Pas på dit udstyr: Ekspertens 3 gode råd til korrekt læderpleje

Annoncørbetalt artikel
Naf logo

Ved rigtig læderpleje af sadel og hovedtøj forlænger du dit læderudstyrs levetid og sikrer samtidig dig og din hest bedst muligt mod gener og ulykker. Her får du tre tips til pudsning af sadlen og hovedtøj i samarbejde med NAF Danmark. For hvordan gør man det bedst? Med hvad? Og hvor ofte? Og skal al læderudstyr egentlig plejes på samme måde?

Læder kræver korrekt pleje

Stald- og ridemiljøet er hård kost for læderudstyr. Læder er et naturmateriale og derfor kræver det en smule læderpleje at vedligeholde det, så det bevarer sine unikke egenskaber. Derfor er det vigtigt, at du gør det til en vane ofte at efterse og pudse din sadel og trense.

Læder kræver først og fremmest noget fedtstof med jævne mellemrum. Hvis det er blevet beskidt skal det vaskes, før det får fedtstof. Hestens sved udsætter nemlig udstyret for både salt og syre, og glemmer du at passe ordentligt på det, vil det med tiden tørre ud og revne.

Læs også: Undgå denne sadelknægt – og et par andre vigtige tips til sadlen i stalden

1. Hvor tit bør du pudse?

Sadlen

Som med så meget andet kan det være en individuel sag, hvor ofte sadlen trænger til at blive pudset. Det kan blandt andet afhænge af, hvor meget hesten sveder. Men som tommerfingerregel vil minimum en gang om måneden være passende for de fleste.

Et godt tip: Fjern underlaget fra din sadel hver dag, når du er færdig med at ride. Det er ikke sundt for læderet at være i nærkontakt med et vådt underlag i længere tid end højst nødvendigt.

Trensen

Trensen skal helst tørres over med en klud minimum en gang om ugen. Fordi læderet er så tyndt sammenlignet med sadlens og er i direkte kontakt med hestens hud, er det mere udsat for sved, salt og syre, som virker udtørende.

Et godt tip: Hav en fast rutine, hvor du tørrer trensen over med en mikrofiberklud med lidt olie eller fedt hver gang du har redet – og husk at skylle bidet.

Læs også: Tips effektiv læderpleje med Effax

Støvlerne

Dine ridestøvler har også godt af en klud og eventuelt en børste til sålen efter hvert ridt. Husk at læderfedt kan udvide støvlerne, så her anbefaler vi, at du anvender skocreme til formålet.

Et godt tip: Støvler skal altid opbevares et sted, der ikke er for fugtigt, og hvor de har mulighed for at ånde og tørre.

2. Sådan pudser du læderudstyret

  • Læg ud med at vaske læderet og de afmonterede dele i lædersæbe. Spænderne tørres blot over med en klud. De fleste typer sæbe skal lige skummes op, og så kan du vaske sadlen i det med en svamp.
  • Da de plejende egenskaber skal have mulighed for at trænge godt ind i læderet, skal du lade sæben sidde et øjeblik. Så skyller du svampen, vasker sæben af og tørrer over med en klud. Herefter lader du den tørre grundigt – og ikke i solen.
  • Først når udstyret er helt tør, er det tid til at give den fedt. Gnid læderfedt ind i en klud, der ikke fnugger for meget, og tør sadlen let over. Udvendigt er det ikke altid nødvendigt at give den så meget. Påfør fedt med kluden og lad det trænge ind.
  • Bliver sadlen helt tør efter at have suget fedtet, så påfør en smule mere. Læderet tager det fedt, det skal bruge, og er der for meget, lægger det overskydende sig ovenpå sadlen. Her ender det senere på ridebukserne, hvor det suger støv til sig og gør ridebukserne matte.

Læs også: Ridestøvlernes 10 bud til en længere levetid

3. Dette skal du ikke gøre

  • Lad aldrig sadlen hænge i længere tid ad gangen uden overtræk på. Med overtræk er den beskyttet mod snavs og støv.
  • Opbevar aldrig læderprodukter varme og fugtige steder. Så mugner det nemlig. Læder har det bedst i temperaturer mellem 10 og 15 grader og i tør luft.
  • Lad aldrig fugtigt læder tørre i direkte solskin, på en radiator, på gulve med gulvvarme eller lignende steder, da læderet i så fald vil sprække eller revne og derved gå i stykker.
  • Læderstøvler og sko skal have skosværte og imprægnering – ikke læderbalsam, -fedt eller -olie. 
  • Sørg altid for, at læderet er helt tørt, før du påfører et plejemiddel, da fugten ellers vil blive kapslet inde.
  • Påfør aldrig læderpleje på læder, der ikke først er rengjort. Det vil blot lægge sig uden på snavset og gøre det endnu sværere at fjerne det fremadrettet. Derudover vil det ikke kunne trænge ind i læderet og dermed ikke have nogen effekt.
NAF Sheer Luxe-serien
NAF har utroligt mange produkter til læderpleje på markedet – alle sammen af høj kvalitet. Når du skal pudse, så læg ud med at rense læderet før fedtstoffet påføres. Sheer Luxe Leather Cleanse & Condition renser læderet i dybden og efterlader en naturlig finish uden at klistre.

Når man vælger fedtstof, er det vigtigt at vælge et produkt, der trænger hurtigt ind og plejer læderet og holder det blødt i lang tid. Man kan enten vælge den fede udgave, som Sheer Luxe Leather Balsam, eller olie såsom Sheer Luxe Leather Food, som trænger hurtigt ind i for eksempel nyt udstyr, som virkelig skal smidiggøres.

Læs også: Få råd til godt rideudstyr – 4 tips fra den studerende

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce