Læsernes tips: Sådan får du dit stævneudstyr til at shine

Pletfri hvide ridebukser, underlag og bandager samt ultraskinnende læderudstyr. Det er, hvad man som rytter skal diske op med af stævneudstyr – i hvert fald i dressur. Er du springrytter, så slipper du måske for de sarte, hvide klæder, men mon ikke, du kan nikke genkendende til resten? Malgré Touts følgere på Instagram har hjulpet med at samle de bedste tips, som kan hjælpe enhver stævnerytter til at få sit udstyr til at shine. Buddene er mange og meget forskellige – men det vigtigste er vel, at de virker!

Læs også: Malgré Tout var navnet på Christian 10.s hvide hest

Hvordan fjerner du pletter på dit hvide udstyr?

Alt kan ses på hvidt stof – yderst upraktisk, når man har med heste at gøre. Ikke desto mindre er det obligatorisk at trække i det sarte udstyr under dressurstævner, så vi kan lige så godt forsøge at gardere os mod de pletter, som vi ved, der vil komme på. Af en eller anden grund er det bare uimodståelig fristende for mange heste at klø deres græs- eller skumbeklædte muler i deres bandager eller i rytterens fine hvide ridebukser. Der er vist heller ingen, som aldrig har prøvet, at enten sadlen eller ridestøvlerne efterlader ikke synderligt charmerende sorte mærker på det hvide underlag. Heldigvis findes der råd for alt sammen – takket være jer!

Annonce

På Instagram gives der disse tre råd:

 • Brug Vanish.
 • Brug klar opvaskemiddel.
 • Brug en tandbørste til at gnubbe med (men vær forsigtig, så stoffet ikke ødelægges).

Læs også: Ridestøvlernes 10 bud til en længere levetid

Hvad gør du for at få læderet til at skinne?

En skinnende sadel, trense og et par nypudsede ridestøvler gør altså bare noget ved et stævnelook! Det er som om, at det samlede udtryk bliver mere eksklusivt. Ikke mindst holde dit udstyr længere, hvis du gør det til en vane at pudse det, inden du skal til stævne. Så er det klaret, og du skal ikke rende rundt med kronisk dårlig samvittighed over, at det er længe siden, det sidst er blevet gjort.

På Instagram, har vi fået anbefalet, at man bruger:

 • Sadelsæbe – selvfølgelig!
 • Skosværte med en indbygget svamp i (en bruger anbefaler den, der hedder “Sort Kiwi”). Det bruges til ridestøvlerne og til affarvede steder på salden.
 • Denwax, som er en serie af naturprodukter til læderpleje.
 • Blue Hors Effekt.
Annonce

Hvordan gør du din ridehjelm helt ren?

Efterhånden findes der ridehjelme lavet af mange forskellige materialer. Mest almindeligt er det at de har en glat yderside, som blot kan tørres af med en klud, eller en mere stof- og måske ligefrem velour-agtig overflade, som kræver lidt mere. Derfor er det også forskelligt, hvordan man skal gøre dem rent.

Til ridehjelme med en glat overflade, anbefales det på Instagram, at:

 • Bruge vådservietter til at tørre hjelmen over med.
 • Pudse med en hårdt opvredet klud med lidt silikonespray eller vinylrens på.

Hvis du derimod har en hjelm med en overflade af stof, så kan du:

 • Også bruge vådservietter – der skal blot gnubbes lidt hårdere.
 • Putte hjelmen i opvaskemaskinen (ja, det kan man faktisk! Det skal selvfølgelig bare være uden en masse andet snasket opvask i, og vask den allerhelst alene).

Det er meget forskelligt, om man kan tage foret i sin ridehjelm ud. Hvis man kan, så er det selvfølgelig bare om at vaske det som anvist. Hvis ikke, så kan man også her benytte sig af sin opvaskemaskine. Put dog aldrig din ridehjelm i vaskemaskinen, da det kan ødelægge tromlen, og ikke mindst hjelmen.

Læs også: Pas på dit udstyr: Ekspertens 3 gode råd til korrekt læderpleje

Hesten skal også pudses

Foruden, at udstyret skal gøres pænt, så skal hesten selvfølgelig også være topshinet, så du med (endnu større) stolthed kan vise den frem. I næste uge giver vi dig derfor et bud på, hvordan du kan give din hest den helt store tur, så den med sikkerhed vil tiltrække sig opmærksomhed ude på stævnepladsen.

Artiklen er oprindeligt bragt i december 2018 og er efterfølgende blevet opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce