor der er mange mitter. Ofte ser man, at der er færre mitter i områder nær havet, hvor det blæser lidt mere end gennemsnittet. Til gengæld elsker mitterne fugtigt terræn og skumringstid. Derfor kan det være hensigtsmæssigt at trække hesten på stald i det tidsrum.

Læs også: Del 3: Har din hest sommereksem? – Forebyg nu

Kilder: Pavo og Netdyredokter.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce