Irish Draught: Det skjulte talent

I 1700-tallet krævede det en særlig hest at arbejde i det irske landbrug. Familiens firbenede hovdyr skulle helst være god til det hele – og så lidt til. Det skulle først og fremmest være en race, der kunne bevæge sig frit og smidigt i et kuperet landskab, hvor stier og veje kun lejlighedsvist førte væk fra vandløb, moseområder og tilbage til frodige græsenge. En race, der både kunne trække en vogn til markedet og en karet til kirken om søndagen.

Jo, du kan spænde et muldyr for en trækvogn. Det kan godt være, at en tyr er stærkere til at trække ploven. Men hvorfor overhovedet vælge, når man kan få en irsk draught-hest?

DET FANTASTISKE FIRKLØVER

I midten af det 19. århundrede var der krise i Europa. Kartoffelpesten var katastrofal for den populære rodfrugt, som var livsnødvendig for Irland. Økonomien og de generelle leveforhold var historisk dårlige, så tiden var ikke til at gå meget op i hesteavl.

LÆS OGSÅ: Ridning på rapsmarkerne – er det ulovligt?

Den lokale bestand af heste var på det tidspunkt efterkommere af keltiske ponyer, men også tunge arbejdsheste, der blev bragt med vikingerne fra Skandinavien. De var i bedre tider blevet krydset med dyre fuldblodsheste, der bragte varmt araber- og turkmenerblod til racen. Lidt for meget. Beslutningen om denne krydsning gjorde mere skade end gavn, for racen havde nu fået lidt for meget tænding og vildskab. Den var ikke længere den rolige og dygtige landbrugs- og jagthest, som den engang havde været.

SKINDET BEDRAGER

Da krisen endelig var overstået, fik racen tilført et koldblodigt pift af clydesdale og shire;to racer der på daværende tidspunkt var meget populære i landbruget over hele Storbritannien. Det førte til at hesten blev større og stærkere, og i 1917 fik den endelig sin egen stambog. Den irske draught var nu gået hen og blevet krigshest, for dens naturlige styrke gjorde, at den var dygtig til at trække kanoner og forsyninger over slagmarken i 1. verdenskrig.

I tiden efter, hvor sportsridning gik hen og blev rigtig populært, havde denne race et særligt skjult potentiale.

Foto: Irish Breeds Society

HVORDAN SER DEN UD?

Den irske draught har en kort og fin pels, og findes i alle ensartede farver med sort som den mest sjældne. Hovedet er lige med en bred pande, spidse ører og store, rolige øjne. Halsen er kort og kraftig og fører til en middelstærk manke og et dybt brystparti. Ryggen er lige og fører til et muskuløst bagparti med en lavt sat hale. Lemmerne er stærke, med store flade led og slutter i velformede og stærke hove. I modsætning til mange andre populære arbejdsheste, har denne race ikke meget hårvækst omkring hovene. Højden kan variere, på omkring 155 cm til 170 cm.

SOLDATERFØL

Den irske draught hører egentlig til i kategorien af middelstor trækhest. Men alligevel har racen mange egenskaber, der kun typisk findes hos finere konkurrenceheste. Den er usædvanlig adræt, med rummelige bevægelser og en særdeles god fremdrift. Den besidder derfor også gode springegenskaber, men når der skal skabes den bedste konkurrencehest, bliver den typisk krydset med engelske fuldblodsheste. Sådan en blanding går også under betegnelsen irish hunter, den irske sportshest, der af nogle kaldes for den bedste terrænhest i verden.

Læs også: Portræt: Sys Pilegaard, Dansk og Nordisk Mester i Tölt

Sådan en pålidelig race har naturligvis også et temperament i verdensklasse. Den irske trækhest er kendt for dens generelt rolige væsen og samarbejdsvillighed. Den har masser af gå-på-mod og er klar til at skifte til mange forskellige arbejdsformer, takket være dens intelligens. Alt sammen er dette samtidigt egenskaber, der gør irish draught til en rigtig god ridehest. Desuden er det en sund race, der nemt kan blive 30 år.

IRISH DRAUGHT I DAG

Ikke alle heste er født til at være topatleter – heldigvis. Man kan måske undre sig over, at denne race ikke er blevet ”videreudviklet” til konkurrencehest på fuldtid. Især da hestens traditionelle roller i dag er blevet overtaget af traktorer, ladvogne og biler. I 1970’erne fik denne race en håndsrækning, takket være Irish Horse Board – en organisation for hestesport- og avl. De begyndte at arbejde intenst for udbredelsen af irish draught racen som en konkurrencedygtig hest.

De bedste sportsheste kommer som bekendt fra det bedste avlsmateriale. Og man kan se, at indsatsen for bevarelsen og udbredelsen af racen har haft stor succes. Prøv selv at se på hestene, der i dag bruges på topniveau i military-disciplinen. Her er der rigtig store chancer for, at du finder en efterkommer af en ægte irsk trækhest.


Kilder: https://www.animalife.co.uk/horse-breeds-irish-draught-horse/, Esposito, L., (2005[CB1] ). ’HESTE, Illustreret Opslagsværk’. Briggs, P., 2. reviderede oplag, 1. udgave. Aktium., https://livestockconservancy.org/heritage-breeds/heritage-breeds-list/dales-pony/


Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce